Nie czują, że benzyna śmierdzi. Okazuje się, że to objaw choroby

Benzyna straciła swój charakterystyczny zapach? Tak przynajmniej twierdzą użytkownicy TikToka. Wielu z nich uważa, że to rządowy spisek mający na celu zmuszenie ich do zakupu samochodów elektrycznych. Czy rzeczywiście benzyna zmieniła swój skład, a przez to już nie śmierdzi? Wytłumaczenie jest dużo prostsze - to jeden z objawów i powikłanie po zakażeniu koronawirusem.

Dlaczego benzyna zmieniła swój zapach?Dlaczego benzyna zmieniła swój zapach?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

"Benzyna pachnie jak alkohol z wodą"

Na TikToku został opublikowany filmik, którego autor przekonuje, że benzyna nie jest taka sama jak jeszcze do niedawna. Zmieniła barwę, a przede wszystkim – zapach. Jej charakterystyczna, intensywna woń się ulotniła, czuć tylko wodę i alkohol.

W odpowiedzi internauci ochoczo przytaknęli tiktokerowi.

"Jestem mechanikiem od 30 lat i faktycznie teraz benzyna pachnie jak alkohol z wodą" – napisał jeden.

Prof. Rejdak wymienia powikłania neurologiczne po COVID-19

"Mówię o tym już co najmniej od pół roku" – dodał drugi.

"Powtarzam to samo ludziom, a oni sądzą, że oszalałam, ale przecież pamiętam, że benzyna miała inny zapach" – napisała internautka.

Nie zabrakło prób wytłumaczenia tego fenomenu. Jednym z nich była teoria, że jest to forma nacisku rządu na obywateli.

"Sabotują silniki naszych samochodów, żebyśmy musieli kupić elektryczne auta" – sądzi wielu komentujących.

Uważają, że przekroczone zostało dopuszczalne stężenie etanolu w paliwie i że to celowy zabieg. A jaka jest prawda? Niektórzy nie mają pojęcia, że za zmianą zapachu benzyny może stać COVID.

Zaburzenia węchu a COVID

Zaburzenia a nawet utrata węchu to zjawiska, które mogą mieć wiele przyczyn – od grypy, przeziębienia i alergii przez schorzenia laryngologiczne, aż po choroby psychiczne i uszkodzenia mózgu.

Nawet 70 proc. chorych na COVID może mieć zaburzenia węchu
Nawet 70 proc. chorych na COVID może mieć zaburzenia węchu © Getty Images

Najwięcej uwagi poświęcono im jednak wraz z nadejściem pandemii spowodowanej przez SARS-CoV-2. Okazało się bowiem, że koronawirus może prowadzić do upośledzenia zmysłów węchu i smaku - w przypadku od 30 proc. do nawet 70 proc. chorych. Co więcej, to powikłanie może dotykać także osób, które nie mają żadnych objawów chorobowych i nie wiedzą, że kiedykolwiek zarazili się SARS-CoV-2.

W przeciwieństwie do zaburzeń wywołanych przez inne czynniki infekcyjnej, w przypadku COVID-19 mogą utrzymywać się one nawet przez wiele miesięcy po odzyskaniu zakażeniu. 10 proc. z tych pacjentów doświadczy trwałej utraty węchu.

W rzeczywistości typów zaburzeń węchu jest jednak więcej:

  • hiposmia – osłabienie powonienia,
  • hiperosmia – nadwrażliwość węchowa,
  • kakosmia – urojenia węchowe,
  • anosmia – całkowita utrata węchu.

Wszystkie z wymienionych zaburzeń mogą być powikłaniem po infekcji. Historii o braku apetytu spowodowanej utratą smaku potraw czy o ohydnym smaku wielu produktów, o wyczuwalnym wszechobecnym dymie tytoniowym czy zgniłym mięsie, na przestrzeni ostatnich dwóch lat było wiele.

Naukowcy mają kilka teorii tłumaczących zaburzenia węchowe po COVID, ale jak na razie ani jednej skutecznej metody leczenia tego zaburzenia.

- W niektórych przypadkach jesteśmy bezradni. Dobrze sobie radzimy z leczeniem przewlekłego zmęczenia. Po zastosowaniu rehabilitacji, diety, pracy z psychologiem, terapii mitochondrialnej, widzimy u większości z nich poprawę. Wiemy, jak leczyć inne poważne powikłania pulmonologiczne czy kardiologiczne. Natomiast jeśli chodzi o zaburzenia węchu i smaku, to sytuacja jest dramatyczna, bo w zasadzie nie jesteśmy w stanie tym chorym nic zaproponować, co realnie by pomagało – tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie kardiolog, koordynator programu "STOP COVID" dr Michał Chudzik.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"