Letnia dieta a opuchlizna. Które produkty zatrzymują wodę?

Latem, gdy temperatury rosną, wiele osób zauważa u siebie nieprzyjemne obrzęki, szczególnie w okolicach kostek, dłoni oraz twarzy. To często efekt zatrzymania wody w organizmie, które może być związane nie tylko z upałem, ale też z tym, co ląduje na naszym talerzu. Niektóre produkty mogą nasilać ten problem, a inne skutecznie go łagodzić. Sprawdź, jak dieta wpływa na opuchliznę i które składniki warto ograniczyć, a które uwzględnić w letnim menu.

Jak dieta wpływa na opuchliznę i które składniki warto ograniczyć, a które uwzględnić w letnim menu?Jak dieta wpływa na opuchliznę i które składniki warto ograniczyć, a które uwzględnić w letnim menu?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dlaczego organizm zatrzymuje wodę?

Zatrzymywanie wody w organizmie to naturalna reakcja ciała na różne czynniki, od zmian hormonalnych po nieodpowiednią dietę. Latem głównym powodem jest wysoka temperatura, która rozszerza naczynia krwionośne i utrudnia krążenie, przez co płyny mogą gromadzić się w tkankach.

Organizm zatrzymuje też wodę, gdy obawia się jej utraty, np. przy zbyt małym spożyciu płynów lub nadmiarze soli, która wiąże wodę w przestrzeniach międzykomórkowych. Do obrzęków może prowadzić również brak ruchu, siedzący tryb życia i zbyt mała ilość potasu w diecie.

Produkty, które najczęściej powodują zatrzymanie wody

Niektóre produkty spożywcze nasilają zatrzymywanie wody w organizmie, zwłaszcza latem, gdy ciało jest bardziej podatne na obrzęki. Na pierwszym miejscu znajduje się sól, a dokładniej sód zawarty nie tylko w solniczce, ale też w wędlinach, serach żółtych, chipsach, gotowych daniach oraz zupkach instant. Do produktów nasilających opuchliznę należą również słodycze i wyroby z białej mąki, które powodują wahania poziomu cukru i zwiększają stan zapalny.

Niekorzystnie działa też alkohol, który odwadnia i zaburza pracę nerek oraz napoje gazowane i słodzone, zawierające duże ilości syropu glukozowo-fruktozowego. Warto zwrócić uwagę również na produkty typu fast food, gotowe sosy, a nawet niektóre rodzaje pieczywa, zwłaszcza te pakowane i o przedłużonej trwałości.

Latem chętnie wybieramy chłodne przekąski, dlatego dobrze jest sprawdzać etykiety. Nawet produkty, które wydają się lekkie, mogą zawierać dużo ukrytej soli i cukru.

Co jeść, by pozbyć się opuchlizny?

Aby zmniejszyć opuchliznę i ułatwić organizmowi pozbycie się nadmiaru wody, warto uwzględnić w diecie produkty o działaniu moczopędnym, przeciwzapalnym i wspierającym pracę nerek. Do takich produktów należą:

  • warzywa i owoce bogate w wodę, takie jak ogórek, arbuz, seler naciowy, sałata, rzodkiewki i truskawki, które nawadniają, ale też pomagają wypłukać nadmiar sodu.
  • natka pietruszki, szparagi, pomidory i cytrusy wspierają naturalne procesy oczyszczania organizmu,
  • karczochy, rukola i buraki, które wpływają korzystnie na pracę wątroby i nerek,
  • produkty bogate w potas, np. awokado, banany, bataty i nasiona roślin strączkowych, ponieważ pomagają zrównoważyć działanie sodu i regulują gospodarkę wodno-elektrolitową.

Dobrze działają także zioła, szczególnie pokrzywa, mniszek lekarski, skrzyp i hibiskus w formie naparów. Ich regularne picie znacząco zmniejsza obrzęki. Dodatkowo nie można zapominać o wodzie, ponieważ to klucz do usuwania nadmiaru płynów. Paradoksalnie, im mniej pijemy, tym więcej organizm zatrzymuje.

Aby pozbyć się obrzęków i nadmiaru wody w organizmie, warto przyjrzeć się diecie.
Aby pozbyć się obrzęków i nadmiaru wody w organizmie, warto przyjrzeć się diecie. © NaukaJedzenia.pl

Letnie triki dietetyczne, czyli co pomaga od razu?

W upalne dni warto sięgać po szybkie i proste triki dietetyczne, które mogą niemal od razu przynieść ulgę przy zatrzymywaniu wody i uczuciu ciężkości. Szklanka letniej wody z cytryną i odrobiną soli himalajskiej lub kłodawskiej to jeden z najprostszych sposobów, który nawadnia, uzupełnia elektrolity i pobudza trawienie.

Dobrym pomysłem jest także napar z pokrzywy lub mięty, który działa lekko moczopędnie i odświeżająco. Jeśli masz mało czasu to zblenduj ogórka z cytryną i miętą, tworząc naturalny detoksowy napój.

Unikaj słonych przekąsek i gotowych dań, które błyskawicznie zatrzymują wodę. Już jedno takie danie może wywołać opuchliznę. Zamiast tego, sięgnij po szybką sałatkę z arbuza, ogórka i miętą, która ochładza i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów.

A dodatkowo pamiętaj o ruchu, choćby lekkim spacerze. Już 10–15 minut ruchu pobudza krążenie i usprawnia odpływ zalegającej limfy. To drobne działania, ale efekty potrafią być naprawdę odczuwalne.

Kiedy opuchlizna może być sygnałem ostrzegawczym?

Choć letnia opuchlizna często bywa wynikiem diety, upałów i braku ruchu, czasem może sygnalizować poważniejsze problemy zdrowotne. Warto zwrócić uwagę, jeśli obrzęki:

  • utrzymują się dłużej niż kilka dni,
  • występują tylko po jednej stronie ciała (np. jedna noga),
  • są bolesne, zaczerwienione lub towarzyszy im uczucie ciepła,
  • po naciśnięciu długo utrzymuje się wgłębienie,
  • występują razem z dusznością, zmęczeniem lub przyrostem masy ciała bez wyraźnej przyczyny.

Tego typu objawy mogą wskazywać na problemy z krążeniem, nerkami, sercem, tarczycą lub układem limfatycznym. W takich przypadkach nie warto czekać, ponieważ konieczna jest konsultacja lekarska i podstawowe badania. Zawsze lepiej sprawdzić i wykluczyć, niż przeoczyć coś ważnego.

Latem opuchlizna może wynikać z upałów, nieprawidłowej diety i odwodnienia, ale bywa też sygnałem poważniejszych problemów zdrowotnych. Warto obserwować swój organizm, ograniczać produkty zatrzymujące wodę i sięgać po te, które pomagają usuwać jej nadmiar. Ogórki, arbuzy, natka pietruszki oraz napary z pokrzywy to proste, sezonowe wsparcie. Jeśli obrzęki utrzymują się mimo zmian w diecie, nie należy ich lekceważyć, ponieważ nawet drobny objaw może świadczyć o czymś więcej.

Źródła

  1. NaukaJedzenia.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają