Napęd dla mózgu. Naukowcy: Poprawia pamięć i chroni przed demencją
Naukowcy wziąć szukają związków, które pozytywnie działają na nasz umysł. Teraz odkryli, że takim cennym pierwiastkiem jest miedź. Jej niedobór lub nadmiar mogą prowadzić do zaburzeń neurologicznych. Jaki dokładnie ma wpływ na działanie mózgu?
W tym artykule:
Nowe doniesienia naukowców o miedzi
Badanie "Związek między spożyciem miedzi w diecie a funkcjami poznawczymi u starszych Amerykanów: NHANES 2011–2014" zostało opublikowane w czasopiśmie "Scientific Reports" w lipcu br. Odpowiada za nie zespół naukowców: Weiai Jia, Kangsheng Zhu, Jingpu Shi, Fangfang Yong.
Badanie sugeruje, że wyższe spożycie miedzi może iść w parze z lepszymi wynikami w testach poznawczych u osób po 60. roku życia.
Zobacz także: Udar słoneczny czy udar mózgu? Łatwo pomylić objawy
Wpływ miedzi na zdrowie mózgu - analiza badania
Naukowcy przeanalizowali dane od 2420 starszych Amerykanów. Na podstawie dwóch wywiadów dietetycznych ocenili dzienne spożycie miedzi, a zdolności poznawcze badano przy pomocy:
testu podstawiania cyfr (DSST),
testu płynności słownej (AFT),
dwóch testów pamięciowych CERAD (zapamiętywanie i przypominanie słów),
ogólnego wskaźnika funkcji poznawczych (Z-score).
Osoby, które spożywały więcej miedzi (powyżej 1,2-1,6 mg dziennie), osiągały lepsze wyniki w testach pamięci i uwagi. Co ciekawe, korzyści zanikały przy bardzo wysokim spożyciu, po przekroczeniu ok. 1,6 mg dziennie nie obserwowano dalszej poprawy funkcji poznawczych.
Największe korzyści zauważono u osób po przebytym udarze mózgu. Wyższe spożycie miedzi wiązało się u nich z wyraźnie lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym.
Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić związek przyczynowo-skutkowy.
Zobacz także: Nowoczesna metoda leczenia raka dostępna bezpłatnie w Polsce. W Izraelu kosztuje 60 tys. zł
Gdzie znajdziemy najwięcej miedzi?
Miedź to mikroelement niezbędny do prawidłowego działania układu nerwowego, wspiera m.in. syntezę neuroprzekaźników, uczestniczy w tworzeniu osłonki mielinowej otaczającej nerwy, chroni komórki nerwowe przed wolnymi rodnikami i demencją.
Wśród skutków niedoboru miedzi wymienia się osłabienie i zmęczenie, problemy z koncentracją, zaburzenia równowagi, wypadanie włosów. Dlatego warto skomponować jadłospis tak, by znalazła się w nim żywność zawierająca ten składnik.
Naturalne produkty najbogatsze w miedź to m.in.:
wątróbka,
makarony i pieczywo pełnoziarniste,
owoce morza,
orzechy,
grzyby,
kakao i gorzka czekolada,
ser żółty,
pomidory,
owoce: awokado, banany, śliwki.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Scientific Reports
- abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.