Nasiona roślin
Zastanawiasz się, jak zmienić swoją dietę na zdrową? Nie musisz stosować drastycznych zmian. Do swojego codziennego jadłospisu wprowadź nasiona roślin. Owies, orzechy, pestki, soja, fasola są źródłem wielu cennych składników. To dzięki nim zioła i rośliny mogą rozwijać się i wzrastać.
1. Wartości odżywcze nasion
- Owies
Do najcenniejszych części owsa zalicza się otoczkę nasion. Przemieszcza się ona przez nasz układ pokarmowy w postaci niezmienionej. Dzięki temu owies czyści przewód pokarmowy z wszelkich odpadków. Usuwa złogi, które są odpowiedzialne za powstawanie raka. Ponadto działa jak szczoteczka dla jelit. Usprawnia ich pracę, pomaga usuwać żółć.
Owies ma właściwości oczyszczające i przeciwrakowe. Jest też zalecany osobom, które cierpią na różne schorzenia układu pokarmowego oraz osobom walczącym z nadmiarem cholesterolu. W celu złagodzenia napięcia mięśniowego i bólów reumatycznych należy przykładać kompresy z owsa. Cukier zawarty w owsie nie jest przyswajalny przez ludzki organizm. Dzięki temu owies może być spożywany przez cukrzyków.
- Soja
Jest źródłem białka, tłuszczu, skrobi, witamin z grupy B oraz witaminy E. Zalecana jest w profilaktyce chorób wieńcowych, miażdżycy. Soja zwalcza wysoki poziom „złego” cholesterolu. Nie dopuszcza do gromadzenia się żółci w organizmie. Częste spożywanie soi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka i nowotwór żołądka.
Inne właściwości soi to łagodzenie objawów opryszczki, a także zapobieganie osteoporozie. Rośliny motylkowe, czyli groch i fasola, są bogate w mikroelementy. Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo, skrobię oraz białko. Ujędrniają skórę. Chronią przed kamicą nerkową i żółciową. Przeciwdziałają zapaleniom pęcherza, dnie moczanowej. Zalecane są osobom cierpiącym na migrenę i bezsenność.
- Kukurydza
Świeże, gotowane kolby kukurydzy mają więcej właściwości odżywczych niż poddane obróbce termicznej płatki. Jest bogata w wiele witamin (mp. witamina A, witamina E, witamina B). Zawiera potas, selen, magnez, żelazo, sód, wapń, miedź, fosfor, siarkę i cynk.
Poleca się ją osobom, którym dolegają zaparcia oraz dolegliwości żołądka. Niezwykle odżywczy jest olej kukurydziany. Zawiera on kwasy tłuszczowe zapobiegające miażdżycy. Dzięki selenowi, kukurydza chroni przed nowotworami jelita grubego, piersi i płuc.
- Nasiona i pestki
Kiedy mamy ochotę coś przekąsić między posiłkami, sięgnijmy po nasiona lub pestki. Nasiona słonecznika to źródło białka, oleju i witaminy E. Przeciwdziałają nowotworom, zmniejszają przykre dolegliwości reumatyczne. Wygładzają skórę, likwidują zmiany trądzikowe. Na trądzik skuteczne też są zioła z bratka polnego.
Nasiona dyni zawierają duże ilości żelaza, magnezu i cynku. Żelazo wpływa korzystnie na poprawę składu naszej krwi. Magnez ma właściwości przeciwnowotworowe. Z kolei cynk umożliwia prawidłowy rozwój organizmu.
- Orzechy
W orzechach laskowych znajdziemy magnez, żelazo, białko, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Dzięki witaminie E skóra staje się odmłodzona. Witaminy z grupy B wzmacniają organizm, a witamina C poprawia odporność. Fosfor wpływa korzystnie na pracę mózgu, wapń wzmacnia kości i zęby.
Orzechy laskowe zmniejszają poziom cholesterolu. Właściwości orzechów: zapobiegają zawałom, nadkwasocie i wrzodom żołądka. Zalecane są w razie zaparć oraz na poprawę trawienia. Chronią organizm przed tasiemcem. Poza tym wskazane są osobom uczącym się, żyjącym w długotrwałym stresie, rekonwalescentom oraz karmiącym matkom.
- Nasiona winogrona
Niejakim zaskoczeniem mogą być informacje o zdrowotnych właściwościach nasion winorośli. Jedząc winogrona, często wypluwamy ich pestki. Jak się okazuje – niesłusznie. W nasionach winorośli odnajdziemy olej, który zmniejsza poziom cholesterolu.
Olej z pestek winogron zapobiega chorobom nowotworowym. Karmiącym matkom często doskwiera ból brodawek. Warto wówczas zrobić specjalny okład z utłuczonych nasion z dodatkiem miodu.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.