Nie jesz pieczywa? To duży błąd

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa – tak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego. Związane jest to m.in. z masowo występującymi nietolerancjami pokarmowymi, zmianą diety czy odchudzaniem. Okazuje się jednak, że chleb nie jest taki straszny, jak mogłoby się wydawać. W jego składzie znajdziemy wiele składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Statystyki GUS mówią, że jeszcze w 2000 r. statystyczny Polak zjadał 6,61 kg pieczywa miesięcznie, a 15 lat później już tylko 3,75 kg. Według raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności”, zmniejszona ilość chleba w diecie związana jest ze wzrostem popularności diet bezglutenowych. I chociaż na celiakię, czyli nietolerancję cierpi tylko jeden proc. populacji, niechęć do glutenu jest coraz bardziej powszechna.

Polacy nie doceniają chleba, a szkoda. Możemy to jednak zmienić. Poznaj korzyści wynikające z jedzenia pieczywa.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 6Chroni serce

W Europie to właśnie Polacy najczęściej chorują na serce. Jest to związane z długotrwałym stresem, uzależnieniem od papierosów, alkoholu oraz z niezdrową dietą. I właśnie dlatego częściej powinniśmy sięgać po pieczywo. Potwierdzają to badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”, według których obecność pełnoziarnistych produktów w codziennym menu skutecznie zmniejsza ryzyko chorób serca.

W składzie takich produktów znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty, które zapobiegają zwężaniu naczyń krwionośnych. Pieczywo jest także źródłem minerałów: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, selenu, manganu, żelaza czy cynku oraz witamin E i tych z grupy B. W chlebie znajdziemy również związki fenolowe oraz fitoestrogeny odpowiedzialne za zmniejszanie ryzyka zachorowalności na chorobę wieńcową.

/ 6Dobre dla układu trawiennego

Obraz
© 123rf

Nie jest żadną tajemnicą fakt, że probiotyki pozytywnie wpływają na pracę jelit. Okazuje się jednak, że naturalnym produktem wzmacniającym układ odpornościowy nie jest tylko kapusta kiszona czy kefir. Podobne działanie ma także pieczywo.

Badacze z Uniwersytetu w Oviedo w Hiszpanii udowodnili, że biały chleb pieczony z pszennej mąki ma wpływ na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach. Dzięki temu są one chronione przed toksycznym substancjami, które dostają się do organizmu wraz z pożywieniem.

/ 6Ochrona przed rakiem

W sklepach znajdziemy wiele chlebów tworzonych na zakwasie. I właśnie ten rodzaj pieczywa powinien być przez nas spożywany. Naturalna fermentacja wspiera proces usuwania szkodliwych związków z organizmu, takich jak: azotyny, azotany czy toksyny pleśni. Są one rakotwórcze.

W walce z komórkami nowotworowymi pomóc może także chleb z ziarnami, np. słonecznikowy. W jego składzie znajduje się kwas linolowy oraz witamina E. Oba te składniki chronią organizm przed szkodliwymi związkami.

Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy warto także jeść pieczywo pełnoziarniste.

/ 6Na pamięć i koncentrację

Obraz
© 123rf

Pieczywo to bogactwo witamin z grupy B oraz węglowodanów – najbardziej potrzebnych kobietom. Badania przeprowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne udowodniły, że brak węglowodanów w diecie pań znacznie utrudniło im orientację w przestrzeni. Niedobory miały także wpływ na rozwiązywanie zadań w terenie.

Witaminy E oraz te z grupy B, które znajdziemy w pieczywie są niezbędne do ochrony całego organizmu przed zaburzeniami pamięci, w tym przed chorobą Alzheimera.

/ 6Poprawia nastrój

Obraz
© 123rf

Pieczywo jest nie tylko smaczne, ale i poprawia nastrój. W składzie pszennych oraz żytnich chlebów znajduje się magnez – życiodajny pierwiastek niwelujący stres, który działa jak łagodny antydepresant.

Chleb to także bogactwo błonnika, który oczyszczając organizm z toksyn, koi nerwy. Dzięki temu poprawia się kondycja układu pokarmowego. W zdrowych jelitach produkowane jest natomiast 80 proc. serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

/ 6Dodaje energii i opóźnia starzenie

Obraz
© 123rf

Obalamy mit dotyczący przymusu odrzucenia chleba na diecie. Spożywanie kilku kromek w tygodniu nie sprawi, że przytyjemy. Dzięki jedzeniu pieczywa unormujemy natomiast stężenie cukru we krwi, a tym samym – dostarczymy organizmowi siły i energii.

Pełne antyoksydantów pieczywo okazuje się także skutecznym narzędziem w walce z procesami starzenia.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D