Wysokoprzetworzony i kaloryczny - to najgorszy chleb. Regularne jedzenie zwiększa ryzyko miażdżycy, cukrzycy
Tosty na śniadanie to jedno z najbardziej popularnych śniadań. Niestety pszenny chleb tostowy to wyjątkowo niezdrowe pieczywo, które powinniśmy omijać szerokim łukiem. Jedzony regularnie sprzyja m.in. insulinooporności i cukrzycy.
W tym artykule:
Kaloryczna bomba
Popularny pszenny chleb tostowy ma przede wszystkim niską wartością odżywczą. Zawiera natomiast emulgatory i konserwanty, które w połączeniu z wysoką kalorycznością mogą prowadzić do otyłości.
Jedna kromka dostarcza nawet 90 kcal, co w połączeniu z dodatkami tworzy "bombę kaloryczną". Co więcej, takie pieczywo jest pozbawiony błonnika, obfituje za to w tłuszcze i cukry.
Chodzi też o znaczne ilości soli, podczas gdy według zaleceń WHO nie powinno się 5 g soli dziennie.
Masz wysoki cholesterol? Zobacz jak wpływa na twoje ciało
Skutki? Regularne jedzenie chleba tostowego zwiększa ryzyko insulinooporności, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz nadciśnienia.
Proces opiekania dodatkowo zwiększa zawartość akrylamidu, substancji kancerogennej, która może uszkadzać układ nerwowy.
Takie pieczywo wybieraj
By wybrać zdrowe pieczywo, kluczowe jest czytanie etykiet i wybór produktów z prostym składem.
Jedną z najzdrowszych odmian chleba jest ten wykonany na zakwasie żytnim, na bazie otrębów owsianych. Otręby wpływają na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu i cukru w organizmie. Nie tuczą, a w jelitach działają jak miotełka (usuwają kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie).
Zdrowa opcja to także chleb żytni, który zawiera najwięcej regulującego pracę jelit błonnika pokarmowego. Ponadto znajdziemy w nim witaminy z grupy B, które wpływają na system nerwowy, oraz żelazo – podstawowego składnika krwi, którego niedobór prowadzi do anemii.
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.