Codziennie jedli orzechy pekan. Po 12 tygodniach ich zbadano
Kiedy sięgamy po przekąski, często wybieramy słodycze, chrupki, drożdżówki czy paluszki. Tymczasem badania naukowców z Penn State Department of Nutritional Sciences sugerują, że zamiana tych niezdrowych opcji na orzechy pekan może przynieść nam spore korzyści zdrowotne.
W tym artykule:
Dlaczego ludzie sięgają po przekąski
Skąd bierze się tak zwane "snackowanie", czyli podjadanie pomiędzy posiłkami? Często stoją za tym nie tylko ochota na coś konkretnego albo głód, ale i emocje, nawyki czy otoczenie. Ludzie często jedzą, by poradzić sobie z emocjami czy opanować stres - jedzenie pobudza dopaminowy układ nagrody w mózgu. Czasami są to dla nas swego rodzaju nawyki i rytuały - zupełnie automatyczne zachowania, które sami w sobie utrwalamy. Po przekąski sięgamy także, gdy gwałtownie spada nam poziom cukru we krwi lub gdy jesteśmy odwodnieni.
Ciężko się podjadaniu oprzeć, bo przekąski są łatwo dostępne, tanie i przede wszystkim mają bardzo intensywny smak. Zawierają zwykle dużo cukru, soli i tłuszczu - są tak "skonstruowane”, żeby trudno było się od nich powstrzymać. To zjawisko ma swoją nazwę - to tzw. hipersmaczne jedzenie (ang. "hyperpalatable foods"). Co ciekawe - badania pokazują, że sięgamy po nie częściej, kiedy jesteśmy zmęczeni albo niewyspani. Wtedy nasza samokontrola spada, a ochota na "coś pysznego" - wzrasta.
Zdrowa alternatywa dla przetworzonych przekąsek
Badanie opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" objęło 138 dorosłych w wieku od 25 do 70 lat, którzy byli w grupie ryzyka zespołu metabolicznego. Jego uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: jedna zastąpiła codzienne przekąski 60 gramami orzechów pekan, druga utrzymała swoją dietę. Po 12 tygodniach osoby z grupy badawczej rzeczywiście miały niższy poziom cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów, a włączenie ich do diety poprawiło ich jakość o 17 proc. w porównaniu do grupy kontrolnej.
Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów
Co jest takiego niezwykłego w orzechach pekan? Są one wyjątkowo bogate w wapń, cynk, magnez i żelazo, a także mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy spośród wszystkich orzechów. Mogą także zapobiegać wypadaniu włosów, wspierać zdrowie układu odpornościowego, a nawet zmniejszać ryzyko nowotworów i chorób serca.
Jak więc włączyć orzechy pekan do diety? Można je dodawać do owsianki, smoothie, sałatek lub używać do domowej granoli. Są także doskonałą przekąską samą w sobie lub w połączeniu z owocami czy gorzką czekoladą.
Nie należy z nimi jednak przesadzać - orzechy te są wysokokaloryczne i zawierają dużo tłuszczu, spożywanie ich więc zbyt wielu może doprowadzić do problemów trawiennych. Zalecana dzienna dawka to niecałe 30 g, czyli od 15 do 19 połówek.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.