Odgrzewane potrawy. Na te trzeba uważać (WIDEO)
Odgrzewanie to nie zawsze dobry pomysł. Część potraw pod wpływem wysokiej temperatury traci wartości odżywcze, a także powoduje nieprzyjemne dolegliwości.
Wyjmujesz z lodówki wczorajsze śniadanie czy obiad i wkładasz do mikrofalówki? Zanim to zrobisz, sprawdź, czy nie popełniasz błędu.
Niektóre potrawy nie powinny być odgrzewane.
Nigdy ich nie odgrzewaj. Te potrawy trzymaj z dala od mikrofalówki
Na twojej "czarnej" liście niech znajdą się produkty spożywcze, które zawierają azotany. Po podgrzaniu mogą zamienić się w rakotwórcze związki.
To samo dotyczy szpinaku, grzybów, rzepy, ziemniaków i buraków.
Groźny dla naszego zdrowia jest też odgrzewany kurczak. Jeśli dzień lub dwa po przygotowaniu trafi do mikrofalówki, niemal pewne będą problemy żołądkowe.
Zatrucie zgotujemy sobie również odgrzewając ryż, potrawy z dodatkiem oleju i sałatę masłową.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz nasze WIDEO.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.