Majonez z Lidla czy z Biedronki – który wybrać na Wielkanoc?

Na świątecznym stole nie może zabraknąć majonezu. Ale który jest lepszy: z Lidla czy z Biedronki? Dietetyczka oceniła składy obydwu produktów.

Majonez z Lidla czy z Biedronki – który wybrać na Wielkanoc?Majonez z Lidla czy z Biedronki – który wybrać na Wielkanoc?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Skład i smak – który majonez jest lepszy?

Zarówno majonez z Lidla, jak i z Biedronki to popularne wybory Polaków, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Oba produkty mają zbliżone składy – podstawą są: olej roślinny, żółtka jaj, musztarda i ocet.

- Powiedziałabym, że zarówno majonez z Lidla, jak i z Biedronki, mają bardzo podobne składy. Nieznacznie różnią się kalorycznością czy proporcją niektórych składników, ale z perspektywy zdrowotnej to właściwie to samo. Oczywiście, żadnego majonezu nie można nazwać zdrowym produktem, ale, poza konserwantami, nie są one tragiczne – podsumowała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka dr n. o zdr. Hanna Stolińska.

W testach konsumenckich smak majonezów z obu sieci często wypada podobnie – są delikatne, kremowe, lekko kwaskowe. Ostateczny wybór zwykle zależy od indywidualnych preferencji oraz dostępności w najbliższym sklepie.

Majonezy z Lidla i Biedronki
Majonezy z Lidla i Biedronki © abcZdrowie.pl

Jak zrobić domowy majonez?

Jeśli jednak zależy nam na kontroli składu i smaku, warto przygotować majonez samodzielnie, co nie jest wcale takie skomplikowane.

Do zrobienia domowego majonezu potrzebujesz:

  • 1 żółtko jaja,

  • 1 łyżeczkę musztardy,

  • 150 ml oleju rzepakowego,

  • kilka kropel soku z cytryny lub octu,

  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtko i musztardę mieszamy, a następnie powoli – cienkim strumieniem – dodajemy olej, cały czas miksując. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy cytrynę i przyprawy.

Wartości odżywcze majonezu

Majonez, choć smaczny, jest produktem wysokokalorycznym. W 100 g znajduje się zazwyczaj około 600–700 kcal, głównie pochodzących z tłuszczu. Zawiera również niewielkie ilości białka (ok. 1 g) i śladowe ilości węglowodanów.

Zaletą domowego majonezu jest brak konserwantów i możliwość użycia oleju dobrej jakości. Trzeba jednak pamiętać, że niezależnie od źródła, majonez należy spożywać z umiarem – szczególnie jeśli dbamy o linię.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych