Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa – tak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego. Związane jest to m.in. z masowo występującymi nietolerancjami pokarmowymi, zmianą diety czy odchudzaniem. Okazuje się jednak, że chleb nie jest taki straszny, jak mogłoby się wydawać. W jego składzie znajdziemy wiele składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Statystyki GUS mówią, że jeszcze w 2000 r. statystyczny Polak zjadał 6,61 kg pieczywa miesięcznie, a 15 lat później już tylko 3,75 kg. Według raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności”, zmniejszona ilość chleba w diecie związana jest ze wzrostem popularności diet bezglutenowych. I chociaż na celiakię, czyli nietolerancję cierpi tylko jeden proc. populacji, niechęć do glutenu jest coraz bardziej powszechna.
Polacy nie doceniają chleba, a szkoda. Możemy to jednak zmienić. Poznaj korzyści wynikające z jedzenia pieczywa.
Chroni serce
W Europie to właśnie Polacy najczęściej chorują na serce. Jest to związane z długotrwałym stresem, uzależnieniem od papierosów, alkoholu oraz z niezdrową dietą. I właśnie dlatego częściej powinniśmy sięgać po pieczywo. Potwierdzają to badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”, według których obecność pełnoziarnistych produktów w codziennym menu skutecznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
W składzie takich produktów znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty, które zapobiegają zwężaniu naczyń krwionośnych. Pieczywo jest także źródłem minerałów: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, selenu, manganu, żelaza czy cynku oraz witamin E i tych z grupy B. W chlebie znajdziemy również związki fenolowe oraz fitoestrogeny odpowiedzialne za zmniejszanie ryzyka zachorowalności na chorobę wieńcową.
Dobre dla układu trawiennego
Nie jest żadną tajemnicą fakt, że probiotyki pozytywnie wpływają na pracę jelit. Okazuje się jednak, że naturalnym produktem wzmacniającym układ odpornościowy nie jest tylko kapusta kiszona czy kefir. Podobne działanie ma także pieczywo.
Badacze z Uniwersytetu w Oviedo w Hiszpanii udowodnili, że biały chleb pieczony z pszennej mąki ma wpływ na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach. Dzięki temu są one chronione przed toksycznym substancjami, które dostają się do organizmu wraz z pożywieniem.
Ochrona przed rakiem
W sklepach znajdziemy wiele chlebów tworzonych na zakwasie. I właśnie ten rodzaj pieczywa powinien być przez nas spożywany. Naturalna fermentacja wspiera proces usuwania szkodliwych związków z organizmu, takich jak: azotyny, azotany czy toksyny pleśni. Są one rakotwórcze.
W walce z komórkami nowotworowymi pomóc może także chleb z ziarnami, np. słonecznikowy. W jego składzie znajduje się kwas linolowy oraz witamina E. Oba te składniki chronią organizm przed szkodliwymi związkami.
Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy warto także jeść pieczywo pełnoziarniste.
Na pamięć i koncentrację
Pieczywo to bogactwo witamin z grupy B oraz węglowodanów – najbardziej potrzebnych kobietom. Badania przeprowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne udowodniły, że brak węglowodanów w diecie pań znacznie utrudniło im orientację w przestrzeni. Niedobory miały także wpływ na rozwiązywanie zadań w terenie.
Witaminy E oraz te z grupy B, które znajdziemy w pieczywie są niezbędne do ochrony całego organizmu przed zaburzeniami pamięci, w tym przed chorobą Alzheimera.
Poprawia nastrój
Pieczywo jest nie tylko smaczne, ale i poprawia nastrój. W składzie pszennych oraz żytnich chlebów znajduje się magnez – życiodajny pierwiastek niwelujący stres, który działa jak łagodny antydepresant.
Chleb to także bogactwo błonnika, który oczyszczając organizm z toksyn, koi nerwy. Dzięki temu poprawia się kondycja układu pokarmowego. W zdrowych jelitach produkowane jest natomiast 80 proc. serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Dodaje energii i opóźnia starzenie
Obalamy mit dotyczący przymusu odrzucenia chleba na diecie. Spożywanie kilku kromek w tygodniu nie sprawi, że przytyjemy. Dzięki jedzeniu pieczywa unormujemy natomiast stężenie cukru we krwi, a tym samym – dostarczymy organizmowi siły i energii.
Pełne antyoksydantów pieczywo okazuje się także skutecznym narzędziem w walce z procesami starzenia.