Ponad 9 mln Polaków sięga po jeżyny. Dlaczego warto je jeść?

Jeszcze do niedawna uchodziły za owoc mniej popularny i często określany jako zbyt kwaśny. Dziś jeżyny wyrastają na jednego z największych zwycięzców ostatnich lat wśród owoców jagodowych. Jakie mają właściwości zdrowotne?

Jeżyny – owoc, który wzmacnia serce, mózg i odpornośćJeżyny – owoc, który wzmacnia serce, mózg i odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock 
Angelika Grabowska

Jeżyna coraz popularniejsza

Badania Kantar Polska pokazują, że liczba konsumentów jeżyn systematycznie wzrasta. W 2020 r. liczba wynosiła 5,8 mln konsumentów, a w 2025 r. już 9,4 mln. To aż 3,6 mln nowych osób i tempo wzrostu lepsze niż w przypadku borówki czy malin. W ujęciu procentowym jeżyny w ciągu trzech lat zyskały o 24 proc. więcej konsumentów.

– Konsumenci coraz chętniej kupują owoce jeżyny. Po pierwsze, dlatego, że jeżyny smakują, a po drugie, dlatego że wzrasta świadomość ich wartości prozdrowotnych. Jako firma hodowlana obserwujemy nie tylko wzrost zainteresowania uprawą wczesnych, słodkich, odmian jak Glorniwa, Loch Tay. Wzrasta również popyt na owoce jeżyny w terminie jesiennym, z odmian powtarzających owocowanie. Przykładem Maryny, która wydaje słodkie, duże i jędrne owoce – skomentowała dr Katarzyna Król-Dyrek.

Właściwości zdrowotne jeżyn

Warto jednak podkreślić, że to nie tylko moda, ale również ogromne korzyści zdrowotne. Jeżyny są bogate w błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać równowagę mikroflory jelitowej. Potas zawarty w owocach korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, a antyoksydanty – takie jak witamina C i resweratrol – chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko chorób serca. Już jedna filiżanka jeżyn zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

DLA WP KOBIETA

To także wsparcie dla mózgu i skóry. Flawonoidy obecne w jeżynach poprawiają pamięć i koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek nerwowych. Antyoksydanty regenerują skórę, poprawiają jej wygląd i chronią przed przedwczesnym starzeniem. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jeżyny sprawdzą się też w diecie osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi.

Źródło: PAP MediaRoom, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy