Owoce i warzywa, które zmniejszą ciśnienie krwi
Skutecznie zwalcza wysokie ciśnienie krwi dzięki znajdującemu się w nim potasowi, błonnikowi oraz jednonienasyconym kwasom tłuszczowym. Efektywnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Awokado idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska, ale też jako składnik zup, past i sałatek. Warto jednak pamiętać, że owoc ten należy do jednych z najbardziej kalorycznych, więc nie należy z nim przesadzać.
Przeczytaj także: Oto jedno z najzdrowszych mięs. Za kilogram zapłacisz prawie 100 złotych
Seler
Przyczynia się do wyrównania poziomu glukozy. Seler pomaga również w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi.
Dieta bogata w to warzywo polepsza pracę układu nerwowego oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Chroni przed zapaleniem pęcherza moczowego.
Oprócz tego, pomaga stracić zbędne kilogramy, a jak wiadomo, utrzymanie prawidłowej wagi jest świetnym sposobem na to, by zmniejszyć ryzyko powikłań związanych z nadciśnieniem.
Szpinak
Szpinak zawiera bardzo ważne i silne przeciwutleniacze. Znajdziesz w nim: beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. W związku z tym bierze udział w walce z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu oraz rozwój chorób nowotworowych. Badania potwierdziły, że liście szpinaku chronią przed miażdżycą. Dużym plusem jest jego wszechstronne zastosowanie w diecie, ponieważ jest idealnym składnikiem sałatek, dodatkiem do makaronu czy też smoothie.
Marchew
Marchewka zawiera wiele niezbędnych witamin, minerałów, świetnie wpływa na oczy, koloryt skóry. Wzmacnia także odporność. Warto jednak zwrócić uwagę na znajdujący się w niej potas oraz antyoksydanty pomagające w walce z nadciśnieniem. Jest też źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego.
Przeczytaj także: Warto wydać na to pieniądze. Ma właściwości antyrakowe
Jagody i borówki
Najwięcej przeciwutleniaczy zawiera borówka amerykańska. Wyciąg z liści jagód pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Występująca w nich mirtylina korzystnie wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych. Dodatkowo bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Owoce te świetnie sprawdzają się na surowo oraz jako dodatek do śniadań czy przekąsek w ciągu dnia.
Pomidory
Pomidory zawierają likopen – przeciwutleniacz, który przyczynia się do walki z nadciśnieniem. Znajdziesz w nich także brom korzystnie wpływający na układ nerwowy. Ich spożywanie pomaga również w leczeniu cukrzycy oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Nie należy usuwać pestek, bowiem zawarty w nich błonnik pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Przeczytaj także: Niebezpieczny objaw. To znak, że w twojej diecie jest za dużo cukru
Groszek
Zawiera białko roślinne, kwas foliowy oraz wiele innych witamin, które wspomagają układ krążenia. Ważne jest, że warzywo to usprawnia przepływ krwi w organizmie oraz zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył.
Przeczytaj także: Zdrowsza alternatywa dla małej czarnej. Świetnie pobudza