Superfood z Polski, które pokochały jelita i kości. Zjedz zamiast słodyczy

Małe, pomarszczone, często niedoceniane. Tymczasem suszone śliwki to jedna z najzdrowszych przekąsek, jakie możesz włączyć do swojej diety. Ich prozdrowotne działanie potwierdzają liczne badania naukowe – od poprawy trawienia po ochronę kości i serca.

Zamiast po batonika, sięgnij po suszoną śliwkę. Twój organizm ci podziękuje.Zamiast po batonika, sięgnij po suszoną śliwkę. Twój organizm ci podziękuje.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Koncentrat dobra w niewielkiej porcji

Suszone śliwki, czyli popularne suszone owoce z gatunku Prunus domestica, są skarbnicą błonnika, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. W jednej porcji (ok. 50 g, czyli 5–6 sztuk) znajdziemy:

  • aż 3–4 g błonnika (głównie nierozpuszczalnego),

  • znaczne ilości potasu, magnezu i fosforu,

  • witaminę K, witaminę B6 oraz śladowe ilości witaminy C,

  • naturalny sorbitol – alkohol cukrowy o działaniu przeczyszczającym.

Duet idealny dla jelit

Najbardziej znanym działaniem suszonych śliwek jest łagodzenie zaparć. Dzieje się tak za sprawą dwóch głównych składników: błonnika nierozpuszczalnego, który zwiększa objętość stolca, oraz sorbitolu, który delikatnie stymuluje perystaltykę jelit i zatrzymuje wodę w świetle przewodu pokarmowego.

Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Badanie opublikowane w "Alimentary Pharmacology & Therapeutics" (2011) wykazało, że codzienne spożywanie suszonych śliwek (50–100 g) było skuteczniejsze w leczeniu przewlekłych zaparć niż popularne preparaty z błonnikiem.

"Śliwki powinny być pierwszym wyborem przy naturalnej terapii zaparć, szczególnie u osób starszych” – podkreślają autorzy badania.

Kości wzmocnione śliwką

W 2016 roku zespół badaczy z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii opublikował przełomowe wyniki w "Osteoporosis International": codzienne spożywanie 100 g suszonych śliwek przez 12 miesięcy zapobiegało utracie masy kostnej u kobiet po menopauzie.

Co więcej, u niektórych uczestniczek doszło do poprawy gęstości mineralnej kości. Działanie to przypisuje się zawartości polifenoli i boru, które wpływają na metabolizm osteoblastów i osteoklastów – komórek odpowiedzialnych za budowę i rozkład tkanki kostnej.

"Śliwki to prawdopodobnie jedyny owoc, który wykazuje tak silne działanie osteoprotekcyjne" – zaznacza prof. Bahram H. Arjmandi, współautor badania.

Zdrowe serce, niższe ciśnienie i mniej wolnych rodników

Przeciwutleniacze zawarte w śliwkach – zwłaszcza antocyjany i kwasy fenolowe – pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego, który prowadzi do uszkodzenia komórek i przyspiesza starzenie. Te same związki chronią śródbłonek naczyń krwionośnych, regulują ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu.

W przeglądzie badań opublikowanym w "Critical Reviews in Food Science and Nutrition" (2022) wskazano, że regularne spożycie suszonych śliwek może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a nawet korzystnie wpływać na profil glikemiczny, mimo wysokiej zawartości cukrów naturalnych.

Z umiarem i systematycznie

Choć śliwki mają wiele zalet, nie każdy powinien po nie sięgać bez ograniczeń. Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS), nadwrażliwością na FODMAP-y oraz nietolerancją fruktozy mogą doświadczać nieprzyjemnych objawów, takich jak wzdęcia, biegunki czy skurcze.

Eksperci zalecają spożywanie 5–6 suszonych śliwek dziennie (ok. 50 g) jako bezpiecznej i skutecznej porcji wspierającej zdrowie. W przypadku problemów z trawieniem dawkę można zwiększyć, ale nie należy przekraczać 100 g dziennie. Dobrym pomysłem jest zjadanie ich rano – same, z wodą, jogurtem lub jako dodatek do owsianki.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Alimentary Pharmacology & Therapeutics
  2. Uniwersytet Stanowy w Pensylwanii
  3. Critical Reviews in Food Science and Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GLP-1 mogą wpływać na zdrowie psychiczne. Eksperci chcą wprowadzić oznaczenia
GLP-1 mogą wpływać na zdrowie psychiczne. Eksperci chcą wprowadzić oznaczenia
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. Doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. Doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test