Nasiona bazylii – nowy superprodukt, który musisz znać
Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka bazylia (nazywana również tukmarią) uznawana jest za świętą roślinę. Dlaczego warto bliżej poznać te niezwykłe ziarenka?
Na odchudzanie
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego nasiona bazylii polecane są osobom na diecie. Dzięki niemu czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie. Po namoczeniu w wodzie, nasiona pęcznieją i stają się nawet 30 razy większe – wypełniają żołądek, dzięki czemu hamują głód i zmniejszają apetyt. Najlepiej jeść je przed posiłkiem.
Dla diabetyków
Nasiona bazylii to idealny produkt dla diabetyków. Naturalnie obniżają poziom cukru we krwi i zapobiegają jego groźnym wahaniom. Można z nich zrobić specjalny napój – wystarczy jedną łyżkę zalać wodą i zostawić do namoczenia, a następnie połączyć ze szklanką mleka (może być mleko roślinne). Mikstura dodaje energii i reguluje poziom insuliny, a przy tym nie zawiera cukru.
Naturalne odkwaszenie organizmu
Zakwaszenie organizmu to problem wielu z nas – winny jest intensywny tryb życia, w którym nie ma czasu na relaks, dbanie o dietę i regularną aktywność fizyczną. Stres, jedzenie tłustych i słodkich produktów oraz korzystanie z używek sprawiają, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Objawem jest złe samopoczucie, pogorszenie stanu skóry i osłabienie odporności. Jeśli zauważyliśmy takie symptomy, możemy spróbować leczenia przy pomocy nasion bazylii, które mają właściwości odkwaszające.
Na trawienie
Tukmaria pozytywnie wpływa na układ pokarmowy – łagodzi zgagę, wzdęcia i dyskomfort po obfitym posiłku. Poza tym obniża poziom „złego” cholesterolu, pomaga neutralizować toksyny i usprawnia procesy trawienne. To roślina dla wszystkich, którzy zmagają się z powracającymi dolegliwościami, takimi jak bóle brzucha.
Jak jeść nasiona bazylii?
Nasiona słodkiej bazylii można jeść tak samo jak chia – w owsiance, koktajlach, z jogurtem lub w formie zdrowego i smacznego puddingu z owocami. Sprawdzą się też jako składnik napojów – naturalnie pobudzają i dodają energii. Warto sięgnąć po nie zwłaszcza latem, ponieważ obniżają temperaturę ciała i świetnie orzeźwiają. Nasiona można kupić przez internet, w sklepach ze zdrową żywnością lub hinduskich delikatesach. Za 100 gramów ziarenek trzeba zapłacić około 10 złotych.