Lepsze niż płatki owsiane. Skoncentrowane źródło błonnika
Choć owies kojarzy się przede wszystkim z płatkami śniadaniowymi, to jego najcenniejszą częścią mogą być... otręby. Otręby owsiane, czyli zewnętrzna warstwa ziarna oddzielona podczas przemiału, to prawdziwa bomba błonnika i substancji bioaktywnych. Wciąż niedoceniane, zasługują na stałe miejsce w codziennej diecie - szczególnie osób dbających o zdrowie jelit i metabolizm.
W tym artykule:
Czym otręby różnią się od płatków owsianych?
Choć oba produkty pochodzą z tego samego ziarna, różnią się znacząco pod względem składu i działania. Płatki owsiane to całe ziarno owsa (często spłaszczone termicznie). Otręby owsiane to głównie zewnętrzna warstwa ziarna - skoncentrowane źródło błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego beta-glukanu, który ma wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Korzyści zdrowotne otrębów owsianych
Otręby owsiane warto jeść, ponieważ:
obniżają cholesterol - zawarty w otrębach beta-glukan wiąże kwasy żółciowe i zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego; regularne spożywanie otrębów może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL,
wspierają trawienie i pracę jelit - dzięki dużej zawartości błonnika otręby poprawiają perystaltykę i pomagają zapobiegać zaparciom, mogą też łagodnie regulować rytm wypróżnień,
pomagają w kontroli poziomu cukru we krwi - błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, co zapobiega gwałtownym skokom cukru po posiłku,
dają uczucie sytości - już niewielka ilość otrębów zwiększa objętość posiłku i spowalnia trawienie, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i masy ciała,
wzmacniają odporność - beta-glukany wspierają naturalną obronę organizmu.
Sprawdziliśmy warszawskie SOR-y
Jak wprowadzić je do diety?
Otręby owsiane można dodawać do jogurtów, smoothie, koktajli, owsianki, ciasta naleśnikowego czy domowego chleba. Należy jednak pamiętać, by spożywać je z dużą ilością płynów, gdyż w przeciwnym razie mogą obciążać jelita.
Choć otręby owsiane są bardzo zdrowe, nie warto z nimi przesadzać. Zawierają dużo błonnika, który wspiera trawienie, ale w nadmiarze może powodować wzdęcia, bóle brzucha, a nawet blokować wchłanianie niektórych składników odżywczych, np. żelaza czy wapnia. Dla większości osób wystarczy 1-2 łyżki otrębów dziennie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.