Najgorszy produkt. Odpowiada za 80 proc. zapaleń trzustki
Trzustka to narząd, który pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji. Odpowiada m.in. za produkcję insuliny oraz soku trzustkowego, który jest niezbędny w procesie trawienia.
Chora trzustka w znacznym stopniu obniża komfort życia pacjenta. Na co dzień towarzyszy mu silny ból brzucha, który może promieniować do pleców. Pojawia się najczęściej po spożyciu posiłku.
Trzustka nawet jeśli jest chora, długo nie daje żadnych objawów. Ciężko pracuje mimo uszkodzeń. Gdy zaczyna boleć, najczęściej rozwinął się już stan zapalny, który trudno jest całkowicie wyleczyć. I dlatego też tak ważne jest, by dbać o trzustkę na co dzień. Profilaktyka w tym zakresie nie jest wcale skomplikowana. Ogranicza się do kilku podstawowych zasad, które wszystkie sprowadzić można do jednego: żyj zdrowo!
Przeczytaj także: W Gdańsku odkryli związki, które mogą wyleczyć raka trzustki
Najgorsze dla trzustki
Alkohol odpowiada za 80 proc. przypadków ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki. Jeśli spożywany jest regularnie i w dużych ilościach, uszkadza narząd. Zmiany są nieodwracalne, bo trzustka nie potrafi się regenerować.
Czynnikiem rozwoju chorób trzustki jest również palenie tytoniu. Substancje zawarte w papierosach prowadzą do nieodwracalnych zmian w organizmie. Jeśli chory nie zmieni nawyków i nie porzuci zgubnego nałogu, wówczas ból stanie się nieodłącznym towarzyszem jego życia.
Dieta dla zdrowia trzustki
Ogromny wpływ na trzustkę ma również dieta. Jeśli jemy zdrowo, a nasze posiłki są odpowiednio zbilansowane, nie ma powodów do obaw. Również okazyjne zjedzenie potrawy smażonej nie powinno nam zaszkodzić.
Jeśli jednak w naszym jadłospisie codziennie pojawia się kotlet schabowy, tłusty sos, majonez, jaja, śmietana, możemy być pewni, że trzustka już niebawem da o sobie znać. Choruje także wówczas, gdy posiłki przez nas zjadane są zbyt obfite.
W ramach profilaktyki trzeba pamiętać, by jeść 4-5 posiłków w ciągu dnia oraz przygotowywać dania na parze, w folii lub je gotować. Ochronnie na trzustkę działają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto sięgać więc po ryby morskie oraz dobrej jakości oleje roślinne, np. olej lniany.
Przeczytaj także: Tani sposób na oczyszczenie nerek z toksyn
Unikaj soli
Nie jest konieczna całkowita rezygnacja z soli, ale jej ograniczenie z całą pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Spożywamy jej bowiem zbyt dużo, zwłaszcza wówczas, gdy sięgamy po produkty przetworzone.
Sól warto więc zastąpić suszonymi lub świeżymi ziołami. Bardzo dobry wpływ na trzustkę mają przede wszystkim: pokrzywa, glistnik jaskółcze ziele, bylica piołun. Działają rozkurczowo i żółciopędnie.
Z kolei kurkuma i imbir skutecznie zwalczają stan zapalny. Ale uwaga: obie przyprawy są bardzo ostre. Można je stosować profilaktycznie, ograniczając jednak ich spożycie w przypadku zapalenia trzustki. Mogą wówczas nasilić dolegliwości bólowe.
Przeczytaj także: Łagodzi bóle zębów i brzucha. Wystarczy zalać liście wrzątkiem
Trzy wczesne objawy raka trzustki
Trzustka nie lubi mocnych herbat i kawy. Używki te u chorych z ostrym zapaleniem trzustki mogą wręcz nasilić dolegliwości.
Z kolei bardzo dobry wpływ na pracę omawianego narządu ma zielona herbata. Znana od wieków, popularna zwłaszcza w Azji, coraz częściej gości w kuchniach Polaków. I bardzo dobrze, bo napar z niej przygotowany ma pozytywny wpływ na organizm i w znacznym stopniu ogranicza zachorowanie na niektóre typy raka (m.in. raka trzustki).
Substancje zawarte w zielonej herbacie działają rozkurczowo, wzmacniająco i żółciopędnie.
Przeczytaj także: Zdrowsza od zielonej herbaty. Niszczy komórki rakowe
Zielone warzywa
By zachować zdrowie, każdego dnia powinno się włączyć do diety surowe warzywa. Są źródłem wielu witamin i minerałów.
Gdy trzustka choruje, koniecznie trzeba unikać spożywania surowej i smażonej cebuli, kapusty, fasoli i grochu. Warto natomiast nieco częściej sięgać po szpinak, dynię, brokuły oraz buraki.
Zwłaszcza zielone warzywa lubi nasza trzustka. Obecna w szpinaku sekretyna wspiera produkcję soku trzustkowego i wydzielanie enzymów trzustkowych.
Przeczytaj również: Tylko 13 kalorii w 100 gramach. Dietetyczny hit z warzywniaka
Owoce a trzustka
Owoce są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych, zmniejszają stan zapalny.
Nie wszystkie owoce mogą być jednak spożywane przez osoby, których trzustka nie pracuje prawidłowo. Muszą oni zrezygnować z jedzenia śliwek, agrestu czy porzeczek. Z kolei warto, by do diety włączone zostały borówki, truskawki, maliny, jeżyny, brzoskwinie i morele, ale najlepiej w formie kompotu. Surowe owoce mogą nasilić dolegliwości bólowe.
Przeczytaj także: Za litr soku trzeba zapłacić nawet 100 zł. Skuteczny tak jak leki
Badania
Chora trzustka przez długi czas może nie dawać żadnych objawów. Najczęściej pacjent trafia do lekarza wówczas, gdy ból brzucha jest już bardzo silny, pojawiają się wymioty i biegunka.
Jeśli jednak podejrzewamy, że trzustka nie pracuje prawidłowo, warto zbadać poziom amylazy w organizmie. Nie wolno jednak samemu intepretować otrzymanego wyniku. Powinien zrobić to lekarz, bo w tym przypadku istnieje cały wachlarz chorób, w przebiegu których obserwuje się podniesiony lub obniżony poziom tego enzymu.
Przeczytaj również: Proste badanie, które może zrewolucjonizować leczenie raka
Źródła
- Ciborowska H., Rudnicka A., "Dietetyka - żywienie zdrowego i chorego człowieka". Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007
- Jarosz M., "Praktyczny podręcznik dietetyki", Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2011