Monakolina K – dawkowanie, wskazania, działanie i efekty

Monakolina K to substancja biologicznie aktywna, naturalnie występującą w czerwonym fermentowanym ryżu. Efektem jej działania jest spadek poziomu cholesterolu całkowitego i lipoprotein frakcji LDL w surowicy krwi. To dlatego sprawdza się jako substancja czynna suplementów diety, zażywanych w celu obniżenia poziomu lipidów we krwi. Jakie są wskazania i przeciwwskazania do przeprowadzenia kuracji?

Monakolina K ma wpływ na stężenie cholesterolu we krwi.Monakolina K ma wpływ na stężenie cholesterolu we krwi.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest monakolina K?

Monakolina K to bioaktywny składnik czerwonego ryżu, który został sfermentowany z wykorzystaniem czerwonych drożdży (Monascus purpureus). Działa podobnie jak statyny, to jest najczęściej przepisywane leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi. To dlatego mówi się, że naturalna statyna.

Mechanizm działania monakoliny K polega na odwracalnym blokowaniu reduktazy hydroksymetyloglutarylokoenzymu A (HMG-CoA), która jest kluczowym enzymem uczestniczącym w produkcji cholesterolu wewnątrz ludzkiego organizmu. Efektem jej stosowania jest zmniejszenie stężenia cholesterolu, zarówno całkowitego, jak i cholesterolu LDL.

Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi (tzw. hipercholesterolemia) to czynnik ryzyka pojawienia się wielu schorzeń sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną umieralności w Europie i Stanach Zjednoczonych.

Efekty stosowania monakoliny K

Stosowanie monakoliny K przynosi wiele korzyści zdrowotnych. To między innymi:

  • obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego o 15-25%,
  • obniżenie stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (tzw. „złego cholesterolu”) o 15-25%,
  • obniżenie stężenia trójglicerydów o 5-10%,
  • wzrost poziomu lipoprotein o wysokiej gęstości HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”) o 5-10%
  • spadek stężenia cholesterolu nie-HDL o 15-25%,
  • redukcja o 10-15% poziomu apolipoproteiny B, która bierze udział w rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych,
  • obniżenie stężenia metaloproteinaz macierzy 2 i 9,
  • zmniejszenie stężenia białka C-reaktywnego oznaczonego metodą o wysokiej czułości (hs-CRP),
  • poprawa prędkości fali tętna, sztywności tętnic i funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdza działanie obniżające stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein frakcji LDL we krwi suplementacji ekstraktem ze sfermentowanego czerwonego ryżu w dobowej dawce zawierającej 10 mg monakoliny K.

Stosując preparaty zawierające monakolinę K w przypadku leczenia łagodnej i umiarkowanej hipercholesterolemii należy pamiętać, że jest to jedynie uzupełnienie terapii. Konieczne jest podjęcie także innych działań, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. To:

  • zmniejszenie spożycia cholesterolu pokarmowego i nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • unikanie konsumpcji tłuszczów trans,
  • zwiększenie spożycia błonnika w diecie
  • zwiększenie aktywności fizycznej,
  • redukcja nadmiernej masy ciała.

U pacjentów regularnie przyjmujących monakolinę K odnotowuje się mniejszą częstość występowania incydentów wieńcowych i zgonów z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wskazania do stosowania monakoliny K

Monakolina K to substancja aktywna suplementów diety, które są skuteczne w przypadku leczenia łagodnej i umiarkowanej hipercholesterolemii u osób bez dodatkowych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Obecnie uznaje się go za najskuteczniejszy produkt obniżający stężenie cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein frakcji LDL we krwi.

Preparaty, które zawierają monakolinę K (to np. LipiForma - kapsułki, Optisterin - kapsułki oraz Anticholesteran - tabletki powlekane), powinny rozważyć osoby:

  • u których przeciwwskazane jest stosowanie statyn,
  • nietolerujące statyn,
  • z umiarkowaną hipercholesterolemią, będące w grupie niskiego lub umiarkowanego ryzyka sercowo-naczyniowego.

Monakolina K – działania niepożądane i przeciwwskazania

Czy monakolina jest szkodliwa? Uznaje się, że stosowanie ekstraktu z fermentowanego czerwonego ryżu jest bezpieczne i dobrze tolerowane przez większość osób z umiarkowanie podwyższonym stężeniem cholesterolu w osoczu.

Przyjmując preparaty z monakoliną K należy pamiętać, by nie łączyć ich z niektórymi lekami i suplementami diety. To:

  • niacyna (witamina B3),
  • inhibitory proteazy HIV,
  • azotowe leki przeciwgrzybicze,
  • cyklosporyna,
  • fibraty,
  • pochodne kumaryny,
  • nefazodon,
  • antybiotyki makrolidowe.

Badania dowodzą, że suplementacja monakoliny K w dziennej dawce od 3 do 10 mg wiąże się z minimalnym ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych, takich jak łagodne bóle mięśniowe (te pojawiają się u osób, które nie tolerują również minimalnych dawek statyn).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przewlekłe zmęczenie może być związane ze stanem jelit. Nie ignoruj sygnałów
Przewlekłe zmęczenie może być związane ze stanem jelit. Nie ignoruj sygnałów
3,5 mld zł dodatkowego wsparcia dla NFZ. Nadal brakuje 14 mld zł
3,5 mld zł dodatkowego wsparcia dla NFZ. Nadal brakuje 14 mld zł
Płatki śniadaniowe mają złą opinię. Na szczęście jest wiele wyjątków
Płatki śniadaniowe mają złą opinię. Na szczęście jest wiele wyjątków
Kabanosy – pożywna przekąska czy pułapka dla wątroby? Jest haczyk
Kabanosy – pożywna przekąska czy pułapka dla wątroby? Jest haczyk
Naukowcy "przeprogramowali" żołądek. Zaczyna produkować insulinę
Naukowcy "przeprogramowali" żołądek. Zaczyna produkować insulinę
GIF wycofuje popularny lek na tarczycę. "Niezgodność jakościowa" jednej serii
GIF wycofuje popularny lek na tarczycę. "Niezgodność jakościowa" jednej serii
To najczęściej jedzone mięso w Polsce. Co znajduje się w mięsie kurczaka?
To najczęściej jedzone mięso w Polsce. Co znajduje się w mięsie kurczaka?
Jak wybrać dobry ser żółty? Sprawdź to, zanim wrzucisz do koszyka
Jak wybrać dobry ser żółty? Sprawdź to, zanim wrzucisz do koszyka
Tak odróżnisz mięso od wyrobu. Zwróć uwagę na jeden szczegół
Tak odróżnisz mięso od wyrobu. Zwróć uwagę na jeden szczegół
Nie doceniamy jej, bo jest za zwykła. Takie są skutki jedzenia cebuli w chłodne dni
Nie doceniamy jej, bo jest za zwykła. Takie są skutki jedzenia cebuli w chłodne dni
Olej roślinny powoduje raka? Kolejny wywiad Grażyny Cichosz
Olej roślinny powoduje raka? Kolejny wywiad Grażyny Cichosz
Na stres i skurcze. Magnez w nadmiarze może szkodzić sercu i płucom
Na stres i skurcze. Magnez w nadmiarze może szkodzić sercu i płucom