Najzdrowsze owoce dla serca i mózgu. Obniżają cholesterol, chronią przed miażdżycą

Winogrona to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych – słodkie, soczyste i wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Choć kojarzą się głównie z pyszną przekąską, coraz więcej badań naukowych potwierdza, że regularne spożywanie może mieć realny wpływ na zdrowie układu krążenia, mózgu i odporności.

Najlepsze owoce dla serca i zdrowia mózgu. Jedz nawet codziennieNajlepsze owoce dla serca i zdrowia mózgu. Jedz nawet codziennie
Źródło zdjęć: © Getty

Polifenole – naturalna tarcza antyoksydacyjna

Najcenniejszymi związkami zawartymi w winogronach są polifenole, do których należą m.in. fenolokwasy, antocyjany, flawonoidy i stilbeny. To właśnie one odpowiadają za działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne owoców, neutralizując wolne rodniki i zmniejszając stres oksydacyjny w organizmie.

Szczególnie cenne są winogrona o ciemnym kolorze, ponieważ to właśnie ich skórka zawiera najwięcej antocyjanów nadających charakterystyczną barwę i zapewniających wysoką pojemność przeciwutleniającą. Zielone odmiany zawierają ich mniej, ale za to dostarczają większych ilości witaminy C.

To też doskonały owoc dla zdrowia serca. Badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazały, że regularne spożywanie winogron poprawia profil lipidowy, zmniejszając poziom "złego" cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosząc stężenie ochronnego HDL.

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Z kolei prace opublikowane w "Frontiers in Nutrition" wskazują, że ekstrakt z czerwonych winogron wspiera funkcjonowanie naczyń krwionośnych i poprawia elastyczność śródbłonka, co może obniżać ryzyko miażdżycy.

Interesujące wyniki przyniosło też badanie kliniczne z 2022 roku opublikowane w "Food & Function", w którym badani spożywali winogrona przez 12 tygodni. Analiza wykazała, że u osób starszych poprawiła się pamięć epizodyczna i koncentracja, co sugeruje neuroprotekcyjny potencjał polifenoli.

Z kolei instytut AICR (Amerykański Instytut Badań nad Rakiem) wskazuje, że resweratrol zawarty w winogronach i inne związki (np. proantocyjanidyny ze skórki i pestek) mogą wspierać redukcję ryzyka nowotworów, w tym raka jelita grubego.

Ile winogron jeść na co dzień?

Dietetycy zalecają, by w sezonie sięgać po winogrona regularnie, ale z umiarem ze względu na wysoką zawartość naturalnych cukrów (15–20 proc.).

  • dorośli: 150–200 g dziennie (1 średnia kiść);

  • dzieci: 50–100 g dziennie, w zależności od wieku.

Taka porcja dostarcza nie tylko antyoksydantów i witamin, ale też błonnika, potasu i magnezu, wspierając równowagę metaboliczną organizmu.

Winogrona to owoc, który warto włączyć do codziennej diety – szczególnie ciemne odmiany bogate w antocyjany. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli mogą wspierać serce, mózg, układ odpornościowy i metaboliczny.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  2. Frontiers in Nutrition
  3. Food & Function

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia