Lepsze niż płatki owsiane. Skoncentrowane źródło błonnika

Choć owies kojarzy się przede wszystkim z płatkami śniadaniowymi, to jego najcenniejszą częścią mogą być... otręby. Otręby owsiane, czyli zewnętrzna warstwa ziarna oddzielona podczas przemiału, to prawdziwa bomba błonnika i substancji bioaktywnych. Wciąż niedoceniane, zasługują na stałe miejsce w codziennej diecie - szczególnie osób dbających o zdrowie jelit i metabolizm.

Dlaczego warto włączyć do diety otręby owsiane?Dlaczego warto włączyć do diety otręby owsiane?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Czym otręby różnią się od płatków owsianych?

Choć oba produkty pochodzą z tego samego ziarna, różnią się znacząco pod względem składu i działania. Płatki owsiane to całe ziarno owsa (często spłaszczone termicznie). Otręby owsiane to głównie zewnętrzna warstwa ziarna - skoncentrowane źródło błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego beta-glukanu, który ma wyjątkowe właściwości zdrowotne.

Korzyści zdrowotne otrębów owsianych

Otręby owsiane warto jeść, ponieważ:

  • obniżają cholesterol - zawarty w otrębach beta-glukan wiąże kwasy żółciowe i zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego; regularne spożywanie otrębów może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL,

  • wspierają trawienie i pracę jelit - dzięki dużej zawartości błonnika otręby poprawiają perystaltykę i pomagają zapobiegać zaparciom, mogą też łagodnie regulować rytm wypróżnień,

  • pomagają w kontroli poziomu cukru we krwi - błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, co zapobiega gwałtownym skokom cukru po posiłku,

  • dają uczucie sytości - już niewielka ilość otrębów zwiększa objętość posiłku i spowalnia trawienie, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i masy ciała,

  • wzmacniają odporność - beta-glukany wspierają naturalną obronę organizmu.

Sprawdziliśmy warszawskie SOR-y

Jak wprowadzić je do diety?

Otręby owsiane można dodawać do jogurtów, smoothie, koktajli, owsianki, ciasta naleśnikowego czy domowego chleba. Należy jednak pamiętać, by spożywać je z dużą ilością płynów, gdyż w przeciwnym razie mogą obciążać jelita.

Choć otręby owsiane są bardzo zdrowe, nie warto z nimi przesadzać. Zawierają dużo błonnika, który wspiera trawienie, ale w nadmiarze może powodować wzdęcia, bóle brzucha, a nawet blokować wchłanianie niektórych składników odżywczych, np. żelaza czy wapnia. Dla większości osób wystarczy 1-2 łyżki otrębów dziennie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu