Jak nabiał wpływa na ryzyko raka piersi? Część produktów je zwiększa, a część zmniejsza

Naukowcy odkryli, że spożywanie dużych ilości sera cheddar i twarogu może zwiększać ryzyko raka piersi u kobiet, ale częste jedzenie jogurtów może zmniejszyć prawdopodobieństwo tej choroby.

Zespół naukowców z instytutu Roswell Park Cancer Institute w Buffalo w stanie Nowy Jork, z dr Susan McCann na czele, opublikował wyniki badania w czasopiśmie "Current Developments in Nutrition".

Rak piersi jest najpowszechniejszym nowotworem u kobiet. Z roku na rok liczba zachorowań na złośliwego raka piersi wśród Polek rośnie - w 2013 roku postawiono ponad 17 tys. diagnoz. Prawie 6 tys. kobiet wskutek choroby umarło.

Wiadomo, że odżywianie odgrywa kluczową rolę w rozwoju raka piersi. Wcześniejsze badania, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, połączyły ubogą dietę w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości ze zwiększonym ryzykiem diagnozy jeszcze przed okresem menopauzy.

Według najnowszej analizy, niektóre produkty mleczne również mogą oddziaływać niekorzystnie na kobiecy organizm. Wcześniejsze badania oceniające wpływ nabiału na ryzyko raka piersi przyniosły sprzeczne wyniki. Niektóre pokazywały, że przyczynia się do zachorowania, a inne, że przed nich chroni.

Wysokie spożycie sera cheddar i twarogu może zwiększać ryzyko raka piersi, podczas gdy jogurt może pomóc je obniżyć
Wysokie spożycie sera cheddar i twarogu może zwiększać ryzyko raka piersi, podczas gdy jogurt może pomóc je obniżyć (Shutterstock)

McCann i współpracownicy twierdzą, że takie nieścisłości nie powinny być zaskoczeniem, ponieważ produkty mleczne mają bardzo złożony skład - zawierają różne składniki odżywcze, które potencjalnie mogą mieć związek z ryzykiem raka piersi.

W ramach analizy zespół McCann dokonał przeglądu badań z lat 2003-2014, którymi objęto 1 941 kobiet z rakiem piersi i 1 237 zdrowych.

Wszystkie kobiety wypełniły kwestionariusz dotyczący żywienia, co dało szczegółowe informacje na temat ilości i rodzaju spożywanego nabiału, w tym sera, jogurtu i mleka.

Po uwzględnieniu czynników ryzyka, takich jak wiek, BMI, menopauza i rodzinna historia raka piersi, badacze stwierdzili, że wysokie spożycie nabiału wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka raka piersi o 15 proc.

Jednak ten efekt przypisano przede wszystkim właściwościom jogurtu. Stwierdzono, że kobiety, które spożywały duże jego ilości, obarczone były o 39 proc. mniejszym ryzykiem wystąpienia raka piersi.

ZOBACZ TAKŻE:

Jednakże wyższe spożycie serów, w szczególności typu cheddar i twarogu, miało odwrotny skutek i podnosiło ryzyko zachorowania na raka piersi o 53 proc.

Chociaż potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą, dlaczego niektóre rodzaje nabiału mają niekorzystny wpływ na zdrowie piersi, naukowcy są przekonani, że ich wyniki mają duże znaczenie dla kobiet.

Jak podkreśla jedna z autorek badania, Christine Ambrosone, dieta jest odpowiedzialna za 30 proc. wszystkich przypadków raka. "Mamy nadzieję, że dalsze badania pozwolą nam na pełniejsze zrozumienie, jakie produkty żywnościowe warto włączyć do jadłospisu, aby zmniejszyć ryzyko tej choroby".

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!