Pij na czczo. Pomoże na wysoki cukier i stłuszczoną wątrobę

Kurki, czyli pieprzniki jadalne, od lat cieszą się opinią jednych z najbardziej wartościowych grzybów. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też bogactwem witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Choć w polskich lasach rosną tylko przez kilka miesięcy w roku, ich prozdrowotne właściwości można wykorzystać także w postaci suszonej, a nawet sproszkowanej.

Suszone sproszkowane kurki to bomba składników odżywczychSuszone sproszkowane kurki to bomba składników odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Właściwości zdrowotne świeżych kurek

Świeże kurki to prawdziwa bomba składników odżywczych. Są niskokaloryczne (ok. 38 kcal na 100 g), a przy tym bogate w błonnik, witaminy z grupy B (B2, B3, B5), witaminę D2 oraz minerały, takie jak żelazo, potas, miedź, fosfor i selen. Dzięki zawartości karotenoidów i związków fenolowych wykazują silne działanie przeciwutleniające – pomagają neutralizować wolne rodniki i mogą wspierać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Kurki zawierają również naturalne substancje bioaktywne, które mogą działać przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Obecna w nich hitinmannoza to związek, który w medycynie ludowej uchodził za skuteczny w walce z pasożytami.

Dodatkowo grzyby te mogą wspomagać regulację poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, co czyni je cennym uzupełnieniem diety wspierającej zdrowie metaboliczne.

Dlaczego warto sięgać po suszone grzyby?

Niestety, sezon na świeże grzyby trwa krótko. Wówczas warto zdecydowac się na suszone okazy. Suszenie to jedna z najlepszych metod przechowywania grzybów, nie tylko zachowuje ich aromat, ale także pozwala zatrzymać większość składników odżywczych.

Jak podają stacje sanitarno-epidemiologiczne, suszone grzyby to naturalne źródło witaminy B2 (ryboflawiny) i B3 (niacyny), które wspierają układ nerwowy i metabolizm energetyczny. Zawierają również beta-glukany – polisacharydy, które mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu i pracę serca, a także wzmacniać odporność.

Dzięki dużej zawartości błonnika i niskiej ilości tłuszczu, suszone grzyby pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit, wspierają oczyszczanie organizmu i sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Sproszkowane kurki – naturalny suplement z lasu

Sproszkowane kurki, czyli tzw. mączka z kurek, to nowoczesna i wygodna forma wykorzystania tych grzybów przez cały rok. Powstaje poprzez suszenie w niskiej temperaturze i drobne mielenie, co pozwala zachować większość wartości odżywczych świeżego produktu.

W proszku znajdziemy m.in.:

  • błonnik,

  • beta-glukany,

  • witaminy A, C, E, D2 oraz z grupy B,

  • minerały: magnez, wapń, żelazo, potas i sód.

Dzięki temu sproszkowane kurki wspierają układ odpornościowy, metabolizm i pracę jelit. Zawarte w nich związki bioaktywne, w tym hitinmannoza, mogą działać przeciwpasożytniczo i łagodnie oczyszczać układ pokarmowy.

Kurki w tej formie wspierają również pracę wątroby i procesy detoksykacji. Zawarty w nich błonnik usprawnia perystaltykę jelit i może pomagać w walce z zaparciami. Regularne spożywanie sproszkowanych kurek, np. w postaci napoju pitego na czczo (łyżeczka proszku rozpuszczona w ciepłej wodzie), wspiera naturalną równowagę mikroflory jelitowej, procesy trawienia, pomaga na stłuszczenie wątroby i wysoki poziom cukru we krwi.

Co więcej, proszek z kurek jest łatwy w użyciu, można dodawać go do zup, sosów, smoothie czy jogurtów, by wzbogacić dietę o dodatkową porcję błonnika i minerałów.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Dietetycy.org
  2. Stacje sanitarno-epidemiologiczne
  3. Teraz Gotuje

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda