Najzdrowsze owoce dla serca i mózgu. Obniżają cholesterol, chronią przed miażdżycą
Winogrona to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych – słodkie, soczyste i wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Choć kojarzą się głównie z pyszną przekąską, coraz więcej badań naukowych potwierdza, że regularne spożywanie może mieć realny wpływ na zdrowie układu krążenia, mózgu i odporności.
W tym artykule:
Polifenole – naturalna tarcza antyoksydacyjna
Najcenniejszymi związkami zawartymi w winogronach są polifenole, do których należą m.in. fenolokwasy, antocyjany, flawonoidy i stilbeny. To właśnie one odpowiadają za działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne owoców, neutralizując wolne rodniki i zmniejszając stres oksydacyjny w organizmie.
Szczególnie cenne są winogrona o ciemnym kolorze, ponieważ to właśnie ich skórka zawiera najwięcej antocyjanów nadających charakterystyczną barwę i zapewniających wysoką pojemność przeciwutleniającą. Zielone odmiany zawierają ich mniej, ale za to dostarczają większych ilości witaminy C.
To też doskonały owoc dla zdrowia serca. Badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazały, że regularne spożywanie winogron poprawia profil lipidowy, zmniejszając poziom "złego" cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosząc stężenie ochronnego HDL.
Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA
Z kolei prace opublikowane w "Frontiers in Nutrition" wskazują, że ekstrakt z czerwonych winogron wspiera funkcjonowanie naczyń krwionośnych i poprawia elastyczność śródbłonka, co może obniżać ryzyko miażdżycy.
Interesujące wyniki przyniosło też badanie kliniczne z 2022 roku opublikowane w "Food & Function", w którym badani spożywali winogrona przez 12 tygodni. Analiza wykazała, że u osób starszych poprawiła się pamięć epizodyczna i koncentracja, co sugeruje neuroprotekcyjny potencjał polifenoli.
Z kolei instytut AICR (Amerykański Instytut Badań nad Rakiem) wskazuje, że resweratrol zawarty w winogronach i inne związki (np. proantocyjanidyny ze skórki i pestek) mogą wspierać redukcję ryzyka nowotworów, w tym raka jelita grubego.
Ile winogron jeść na co dzień?
Dietetycy zalecają, by w sezonie sięgać po winogrona regularnie, ale z umiarem ze względu na wysoką zawartość naturalnych cukrów (15–20 proc.).
dorośli: 150–200 g dziennie (1 średnia kiść);
dzieci: 50–100 g dziennie, w zależności od wieku.
Taka porcja dostarcza nie tylko antyoksydantów i witamin, ale też błonnika, potasu i magnezu, wspierając równowagę metaboliczną organizmu.
Winogrona to owoc, który warto włączyć do codziennej diety – szczególnie ciemne odmiany bogate w antocyjany. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli mogą wspierać serce, mózg, układ odpornościowy i metaboliczny.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Journal of Agricultural and Food Chemistry
- Frontiers in Nutrition
- Food & Function
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.