Nie jesz pieczywa? To duży błąd

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa – tak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego. Związane jest to m.in. z masowo występującymi nietolerancjami pokarmowymi, zmianą diety czy odchudzaniem. Okazuje się jednak, że chleb nie jest taki straszny, jak mogłoby się wydawać. W jego składzie znajdziemy wiele składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Statystyki GUS mówią, że jeszcze w 2000 r. statystyczny Polak zjadał 6,61 kg pieczywa miesięcznie, a 15 lat później już tylko 3,75 kg. Według raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności”, zmniejszona ilość chleba w diecie związana jest ze wzrostem popularności diet bezglutenowych. I chociaż na celiakię, czyli nietolerancję cierpi tylko jeden proc. populacji, niechęć do glutenu jest coraz bardziej powszechna.

Polacy nie doceniają chleba, a szkoda. Możemy to jednak zmienić. Poznaj korzyści wynikające z jedzenia pieczywa.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 6Chroni serce

W Europie to właśnie Polacy najczęściej chorują na serce. Jest to związane z długotrwałym stresem, uzależnieniem od papierosów, alkoholu oraz z niezdrową dietą. I właśnie dlatego częściej powinniśmy sięgać po pieczywo. Potwierdzają to badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”, według których obecność pełnoziarnistych produktów w codziennym menu skutecznie zmniejsza ryzyko chorób serca.

W składzie takich produktów znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty, które zapobiegają zwężaniu naczyń krwionośnych. Pieczywo jest także źródłem minerałów: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, selenu, manganu, żelaza czy cynku oraz witamin E i tych z grupy B. W chlebie znajdziemy również związki fenolowe oraz fitoestrogeny odpowiedzialne za zmniejszanie ryzyka zachorowalności na chorobę wieńcową.

/ 6Dobre dla układu trawiennego

Obraz
© 123rf

Nie jest żadną tajemnicą fakt, że probiotyki pozytywnie wpływają na pracę jelit. Okazuje się jednak, że naturalnym produktem wzmacniającym układ odpornościowy nie jest tylko kapusta kiszona czy kefir. Podobne działanie ma także pieczywo.

Badacze z Uniwersytetu w Oviedo w Hiszpanii udowodnili, że biały chleb pieczony z pszennej mąki ma wpływ na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach. Dzięki temu są one chronione przed toksycznym substancjami, które dostają się do organizmu wraz z pożywieniem.

/ 6Ochrona przed rakiem

W sklepach znajdziemy wiele chlebów tworzonych na zakwasie. I właśnie ten rodzaj pieczywa powinien być przez nas spożywany. Naturalna fermentacja wspiera proces usuwania szkodliwych związków z organizmu, takich jak: azotyny, azotany czy toksyny pleśni. Są one rakotwórcze.

W walce z komórkami nowotworowymi pomóc może także chleb z ziarnami, np. słonecznikowy. W jego składzie znajduje się kwas linolowy oraz witamina E. Oba te składniki chronią organizm przed szkodliwymi związkami.

Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy warto także jeść pieczywo pełnoziarniste.

/ 6Na pamięć i koncentrację

Obraz
© 123rf

Pieczywo to bogactwo witamin z grupy B oraz węglowodanów – najbardziej potrzebnych kobietom. Badania przeprowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne udowodniły, że brak węglowodanów w diecie pań znacznie utrudniło im orientację w przestrzeni. Niedobory miały także wpływ na rozwiązywanie zadań w terenie.

Witaminy E oraz te z grupy B, które znajdziemy w pieczywie są niezbędne do ochrony całego organizmu przed zaburzeniami pamięci, w tym przed chorobą Alzheimera.

/ 6Poprawia nastrój

Obraz
© 123rf

Pieczywo jest nie tylko smaczne, ale i poprawia nastrój. W składzie pszennych oraz żytnich chlebów znajduje się magnez – życiodajny pierwiastek niwelujący stres, który działa jak łagodny antydepresant.

Chleb to także bogactwo błonnika, który oczyszczając organizm z toksyn, koi nerwy. Dzięki temu poprawia się kondycja układu pokarmowego. W zdrowych jelitach produkowane jest natomiast 80 proc. serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

/ 6Dodaje energii i opóźnia starzenie

Obraz
© 123rf

Obalamy mit dotyczący przymusu odrzucenia chleba na diecie. Spożywanie kilku kromek w tygodniu nie sprawi, że przytyjemy. Dzięki jedzeniu pieczywa unormujemy natomiast stężenie cukru we krwi, a tym samym – dostarczymy organizmowi siły i energii.

Pełne antyoksydantów pieczywo okazuje się także skutecznym narzędziem w walce z procesami starzenia.

Wybrane dla Ciebie
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca