Mają dużo błonnika i intensywny smak. Wystarczy mała garść

Liofilizowane wiśnie są lekkie, trwałe i pełne wartości odżywczych. Zachowują kolor i aromat, a ich skoncentrowany skład sprzyja regeneracji i pracy jelit. Sprawdzamy właściwości i zastosowania w kuchni.

Mają dużo błonnika i intensywny smak. Wystarczy mała garśćMają dużo błonnika i intensywny smak. Wystarczy mała garść
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Piątkowska-Borek

Cenne właściwości liofilizowanych wiśni

Liofilizacja pozwala cieszyć się smakiem wiśni poza sezonem. Owoce są najpierw głęboko mrożone, a potem w próżni pozbawiane wody. Dzięki temu zachowują naturalny kolor, aromat i większość wartości odżywczych, a jednocześnie są wyjątkowo trwałe.

Świeże wiśnie to przede wszystkim woda, witamina C, antocyjany i błonnik. Wspierają nawodnienie i odporność. Zawierają też melatoninę, związaną z rytmem dobowym. Wersja liofilizowana różni się koncentracją składników: mniej wody oznacza więcej kalorii i błonnika w tej samej masie produktu.

W 100 g świeżych wiśni jest ok. 50 kcal, ponad 80 proc. wody, 12 g węglowodanów, 1,5 g błonnika i 1 g białka. Liofilizowane w 100 g mają ok. 350 kcal, 70–75 g węglowodanów, 8–9 g błonnika i 5–7 g białka. Garść, czyli ok. 20 g, odpowiada porcji 120–150 g świeżych owoców.

Proces liofilizacji nie niszczy fenoli i antocyjanów. Prace naukowe z Uniwersytetu Northumbria wskazywały na poprawę funkcji śródbłonka i obniżenie ciśnienia po regularnym spożyciu wiśni, a także redukcję stresu oksydacyjnego. W innym badaniu spożycie soku z wiśni cierpkich wiązano z lepszą długością i jakością snu.

Liofilizowane wiśnie to praktyczna przekąska

Sprawdzają się w owsiance, jogurcie i musli, nadają naturalną słodycz i chrupkość. W wypiekach zachowują kolor i kwaskowaty akcent. Dobrze łączą się z gorzką czekoladą, orzechami i kremami na bazie mascarpone, ale też z daniami wytrawnymi, np. sałatkami z serem pleśniowym czy pieczonym mięsem.

Kto powinien na nie uważać?

Osoby z cukrzycą powinny kontrolować porcje liofilizowanych owoców ze względu na gęstość węglowodanów. Przy refluksie cierpkie wiśnie mogą nasilać objawy. Warto wybierać produkty bez dodatku cukru – w składzie najlepiej, gdy widnieje wyłącznie owoc.

Źródło: terazgotuje.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia