Najlepsze owoce świata. W rankingu znalazły się trzy pochodzące z Polski
TasteAtlas co roku publikuje zestawienia najlepszych produktów żywnościowych na świecie. W tegorocznym rankingu owoców znalazły się aż trzy pochodzące z Polski, które zachwyciły międzynarodową społeczność smakoszy i ekspertów. Wyróżniono: truskawkę kaszubską, jabłka łąckie oraz jabłka grójeckie – wszystkie objęte unijnymi oznaczeniami geograficznymi chroniącymi ich pochodzenie i jakość.
W tym artykule:
Truskawka kaszubska – słodycz znad jezior
Truskawka kaszubska pochodzi z serca Pomorza – powiatów kartuskiego, kościerskiego i bytowskiego, a w zestawieniu trafiła na 2. miejsce. Uprawiane odmiany, takie jak Elsanta, Honeoye i Senga Sengana, zawdzięczają swoje wyjątkowe cechy specyficznemu klimatowi Pojezierza Kaszubskiego, dużym amplitudom temperatur i piaszczystym glebom.
Truskawki z Kaszub mają intensywny, słodki smak, porównywany do dzikich poziomek, a ich zapach jest wyrazisty i owocowy. Odmiana Senga Sengana, dzięki zwartej strukturze i wysokiej zawartości antocyjanów, świetnie sprawdza się w przetwórstwie – np. do produkcji dżemów i soków.
Właściwości zdrowotne:
bogate źródło witaminy C, błonnika i antyoksydantów,
wspomagają układ odpornościowy i układ krążenia,
mają działanie przeciwzapalne i wspierają walkę z wolnymi rodnikami.
Jabłka łąckie – górska klasyka z Małopolski
Z rejonu Łącka w Małopolsce pochodzą słynne jabłka łąckie, które uplasowały się na 15. pozycji. Rosną one na południowych stokach Beskidu Wyspowego i Gorców – na wysokościach dochodzących do 500 m n.p.m., co daje im unikalny mikroklimat: chłodne noce i słoneczne dni powodują intensyfikację procesów fotosyntezy i gromadzenie cukrów.
Uprawia się tu m.in. odmiany: Szampion, Jonagold, Idared, Rubin i Ligol. Charakteryzują się one intensywnym kolorem skórki, chrupkością i soczystym miąższem o zbalansowanym słodko-kwaśnym smaku.
Właściwości zdrowotne:
zawierają pektyny wspomagające trawienie i obniżające poziom cholesterolu,
są źródłem flawonoidów, działających ochronnie na serce,
ich codzienne spożycie wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Zobacz także: Nazywana "czarnym skarbem" Polaków. W jelitach działa jak odkurzacz
Jabłka grójeckie – królewskie owoce Mazowsza
Kolejne jabłka, które zasłużyły na 30. miejsce w światowej czołówce, to jabłka grójeckie, uprawiane w tzw. sadowniczym zagłębiu Polski – w okolicach Grójca, na południe od Warszawy. To właśnie tu znajduje się największe skupisko sadów jabłoniowych w Europie, a tradycja sięga XVII wieku.
Najpopularniejsze odmiany grójeckie to: Gala, Golden Delicious, Gloster, Idared, Jonagold czy Red Jonaprince. Cenione są za różnorodność smaków i aromatów, wysoką jakość oraz trwałość podczas przechowywania.
Właściwości zdrowotne:
niskokaloryczne, bogate w witaminy A, E i C,
wspomagają pracę wątroby i oczyszczają organizm,
zawierają fitoskładniki wpływające na obniżenie ciśnienia krwi.
Polska owocowa siła na światowej scenie
Obecność aż trzech polskich produktów w światowej setce najlepszych owoców według TasteAtlas to powód do dumy i dowód na to, że polska jakość i tradycja mogą konkurować z tropikalnymi egzotykami.
TasteAtlas, bazując na ponad 8 tys. ocen, promuje produkty, które są nie tylko smaczne, ale i autentyczne, tradycyjne i wyjątkowe. Polska, dzięki takim perełkom jak truskawka kaszubska, jabłka łąckie i jabłka grójeckie, ma w tym zestawieniu silną reprezentację.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- TasteAtlas
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.