Ostrzeżenie GIS. Salmonella w jajach z wolnego wybiegu. Kupiłeś? Nie jedz

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Spożycie bez odpowiedniej obróbki termicznej może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

GIS ostrzega przed ryzykiem zatrucia salmonelląGIS ostrzega przed ryzykiem zatrucia salmonellą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Szczegóły wycofania

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał oficjalne ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu.

Komunikat dotyczy następującego produktu:

  • nazwa: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M,

  • numer partii / data minimalnej trwałości: 12.08.2025

  • kod na skorupce: 1PL30031310

  • producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie

Pordukt opisany przez GIS
Pordukt opisany przez GIS © GIS

Ryzyko dla zdrowia

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy podkreśla, że obecność salmonelli w produktach spożywczych stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Szczególnie niebezpieczne jest spożycie jaj bez obróbki cieplnej, np. w deserach czy koktajlach.

Ponadto, obecność bakterii w produktach spożywczych może prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.

Typowe objawy salmonellozy to:

  • wodnista biegunka,
  • bóle brzucha,
  • gorączka (często powyżej 38 stopni Celsjusza),
  • dreszcze,
  • osłabienie i zmęczenie,
  • bóle mięśniowe,
  • nudności, wymioty.

Działania podjęte przez producenta

Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające, a Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofania.

GIS regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności na swojej stronie internetowej. Celem ogłoszeń jest ochrona konsumentów i umożliwienie szybkiego zwrotu produktów do sklepów.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. GIS

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu