Majonez z Lidla czy z Biedronki – który wybrać na Wielkanoc?

Na świątecznym stole nie może zabraknąć majonezu. Ale który jest lepszy: z Lidla czy z Biedronki? Dietetyczka oceniła składy obydwu produktów.

Majonez z Lidla czy z Biedronki – który wybrać na Wielkanoc?Majonez z Lidla czy z Biedronki – który wybrać na Wielkanoc?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Skład i smak – który majonez jest lepszy?

Zarówno majonez z Lidla, jak i z Biedronki to popularne wybory Polaków, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Oba produkty mają zbliżone składy – podstawą są: olej roślinny, żółtka jaj, musztarda i ocet.

- Powiedziałabym, że zarówno majonez z Lidla, jak i z Biedronki, mają bardzo podobne składy. Nieznacznie różnią się kalorycznością czy proporcją niektórych składników, ale z perspektywy zdrowotnej to właściwie to samo. Oczywiście, żadnego majonezu nie można nazwać zdrowym produktem, ale, poza konserwantami, nie są one tragiczne – podsumowała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka dr n. o zdr. Hanna Stolińska.

W testach konsumenckich smak majonezów z obu sieci często wypada podobnie – są delikatne, kremowe, lekko kwaskowe. Ostateczny wybór zwykle zależy od indywidualnych preferencji oraz dostępności w najbliższym sklepie.

Majonezy z Lidla i Biedronki
Majonezy z Lidla i Biedronki © abcZdrowie.pl

Jak zrobić domowy majonez?

Jeśli jednak zależy nam na kontroli składu i smaku, warto przygotować majonez samodzielnie, co nie jest wcale takie skomplikowane.

Do zrobienia domowego majonezu potrzebujesz:

  • 1 żółtko jaja,

  • 1 łyżeczkę musztardy,

  • 150 ml oleju rzepakowego,

  • kilka kropel soku z cytryny lub octu,

  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtko i musztardę mieszamy, a następnie powoli – cienkim strumieniem – dodajemy olej, cały czas miksując. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy cytrynę i przyprawy.

Wartości odżywcze majonezu

Majonez, choć smaczny, jest produktem wysokokalorycznym. W 100 g znajduje się zazwyczaj około 600–700 kcal, głównie pochodzących z tłuszczu. Zawiera również niewielkie ilości białka (ok. 1 g) i śladowe ilości węglowodanów.

Zaletą domowego majonezu jest brak konserwantów i możliwość użycia oleju dobrej jakości. Trzeba jednak pamiętać, że niezależnie od źródła, majonez należy spożywać z umiarem – szczególnie jeśli dbamy o linię.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie