Może pomóc w walce z rakiem. Badacze z Polski wzięli pod lupę kawę

Kawa nie tylko pobudza i poprawia koncentrację. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazują, że kofeina może wspierać organizm w walce z nowotworami. Jak podkreślają badacze, związek ten potrafi osłabiać komórki rakowe, zwiększać skuteczność chemioterapii i aktywizować układ odpornościowy. "Mała czarna" nie jest jednak cudownym lekiem na raka.

Kawa może wzmacniać działanie chemioterapii i radioterapiiKawa może wzmacniać działanie chemioterapii i radioterapii
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Nowe badania znad Odry

Kawa od dawna cieszy się ogromną popularnością - pobudza, poprawia koncentrację i dodaje energii. Jej walory nie kończą się jednak na działaniu stymulującym. "Mała czarna" wykazuje właściwości antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia, wspiera redukcję masy ciała i poprawia funkcje poznawcze.

Teraz okazuje się, że jej potencjał może być jeszcze większy. Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu wskazują, że kofeina może odgrywać istotną rolę w prewencji i wspomaganiu leczenia nowotworów.

Zespół badaczy pod kierownictwem dr Niny Rembiałkowskiej z Katedry i Zakładu Biologii Molekularnej i Komórkowej przeprowadził systematyczny przegląd badań dotyczących działania kofeiny na komórki rakowe. Wyniki są obiecujące.

Objawy zatrucia dioksynami

- Może wzmacniać działanie chemioterapii i radioterapii, ponieważ hamuje kluczowy szlak naprawy DNA, co prowadzi do śmierci nowotworowych komórek. Działa też jako antagonista receptora adenozyny A2A, dzięki czemu może wspomagać układ odpornościowy w walce z nowotworem. Dodatkowo kofeina ma właściwości prooksydacyjne w komórkach rakowych, co zwiększa ich podatność na leczenie - wyjaśnia dr Rembiałkowska.

Badacze wskazują również, że kofeina może zwiększać skuteczność leków stosowanych w terapii onkologicznej, takich jak cisplatyna, doksorubicyna czy oksaliplatyna. W połączeniu z nimi ułatwia wprowadzanie komórek rakowych na drogę apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci.

Kawa a ryzyko nowotworów

Związek między spożyciem kawy a zdrowiem jest od lat przedmiotem badań epidemiologicznych. Wyniki sugerują, że osoby pijące więcej kawy rzadziej zapadają na choroby neurologiczne i metaboliczne, w tym cukrzycę typu 2 czy chorobę Parkinsona. Pojawiają się również dane wskazujące na mniejsze ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, m.in. raka jelita grubego, piersi czy endometrium.

Wrocławscy naukowcy poszli krok dalej i zbadali, jak kofeina oddziałuje na już istniejące komórki nowotworowe. Odkryli, że może ona zaburzać cykl życia komórek rakowych, blokować mechanizmy naprawy DNA, a także działać prooksydacyjnie - co, paradoksalnie, jest korzystne w przypadku nowotworów, bo czyni je bardziej podatnymi na leczenie.

Genetyka i dawkowanie mają znaczenie

Badacze podkreślają jednak, że kofeina nie działa tak samo u każdego. - Zaskoczeniem podczas pracy nad przeglądem były dwie rzeczy. Po pierwsze, działanie kofeiny może być skrajnie różne w zależności od dawki: niskie dawki działają ochronnie, antyoksydacyjnie, a wysokie szkodliwie na komórki rakowe, prooksydacyjnie. Po drugie, genetyka pacjenta może znacząco wpływać na skuteczność i bezpieczeństwo działania kofeiny - przyznaje dr Rembiałkowska.

Nie bez znaczenia jest także sposób metabolizowania kofeiny. Osoby z tzw. wolnym metabolizmem (uwarunkowanym genetycznie) mogą doświadczać silniejszego i dłuższego działania kofeiny - zarówno korzystnego, jak i potencjalnie niebezpiecznego.

Kawa to nie lek na raka

Choć badania dają nadzieję, naukowcy apelują o ostrożność. - Dawki kofeiny skuteczne w badaniach in vitro (100-500 µM) są znacznie wyższe niż te osiągane po wypiciu kawy. Oznacza to, że biologicznie aktywne stężenia wykorzystywane w badaniach przewyższają to, co można bezpiecznie osiągnąć poprzez picie kawy. Dlatego potrzebne są dalsze badania nad bezpiecznym zwiększaniem dawek w warunkach klinicznych - zaznacza badaczka.

Oznacza to, że choć kawa ma ogromny potencjał jako naturalne wsparcie w profilaktyce i terapii, nie może być traktowana jako lek na raka. Jej działanie - pozytywne lub negatywne - zależy od dawki, genów pacjenta i kontekstu klinicznego.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: PAP, umw.edu.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu