Niekontrolowana utrata masy ciała – kiedy może się pojawić, na co może mieć wpływ i jak jej próbować zapobiegać?

Artykuł sponsorowany

Niekontrolowana utrata masy ciała – kiedy może się pojawić, na co może mieć wpływ i jak jej próbować zapobiegać?Niekontrolowana utrata masy ciała – kiedy może się pojawić, na co może mieć wpływ i jak jej próbować zapobiegać?

Niekontrolowana utrata masy ciała to niewątpliwie powód do zmartwienia. Ci, którzy obserwują takie symptomy u siebie, powinni niezwłocznie udać się na wizytę kontrolną do lekarza pierwszego kontaktu, który zleca wtedy najczęściej wykonanie badań specjalistycznych i przeprowadza wstępną diagnostykę. Jedną z przyczyn spadku masy ciała jest obecność choroby nowotworowej.

Utrata masy ciała w chorobie nowotworowej

Zdecydowana większość osób chorych na nowotwór obserwuje u siebie nieplanowaną utratę masy ciała, której przyczyny mogą być różne. Lokalizacja nowotworu, powodująca kłopoty z przyjmowaniem pokarmu lub jego przechodzeniem przez przewód pokarmowy, spadek apetytu związany z zaburzeniami nastroju pojawiającymi się w wyniku świadomości choroby i/lub z prowadzonym leczeniem (np. w trakcie chemioterapii lub radioterapii) często wywołują u chorych stan niedożywienia.

Błędne jest jednak twierdzenie, że choroba onkologiczna zawsze i na każdym etapie musi się wiązać z utratą masy ciała. Warto podjąć działania, aby przeciwdziałać chudnięciu przez zwrócenie szczególnej uwagi na codzienną dietę chorego. Często bywa konieczne włączenie do diety specjalistycznego żywienia medycznego, które pozwoli na uzupełnienie u pacjenta niezbędnych substancji odżywczych. Utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia u pacjenta może mieć wpływ zarówno na jego samopoczucie podczas terapii, jak i na samą możliwość prowadzenia pełnego procesu leczenia.

Zagrożenie nadmiernym chudnięciem

Organizm chorego na nowotwór, ze względu na zmieniony często metabolizm w chorobie i różne formy terapii przeciwnowotworowej, potrzebuje więcej białka i energii niż organizm osoby zdrowej. Wskazane jest zatem włączenie do codziennej diety dodatkowego wsparcia w postaci żywienia medycznego.

Badania wykazały, że wielu ludzi nie wie, czym jest żywienie medyczne. Część ankietowanych utożsamiała je błędnie z dostępnymi na rynku suplementami diety, kroplówkami czy sondami. A są to preparaty odżywcze, najczęściej gotowe do spożycia, w płynnej postaci, zawierające odpowiednio skomponowany zestaw składników odżywczych dostosowanych do potrzeb osoby chorej.

Stosowanie takich preparatów należących do żywienia medycznego powinno wspomóc chory organizm, uzupełnić niedobory odpowiednich witamin i składników mineralnych, a w razie potrzeby zastąpić tradycyjne posiłki. Dzięki żywieniu medycznemu chory w mniejszym stopniu jest zagrożony niedożywieniem i związaną z tym utratą masy ciała.

Jak zapobiegać utracie masy ciała?

Choroba nowotworowa może się wiązać ze spadkiem masy ciała, należy jednak zapobiegać jej gwałtownym utratom. U chorych niedożywionych częściej rozwijają się powikłania, może spadać tolerancja leczenia, czasami z powodu niedożywienia nie jest się w stanie realizować terapii w pełnych dawkach i we właściwych odstępach czasu, co ostatecznie może przekładać się na modyfikacje wyników leczenia onkologicznego. Odpowiednio wcześnie przeprowadzona konsultacja z lekarzem lub dietetykiem, zmiana diety i/lub dodanie żywienia medycznego może pozytywnie wpłynąć na stopień odżywienia, ograniczając tym samym niekorzystny wpływ na terapię.

Ważne, by mieć świadomość możliwości skorzystania z uzupełnienia diety specjalistycznymi produktami żywienia medycznego, o czym jeszcze do niedawna nie było wiadomo. Warto od razu pomyśleć o włączeniu produktów medycznych do jadłospisu. Na początku wystarczy, by preparat był spożywany w ilości kilku łyków między posiłkami. Dzięki temu chory uzupełni brak składników mineralnych i witamin, a także dostarczy do organizmu więcej energii i białka. Dla chorych, u których występują duże trudności w samodzielnym gryzieniu i przełykaniu, można zastosować wsparcie żywieniowe dojelitowe, podając zbilansowane odżywczo preparaty poprzez zgłębniki, sztuczne przetoki odżywcze (np. gastrostomia) lub też żywienie drogą dożylną.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie