NewsyKwitnie w marcu i kwietniu. Na te owoce warto poczekać

Kwitnie w marcu i kwietniu. Na te owoce warto poczekać

Niepozorne owoce kryją w sobie wielką moc. Pomogą przy infekcjach i chronią przed miażdżycą. Świetnie sprawdzą się też w kuchni. Z dobrodziejstw tych owoców korzystały nasze mamy i babcie, dziś niesłusznie dereń został wyparty przez żurawinę.

Kwitnie w marcu i kwietniu. Ma niesamowite właściwości
Kwitnie w marcu i kwietniu. Ma niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Pixabay

Zapomniana roślina wraca do łask

Dereń, masowo niszczony w czasach PRL-u, dziś zyskuje na popularności. Jego wiosenne kwiaty zachwycają, a jesienne owoce to prawdziwa skarbnica zdrowia.

Do przetrwania gatunku przyczynił się botanik Józef Piórecki, który w latach 80. XX wieku założył kolekcję derenia jadalnego. Dzięki jego pasji możemy dziś cieszyć się tym wyjątkowym krzewem w pełnej okazałości.

Owoce derenia dojrzewają od sierpnia do końca września. To idealny moment, by zebrać te czerwone jagody pełne witamin i cennych składników odżywczych.

Dereń ma właściwości prozdrowotne
Dereń ma właściwości prozdrowotne© Getty Images

Dereń posiada liczne właściwości prozdrowotne. Działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Zawiera irydoidy o działaniu przeciwbakteryjnym i uspokajającym oraz polifenole, kwasy organiczne i antocyjany.

Owoce derenia są źródłem: żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu, miedzi i manganu.

Są również zasobne we:

  • flawonoidy,

  • beta-karoten,

  • kwas jabłkowy,

  • pektyny,

  • garbniki,

  • cukry,

  • witaminy C, P i A.

Naturalne lekarstwo

Dzięki temu dereń może chronić przed miażdżycą i wykazywać działanie przeciwnowotworowe. W Polsce owoce znane są przede wszystkim z nalewki dereniowej, ale mają znacznie więcej zastosowań kulinarnych.

Owoce derenia można jeść na surowo, warto jednak wcześniej je przemrozić, aby straciły charakterystyczny cierpko-gorzki posmak. Po kilku dniach w zamrażalniku nadają się do przyrządzania różnych przetworów – soków, nalewek, syropów, konfitur. Idealnie sprawdzą się też jako sos do pieczonych mięs.

Owoce warto suszyć, by zimą przygotowywać z nich aromatyczną herbatę, idealną do walki z przeziębieniem.

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie