Nawet miliardy cząsteczek mikroplastiku w popularnym napoju. Poważne zagrożenie
W popularnych saszetkach herbaty może kryć się poważne zagrożenie dla zdrowia. Jak podkreślają hiszpańscy naukowcy, jak najszybciej potrzebujemy narzędzi prawnych, które zmusiłyby producentów produktów spożywczych do ograniczenia użycia plastiku.
W tym artykule:
Mikroplastik w filiżance – nowe odkrycia naukowców
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Universitat Autònoma de Barcelona rzucają nowe światło na zagrożenia wynikające z kontaktu z mikroplastikiem. Według specjalistów, zwykłe torebki do herbaty mogą uwalniać miliardy mikroskopijnych cząstek plastiku podczas parzenia. Co więcej, niektóre z nich są tak małe, że potrafią przedostawać się do komórek jelitowych, a nawet przenikać do ich jądra.
Do analizy wykorzystano zaawansowane techniki, które pozwoliły określić rodzaj oraz ilość mikro- i nanoplastiku uwalnianego z różnych typów torebek. Wyniki? Polipropylen wypada najgorzej – jedna torebka herbaty może uwalniać nawet 1,2 mld cząstek tego związku na mililitr. Torebki z celulozy uwalniają 135 mln cząstek, a nylonowe – około 8 mln.
Zdrowie przy kawie. Jak jelita wpływają na kondycję organizmu?
Komórki jelitowe pod ostrzałem
Naukowcy postanowili sprawdzić, jak mikroplastik wpływa na komórki ludzkiego układu pokarmowego. Plastikowe cząsteczki zostały zabarwione i wystawione na kontakt z różnymi typami komórek jelitowych. Eksperyment wykazał, że cząstki przenikają nie tylko do wnętrza komórek, ale w niektórych przypadkach także do ich jądra – miejsca, gdzie znajduje się materiał genetyczny.
Największe stężenia plastiku odnotowano w komórkach odpowiedzialnych za produkcję śluzu jelitowego. To sugeruje, że śluz może ułatwiać wchłanianie mikroplastiku, co budzi obawy o długofalowe skutki zdrowotne.
Czas na regulacje i zmiany
Badacze apelują o opracowanie znormalizowanych metod testowania zawartości plastiku w materiałach mających kontakt z żywnością. Podkreślają także potrzebę tworzenia przepisów ograniczających wykorzystanie plastiku w opakowaniach.
Rosnąca świadomość konsumencka oraz działania legislacyjne mogą pomóc zmniejszyć skalę zanieczyszczenia i ochronić zdrowie publiczne przed skutkami przewlekłego narażenia na mikroplastik.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
- G. Banaei, D. Abass, A. Tavakolpournegari, J. Martín-Pérez, J. Gutiérrez, G. Peng, T. Reemtsma, R. Marcos, A. Hernández, A. García-Rodríguez, "Teabag-derived micro/nanoplastics (true-to-life MNPLs) as a surrogate for real-life exposure scenarios", 2024, Chemosphere, 368:143736.
Źródła
- Chemosphere
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.