Nawet miliardy cząsteczek mikroplastiku w popularnym napoju. Poważne zagrożenie

W popularnych saszetkach herbaty może kryć się poważne zagrożenie dla zdrowia. Jak podkreślają hiszpańscy naukowcy, jak najszybciej potrzebujemy narzędzi prawnych, które zmusiłyby producentów produktów spożywczych do ograniczenia użycia plastiku.

Nawet miliardy cząsteczek mikroplastiku w popularnym napoju. Poważne zagrożenieNawet miliardy cząsteczek mikroplastiku w popularnym napoju. Poważne zagrożenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaborowska

Mikroplastik w filiżance – nowe odkrycia naukowców

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Universitat Autònoma de Barcelona rzucają nowe światło na zagrożenia wynikające z kontaktu z mikroplastikiem. Według specjalistów, zwykłe torebki do herbaty mogą uwalniać miliardy mikroskopijnych cząstek plastiku podczas parzenia. Co więcej, niektóre z nich są tak małe, że potrafią przedostawać się do komórek jelitowych, a nawet przenikać do ich jądra.

Do analizy wykorzystano zaawansowane techniki, które pozwoliły określić rodzaj oraz ilość mikro- i nanoplastiku uwalnianego z różnych typów torebek. Wyniki? Polipropylen wypada najgorzej – jedna torebka herbaty może uwalniać nawet 1,2 mld cząstek tego związku na mililitr. Torebki z celulozy uwalniają 135 mln cząstek, a nylonowe – około 8 mln.

Zdrowie przy kawie. Jak jelita wpływają na kondycję organizmu?

Komórki jelitowe pod ostrzałem

Naukowcy postanowili sprawdzić, jak mikroplastik wpływa na komórki ludzkiego układu pokarmowego. Plastikowe cząsteczki zostały zabarwione i wystawione na kontakt z różnymi typami komórek jelitowych. Eksperyment wykazał, że cząstki przenikają nie tylko do wnętrza komórek, ale w niektórych przypadkach także do ich jądra – miejsca, gdzie znajduje się materiał genetyczny.

Torebki herbaty uwalniają mikroplastik
Torebki herbaty uwalniają mikroplastik © Adobe Stock

Największe stężenia plastiku odnotowano w komórkach odpowiedzialnych za produkcję śluzu jelitowego. To sugeruje, że śluz może ułatwiać wchłanianie mikroplastiku, co budzi obawy o długofalowe skutki zdrowotne.

Czas na regulacje i zmiany

Badacze apelują o opracowanie znormalizowanych metod testowania zawartości plastiku w materiałach mających kontakt z żywnością. Podkreślają także potrzebę tworzenia przepisów ograniczających wykorzystanie plastiku w opakowaniach.

Rosnąca świadomość konsumencka oraz działania legislacyjne mogą pomóc zmniejszyć skalę zanieczyszczenia i ochronić zdrowie publiczne przed skutkami przewlekłego narażenia na mikroplastik.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • G. Banaei, D. Abass, A. Tavakolpournegari, J. Martín-Pérez, J. Gutiérrez, G. Peng, T. Reemtsma, R. Marcos, A. Hernández, A. García-Rodríguez, "Teabag-derived micro/nanoplastics (true-to-life MNPLs) as a surrogate for real-life exposure scenarios", 2024, Chemosphere, 368:143736.

Źródła

  1. Chemosphere
  2. PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?