Nasiona roślin

Zastanawiasz się, jak zmienić swoją dietę na zdrową? Nie musisz stosować drastycznych zmian. Do swojego codziennego jadłospisu wprowadź nasiona roślin. Owies, orzechy, pestki, soja, fasola są źródłem wielu cennych składników. To dzięki nim zioła i rośliny mogą rozwijać się i wzrastać.

Wartości odżywcze nasion

  • Owies

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Do najcenniejszych części owsa zalicza się otoczkę nasion. Przemieszcza się ona przez nasz układ pokarmowy w postaci niezmienionej. Dzięki temu owies czyści przewód pokarmowy z wszelkich odpadków. Usuwa złogi, które są odpowiedzialne za powstawanie raka. Ponadto działa jak szczoteczka dla jelit. Usprawnia ich pracę, pomaga usuwać żółć.

Owies ma właściwości oczyszczające i przeciwrakowe. Jest też zalecany osobom, które cierpią na różne schorzenia układu pokarmowego oraz osobom walczącym z nadmiarem cholesterolu. W celu złagodzenia napięcia mięśniowego i bólów reumatycznych należy przykładać kompresy z owsa. Cukier zawarty w owsie nie jest przyswajalny przez ludzki organizm. Dzięki temu owies może być spożywany przez cukrzyków.

  • Soja

Jest źródłem białka, tłuszczu, skrobi, witamin z grupy B oraz witaminy E. Zalecana jest w profilaktyce chorób wieńcowych, miażdżycy. Soja zwalcza wysoki poziom „złego” cholesterolu. Nie dopuszcza do gromadzenia się żółci w organizmie. Częste spożywanie soi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka i nowotwór żołądka.

Inne właściwości soi to łagodzenie objawów opryszczki, a także zapobieganie osteoporozie. Rośliny motylkowe, czyli groch i fasola, są bogate w mikroelementy. Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo, skrobię oraz białko. Ujędrniają skórę. Chronią przed kamicą nerkową i żółciową. Przeciwdziałają zapaleniom pęcherza, dnie moczanowej. Zalecane są osobom cierpiącym na migrenę i bezsenność.

  • Kukurydza

Świeże, gotowane kolby kukurydzy mają więcej właściwości odżywczych niż poddane obróbce termicznej płatki. Jest bogata w wiele witamin (mp. witamina A, witamina E, witamina B). Zawiera potas, selen, magnez, żelazo, sód, wapń, miedź, fosfor, siarkę i cynk.

Poleca się ją osobom, którym dolegają zaparcia oraz dolegliwości żołądka. Niezwykle odżywczy jest olej kukurydziany. Zawiera on kwasy tłuszczowe zapobiegające miażdżycy. Dzięki selenowi, kukurydza chroni przed nowotworami jelita grubego, piersi i płuc.

  • Nasiona i pestki

Kiedy mamy ochotę coś przekąsić między posiłkami, sięgnijmy po nasiona lub pestki. Nasiona słonecznika to źródło białka, oleju i witaminy E. Przeciwdziałają nowotworom, zmniejszają przykre dolegliwości reumatyczne. Wygładzają skórę, likwidują zmiany trądzikowe. Na trądzik skuteczne też są zioła z bratka polnego.

Nasiona dyni zawierają duże ilości żelaza, magnezu i cynku. Żelazo wpływa korzystnie na poprawę składu naszej krwi. Magnez ma właściwości przeciwnowotworowe. Z kolei cynk umożliwia prawidłowy rozwój organizmu.

W orzechach laskowych znajdziemy magnez, żelazo, białko, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Dzięki witaminie E skóra staje się odmłodzona. Witaminy z grupy B wzmacniają organizm, a witamina C poprawia odporność. Fosfor wpływa korzystnie na pracę mózgu, wapń wzmacnia kości i zęby.

Orzechy laskowe zmniejszają poziom cholesterolu. Właściwości orzechów: zapobiegają zawałom, nadkwasocie i wrzodom żołądka. Zalecane są w razie zaparć oraz na poprawę trawienia. Chronią organizm przed tasiemcem. Poza tym wskazane są osobom uczącym się, żyjącym w długotrwałym stresie, rekonwalescentom oraz karmiącym matkom.

  • Nasiona winogrona

Niejakim zaskoczeniem mogą być informacje o zdrowotnych właściwościach nasion winorośli. Jedząc winogrona, często wypluwamy ich pestki. Jak się okazuje – niesłusznie. W nasionach winorośli odnajdziemy olej, który zmniejsza poziom cholesterolu.

Olej z pestek winogron zapobiega chorobom nowotworowym. Karmiącym matkom często doskwiera ból brodawek. Warto wówczas zrobić specjalny okład z utłuczonych nasion z dodatkiem miodu.

Redakcja abcZdrowie.pl, 9 miesięcy temu

Ziołolecznictwo

Komentarze (2)
~Wiola
~Wiola ponad rok temu

A dlaczego nie ma nic o nasionach Dyni? Też są zdrowe. Ja lubię zasadzić sobie dynię w ogrodzie, nasiona mam z Przydomu.pl i później jak dynia dojrzeje, robię z niej zupę, a nasiona suszę na grzejniku. Są pyszne i zdrowe, Polecam :)

Odpowiedz
~alergiczka
~alergiczka ponad rok temu

Co do nasion i całej reszty może i zdrowo,natomiast jedząc płatki owsiane żeby oczyścić organizm dorobiłam się silnej alergii na zboża i potwornej egzemy. Teraz się odczulam i nie jem nic , co ma coś wspólnego ze zbożami.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ziołolecznictwo
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ziołolecznictwo
Ziołolecznictwo

Zdrowotne właściwości morszczynu

Zdrowotne właściwości morszczynu

Podwodny skarb Morszczyn pęcherzykowaty jest jednym z najbardziej powszechnych rodzajów wodorostów. Od wieków ceniony zarówno ze względu na właściwości prozdrowotne, jak i walory smakowe, dziś cieszy się wzrastającym zainteresowaniem. Stosowany głównie...

Ziołolecznictwo

Anyż - właściwości lecznicze

Anyż - właściwości lecznicze

Smaczny i zdrowy Anyż to jedna z najstarszych roślin świata wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Ta delikatna w smaku przyprawa pochodzi ze starożytnych Chin. Roślina lubi ciepło i słońce, dlatego uprawiana jest w rejonie basenu...

Ziołolecznictwo

Nalewka z jeżyn - naturalny lek na wiele dolegliwości

Nalewka z jeżyn - naturalny lek na wiele dolegliwości

Źródło zdrowia w butelce Dary natury są wykorzystywane na wiele sposobów. Zioła, owoce i inne części roślin to świetne składniki kremów, maści i innych leczniczych preparatów przydatnych przy najróżniejszych dolegliwościach. Jednym z tego typu naturalnych...

Ziołolecznictwo

Ziołowa alternatywa dla kosmetyków

Ziołowa alternatywa dla kosmetyków

Alternatywa dla kosmetyków Błyszczyk, balsam, szampon... każdego dnia używamy mnóstwo kosmetyków. Ale czy te pełne substancji chemicznych mikstury są na dłuższą metę dobre dla naszej skóry i włosów? Natura dostarcza wielu produktów, które poprawią kondycję...

Ziołolecznictwo

10 niedocenianych ziół i przypraw

10 niedocenianych ziół i przypraw

Kolendra Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni je to ziołem przyjaznym diabetykom. Kolendra pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu, przy jednoczesnym podwyższeniu poziomu tego dobrego....

Ziołolecznictwo

Właściwości lecznicze kwiatów bzu

Właściwości lecznicze kwiatów bzu

. Stosuje się ją również przy dolegliwościach reumatycznych i neurologicznych, ponieważ łagodzi bóle stawów. W ziołolecznictwie z lilaku robi

Ziołolecznictwo

Lawendowa lemoniada - poznaj jej cudowne właściwości

Lawendowa lemoniada - poznaj jej cudowne właściwości

Napój pachnący lawendą Lawenda ukryta w szafie, w kuchni, wśród starych zdjęć czy na ganku sprawia, że cały dom pachnie jak luksusowe spa. Zapach lawendy wykazuje silne działanie aromaterapeutyczne,, dlatego jest często używany np. podczas masażu relaksacyjnego...

Ziołolecznictwo

Zdrowotne i kosmetyczne właściwości nagietka lekarskiego

Zdrowotne i kosmetyczne właściwości nagietka lekarskiego

Właściwości nagietka lekarskiego Calendula, powszechnie znana jako nagietek lekarski, to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych przy różnego rodzaju dolegliwościach. Wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz rozkurczowe, dzięki...