Wyniszcza jelita. Naukowcy: Wywołuje inwersje DNA

Naukowcy z Izraelskiego Instytutu Technicznego Technion odkryli, że cukier może wpływać na bakterie jelitowe, a przez nie również na układ odpornościowy. Badania mogę pomóc w planowaniu zaleceń żywieniowych dla osób z obniżoną odpornością.

Słodkości mogą pogarszać nasza odpornośćSłodkości mogą pogarszać nasza odporność
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Ważna rola bakterii jelitowych

Bakterie jelitowe odgrywają kluczową rolę w zdrowiu organizmu, nie tylko w kontekście układu pokarmowego.

Naukowcy z Technion w Izraelu podkreślają, że mikroorganizmy te ewoluowały razem z gospodarzami, dostosowując się do zmieniających się warunków, w tym diety. Zespół kierowany przez prof. Naamę Geva-Zatorsky z Technionu wykazał we wcześniejszych badaniach, że bakterie jelitowe wykorzystują proces zwany inwersją DNA. Polega on na nagłym odwróceniu fragmentu genomu o 180 stopni, co pozwala mikroorganizmom błyskawicznie dostosować się do zmieniających się warunków.

W najnowszym eksperymencie ten sam zespół badawczy odkrył, że słodzone napoje wywołują inwersję DNA u Bacteroides thetaiotaomicron, czyli powszechnie występującej w jelitach bakterii, która odgrywa ważną rolę w łagodzeniu stanów zapalnych.

Naukowcy przeanalizowali, jak różne składniki diety wpływają na profil inwersji DNA tych mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych, u myszy oraz u ludzi. Ustalili, że spożycie białego cukru wywołuje inwersje DNA w tych bakteriach, co prowadzi do zmian w markerach zapalnych, w tym do przekształceń w populacjach limfocytów T oraz zmian w wydzielaniu cytokin. Zaobserwowano również wzrost przepuszczalności bariery jelitowej.

Odwracalność zmian

Dobra wiadomość jest taka, że skutki te są odwracalne. Po zmianie diety profil bakterii wraca do normy, a układ odpornościowy odzyskuje prawidłowe funkcjonowanie. To odkrycie podkreśla znaczenie diety w kontekście zdrowia mikrobiomu i całego organizmu.

Naukowcy z Technion sugerują, że zrozumienie wpływu diety na mikrobiom może prowadzić do opracowania spersonalizowanych zaleceń żywieniowych, które poprawią funkcjonowanie układu odpornościowego i ogólny stan zdrowia.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu