Ponad 9 mln Polaków sięga po jeżyny. Dlaczego warto je jeść?
Jeszcze do niedawna uchodziły za owoc mniej popularny i często określany jako zbyt kwaśny. Dziś jeżyny wyrastają na jednego z największych zwycięzców ostatnich lat wśród owoców jagodowych. Jakie mają właściwości zdrowotne?
Jeżyna coraz popularniejsza
Badania Kantar Polska pokazują, że liczba konsumentów jeżyn systematycznie wzrasta. W 2020 r. liczba wynosiła 5,8 mln konsumentów, a w 2025 r. już 9,4 mln. To aż 3,6 mln nowych osób i tempo wzrostu lepsze niż w przypadku borówki czy malin. W ujęciu procentowym jeżyny w ciągu trzech lat zyskały o 24 proc. więcej konsumentów.
– Konsumenci coraz chętniej kupują owoce jeżyny. Po pierwsze, dlatego, że jeżyny smakują, a po drugie, dlatego że wzrasta świadomość ich wartości prozdrowotnych. Jako firma hodowlana obserwujemy nie tylko wzrost zainteresowania uprawą wczesnych, słodkich, odmian jak Glorniwa, Loch Tay. Wzrasta również popyt na owoce jeżyny w terminie jesiennym, z odmian powtarzających owocowanie. Przykładem Maryny, która wydaje słodkie, duże i jędrne owoce – skomentowała dr Katarzyna Król-Dyrek.
Właściwości zdrowotne jeżyn
Warto jednak podkreślić, że to nie tylko moda, ale również ogromne korzyści zdrowotne. Jeżyny są bogate w błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać równowagę mikroflory jelitowej. Potas zawarty w owocach korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, a antyoksydanty – takie jak witamina C i resweratrol – chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko chorób serca. Już jedna filiżanka jeżyn zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
DLA WP KOBIETA
To także wsparcie dla mózgu i skóry. Flawonoidy obecne w jeżynach poprawiają pamięć i koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek nerwowych. Antyoksydanty regenerują skórę, poprawiają jej wygląd i chronią przed przedwczesnym starzeniem. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jeżyny sprawdzą się też w diecie osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi.
Źródło: PAP MediaRoom, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.