Polacy wciąż go nie doceniają. Wspiera wątrobę, trzustkę, nerki

Olej rydzowy, znany jako olej z lnianki, to istne bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie wątroby, trzustki, jelit i nerek. Mimo jego wartości, Polacy wciąż go nie doceniają.

Olej rydzowy - niedoceniany skarb. Zaopatrz się w niegoOlej rydzowy - niedoceniany skarb. Zaopatrz się w niego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co to jest olej rydzowy?

Olej rydzowy, produkowany z nasion lnicznika siewnego, jest prawdziwą skarbnicą zdrowotnych korzyści. Choć jego nazwa może mylić, nie ma on nic wspólnego z grzybami. Dawniej popularny, dziś ustępuje miejsca olejowi rzepakowemu, mimo że jego właściwości zdrowotne są coraz bardziej doceniane.

Olej rydzowy jest tłoczony na zimno, co pozwala zachować jego cenne składniki odżywcze. Zawiera aż 90 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni go zdrowszym niż oliwa z oliwek. Jest bogaty w witaminy z grupy B, A i E oraz przeciwutleniacze i lecytynę.

Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, olej rydzowy:

  • wspiera układ krążenia,

  • obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu,

  • zmniejszaryzyko miażdżycy i zawału serca,

  • chroni wątrobę, trzustkę, jelita i nerki,

  • wspomaga przemianę materii,

  • reguluje poziom cukru we krwi.

Jak stosować olej rydzowy?

Olej rydzowy nie nadaje się do smażenia, ale świetnie sprawdza się na zimno jako dodatek do sałatek, pieczywa czy dipów. Można go również używać do polania ziemniaków, kaszy lub makaronu. Zaleca się spożywanie 1-2 łyżeczek dziennie.

Regularne spożywanie oleju rydzowego poprawia pamięć, koncentrację, wzrok oraz kondycję skóry. Wspiera odporność, łagodzi stany zapalne i pomaga w walce z infekcjami. To niedoceniany skarb, który warto włączyć do codziennej diety. Jego regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto dać mu szansę i odkryć jego potencjał.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie