Owoce odpowiednie dla diabetyków
Istnieje błędne mniemanie, że owoce są nieodpowiednie dla diabetyków, gdyż zawierają cukier. Jednak należy zauważyć, że tak naprawdę liczy się wskaźnik glikemiczny. Oto lista owoców odpowiednich dla cukrzyków.
Jabłka
Średnie jabłko jest niskokaloryczne i ma dużo błonnika, co oznacza, że idealnie nadaje się dla diabetyków – nie tylko napełnia żołądek, ale też zapobiega wahaniom cukru we krwi. Jabłka zawierają mnóstwo kwercetyny i fitochemikaliów, które obniżają ryzyko chorób serca występujących u cukrzyków.
Brzoskwinie
Chociaż są bardzo słodkie, mają niski indeks glikemiczny. W dodatku zawierają szereg antyoksydantów, które wzmacniają odporność i chronią przed chorobami. Dlatego brzoskwinie mogą być idealną przekąską dla osób chorujących na cukrzycę.
Jagody i borówki
Antocyjany, czyli barwniki nadające jagodom i borówkom głęboki kolor, to substancje bezcenne dla diabetyków. Naukowcy wykazali, że mają właściwości obniżające stężenie glukozy we krwi. Stymulują produkcję insuliny, dlatego powinny być częścią zdrowej diety pacjentów z cukrzycą.
Papaja
Owoce te są nie tylko pełne witamin i minerałów, ale także zawierają małą ilość cukru. Lekarze twierdzą, że cukrzycy mogą jeść je bez obaw. Co więcej - papaje zawierają substancje, które hamują rozwój cukrzycy.
Wiśnie
Wiśnie mają niski indeks glikemiczny (tylko 29 IG), a przy tym zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Ciemnoczerwone owoce są źródłem antocyjanów, które mają potwierdzone właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
Owoce cytrusowe
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i inne owoce cytrusowe są nie tylko pyszne, ale też wspomagają walkę z wysokim poziomem cukru. Antyoksydanty obecne w tych owocach pomagają rozkładać tłuszcze. Szczególnie polecane są grejpfruty - mają niski wskaźnik glikemiczny i pomagają zwiększać wrażliwość na insulinę (dzięki zawartości naringeniny w miąższu).