Pij na czczo. Pomoże na wysoki cukier i stłuszczoną wątrobę

Kurki, czyli pieprzniki jadalne, od lat cieszą się opinią jednych z najbardziej wartościowych grzybów. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też bogactwem witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Choć w polskich lasach rosną tylko przez kilka miesięcy w roku, ich prozdrowotne właściwości można wykorzystać także w postaci suszonej, a nawet sproszkowanej.

Suszone sproszkowane kurki to bomba składników odżywczychSuszone sproszkowane kurki to bomba składników odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Właściwości zdrowotne świeżych kurek

Świeże kurki to prawdziwa bomba składników odżywczych. Są niskokaloryczne (ok. 38 kcal na 100 g), a przy tym bogate w błonnik, witaminy z grupy B (B2, B3, B5), witaminę D2 oraz minerały, takie jak żelazo, potas, miedź, fosfor i selen. Dzięki zawartości karotenoidów i związków fenolowych wykazują silne działanie przeciwutleniające – pomagają neutralizować wolne rodniki i mogą wspierać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Kurki zawierają również naturalne substancje bioaktywne, które mogą działać przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Obecna w nich hitinmannoza to związek, który w medycynie ludowej uchodził za skuteczny w walce z pasożytami.

Dodatkowo grzyby te mogą wspomagać regulację poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, co czyni je cennym uzupełnieniem diety wspierającej zdrowie metaboliczne.

Dlaczego warto sięgać po suszone grzyby?

Niestety, sezon na świeże grzyby trwa krótko. Wówczas warto zdecydowac się na suszone okazy. Suszenie to jedna z najlepszych metod przechowywania grzybów, nie tylko zachowuje ich aromat, ale także pozwala zatrzymać większość składników odżywczych.

Jak podają stacje sanitarno-epidemiologiczne, suszone grzyby to naturalne źródło witaminy B2 (ryboflawiny) i B3 (niacyny), które wspierają układ nerwowy i metabolizm energetyczny. Zawierają również beta-glukany – polisacharydy, które mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu i pracę serca, a także wzmacniać odporność.

Dzięki dużej zawartości błonnika i niskiej ilości tłuszczu, suszone grzyby pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit, wspierają oczyszczanie organizmu i sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Sproszkowane kurki – naturalny suplement z lasu

Sproszkowane kurki, czyli tzw. mączka z kurek, to nowoczesna i wygodna forma wykorzystania tych grzybów przez cały rok. Powstaje poprzez suszenie w niskiej temperaturze i drobne mielenie, co pozwala zachować większość wartości odżywczych świeżego produktu.

W proszku znajdziemy m.in.:

  • błonnik,

  • beta-glukany,

  • witaminy A, C, E, D2 oraz z grupy B,

  • minerały: magnez, wapń, żelazo, potas i sód.

Dzięki temu sproszkowane kurki wspierają układ odpornościowy, metabolizm i pracę jelit. Zawarte w nich związki bioaktywne, w tym hitinmannoza, mogą działać przeciwpasożytniczo i łagodnie oczyszczać układ pokarmowy.

Kurki w tej formie wspierają również pracę wątroby i procesy detoksykacji. Zawarty w nich błonnik usprawnia perystaltykę jelit i może pomagać w walce z zaparciami. Regularne spożywanie sproszkowanych kurek, np. w postaci napoju pitego na czczo (łyżeczka proszku rozpuszczona w ciepłej wodzie), wspiera naturalną równowagę mikroflory jelitowej, procesy trawienia, pomaga na stłuszczenie wątroby i wysoki poziom cukru we krwi.

Co więcej, proszek z kurek jest łatwy w użyciu, można dodawać go do zup, sosów, smoothie czy jogurtów, by wzbogacić dietę o dodatkową porcję błonnika i minerałów.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Dietetycy.org
  2. Stacje sanitarno-epidemiologiczne
  3. Teraz Gotuje

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie