Kwitnie w marcu i kwietniu. Na te owoce warto poczekać
Niepozorne owoce kryją w sobie wielką moc. Pomogą przy infekcjach i chronią przed miażdżycą. Świetnie sprawdzą się też w kuchni. Z dobrodziejstw tych owoców korzystały nasze mamy i babcie, dziś niesłusznie dereń został wyparty przez żurawinę.
W tym artykule
Zapomniana roślina wraca do łask
Dereń, masowo niszczony w czasach PRL-u, dziś zyskuje na popularności. Jego wiosenne kwiaty zachwycają, a jesienne owoce to prawdziwa skarbnica zdrowia.
Do przetrwania gatunku przyczynił się botanik Józef Piórecki, który w latach 80. XX wieku założył kolekcję derenia jadalnego. Dzięki jego pasji możemy dziś cieszyć się tym wyjątkowym krzewem w pełnej okazałości.
Owoce derenia dojrzewają od sierpnia do końca września. To idealny moment, by zebrać te czerwone jagody pełne witamin i cennych składników odżywczych.
Dereń posiada liczne właściwości prozdrowotne. Działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Zawiera irydoidy o działaniu przeciwbakteryjnym i uspokajającym oraz polifenole, kwasy organiczne i antocyjany.
Owoce derenia są źródłem: żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu, miedzi i manganu.
Są również zasobne we:
flawonoidy,
beta-karoten,
kwas jabłkowy,
pektyny,
garbniki,
cukry,
witaminy C, P i A.
Naturalne lekarstwo
Dzięki temu dereń może chronić przed miażdżycą i wykazywać działanie przeciwnowotworowe. W Polsce owoce znane są przede wszystkim z nalewki dereniowej, ale mają znacznie więcej zastosowań kulinarnych.
Owoce derenia można jeść na surowo, warto jednak wcześniej je przemrozić, aby straciły charakterystyczny cierpko-gorzki posmak. Po kilku dniach w zamrażalniku nadają się do przyrządzania różnych przetworów – soków, nalewek, syropów, konfitur. Idealnie sprawdzą się też jako sos do pieczonych mięs.
Owoce warto suszyć, by zimą przygotowywać z nich aromatyczną herbatę, idealną do walki z przeziębieniem.
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.