Na obniżenie cholesterolu i wsparcie serca. Lepsze niż siemię czy chia
Wysoki poziom cholesterolu to cichy problem zdrowotny dotykający milionów Polaków. Walka nadmierną ilością lipidów nie jest łatwa, ale codzienne wybory mogą ją wspierać. Do dobrych nawyków należy włączenie do diety małych ziarenek, które są bombą błonnika rozpuszczalnego.
W tym artykule:
Cholesterol – niewidoczny wróg układu krążenia
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nadmiar "złego" cholesterolu LDL prowadzi do odkładania się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Zwężenie naczyń krwionośnych utrudnia przepływ krwi, zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Przyczyny wysokiego poziomu cholesterolu to m.in. niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, nadwaga, palenie papierosów oraz czynniki genetyczne. Według szacunków nawet 20 mln Polaków ma nieprawidłowe wartości lipidogramu.
Babka płesznik. Źródło błonnika rozpuszczalnego
Mało znana wciąż babka płesznik, znana również jako psyllium, to roślina bogata w błonnik rozpuszczalny. Stanowi on aż 70 proc. jej masy, przewyższając nawet owies, który zawiera go około 50 proc. Błonnik ten odgrywa kluczową rolę w obniżaniu poziomu LDL, pomagając usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu.
Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" wykazały, że regularne spożywanie 10 gramów łupin babki płesznik dziennie może obniżyć poziom "złego" cholesterolu nawet o 10 proc. w ciągu kilku tygodni. Co istotne, babka płesznik może także wzmacniać działanie leków stosowanych w leczeniu hipercholesterolemii, stanowiąc cenne wsparcie terapii.
Babka płesznik nie tylko wpływa na poziom cholesterolu. Wspomaga również pracę jelit, stabilizując mikrobiom i poprawiając trawienie. Jej zdolność do regulacji poziomu cukru we krwi jest szczególnie cenna dla osób z cukrzycą typu 2. Dodatkowo może przynieść ulgę przy zespole jelita drażliwego (IBS), łagodząc objawy i poprawiając komfort życia.
Jak włączyć babkę płesznik do codziennej diety?
Łupiny babki płesznik są niezwykle uniwersalne i łatwe w użyciu. Można je dodawać do koktajli, jogurtów, owsianki czy nawet wypieków. Zalecana dzienna dawka to 7-10 g. Ważne jest, aby podczas jej spożywania pić dużo wody – dzięki temu błonnik działa efektywnie, nie powodując skutków ubocznych w postaci zaparć.
Choć babka płesznik jest naturalnym i bezpiecznym dodatkiem, nie jest odpowiednia dla każdego. Osoby z chorobami nerek, niedrożnością jelit, skurczami jelit czy trudnościami w połykaniu powinny jej unikać. Ponadto babka płesznik może wpływać na wchłanianie niektórych leków, dlatego zaleca się przyjmowanie jej co najmniej godzinę przed lub 2-4 godziny po zażyciu innych preparatów.
Źródło: Fakt
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.