Naukowcy wskazali najzdrowszy owoc świata. W Polsce jest niedoceniany
Naukowcy z William Paterson University w Stanach Zjednoczonych zestawili zawartość witamin, minerałów, błonnika oraz kaloryczność 41 różnych owoców. Wyniki ich badań jednoznacznie wskazały, że jeden owoc dominuje pod względem korzyści zdrowotnych. Choć zaliczany do owoców egzotycznych, Polakom jest świetnie znany.
W tym artykule:
Najzdrowszy owoc świata
Cytryna dostarcza organizmowi imponującą ilość witamin, zwłaszcza witaminy C, a także błonnika i przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy. Porcja cytryny o wartości 100 kalorii może pokryć 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kluczowe składniki odżywcze.
Regularne spożywanie cytryny korzystnie wpływa na trawienie, wspomaga detoksykację organizmu i może wspierać proces odchudzania. Co ciekawe, mimo kwaśnego smaku, cytryna działa alkalizująco, pomagając utrzymać prawidłowe pH organizmu, co sprzyja zdrowiu jelit i przemianie materii.
Dlaczego warto jeść cytrynę?
Przeciwutleniacze obecne w cytrynie chronią komórki przed uszkodzeniami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, w tym niektórych nowotworów. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresach zwiększonej podatności na infekcje.
Jednak eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożyciem cytryn. Zbyt duża ilość może prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak zgaga, oraz osłabiać szkliwo zębów. Owoce cytrusowe mogą być niewskazane zwłaszcza w diecie osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Źródło:
Fakt.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.