Popularna przyprawa może osłabić działanie leków. Nowe badania
Cynamon, ceniona przyprawa o prozdrowotnych właściwościach, może wpływać na skuteczność przyjmowanych leków – alarmują naukowcy z Uniwersytetu Mississippi. Główny składnik cynamonu może przyspieszać metabolizm farmaceutyków, zmniejszając ich terapeutyczne działanie.
W tym artykule:
Cynamon może wpływać na skuteczność leków
Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Food Chemistry: Molecular Sciences", aldehyd cynamonowy – główny związek chemiczny cynamonu – pobudza receptory odpowiedzialne za metabolizm leków. Może to prowadzić do szybszego rozkładu substancji czynnych i obniżenia skuteczności terapii.
Eksperci podkreślają, że suplementacja cynamonem powinna być dokładnie przemyślana. Sporadyczne dodawanie przyprawy do potraw jest bezpieczne, jednak wysokie dawki w suplementach mogą stanowić zagrożenie. Problem dotyczy zwłaszcza osób z chorobami przewlekłymi.
Dodatkowo, cynamon kasja zawiera kumarynę, która ma działanie rozrzedzające krew i może negatywnie wpływać na wątrobę przy długotrwałym spożyciu. Jest to istotne dla pacjentów przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, którzy powinni unikać nadmiernego spożycia tej przyprawy.
Kiedy cynamon może być niebezpieczny dla zdrowia?
Cynamon w nadmiarze może także podrażniać błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego, wywoływać zgagę, bóle brzucha czy reakcje alergiczne. Może wchodzić w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi, nasilając ich działanie i ryzyko hipoglikemii.
Dodatkowo, nadmierne spożycie cynamonu w postaci suplementów lub tzw. „challenge’ów” internetowych (jak „cinnamon challenge”) niesie ryzyko zadławienia, uszkodzenia dróg oddechowych, a nawet chemicznego zapalenia płuc. W ciąży nie zaleca się stosowania dużych ilości cynamonu, ponieważ może mieć działanie rozkurczowe i stymulujące mięśnie macicy.
Choć w małych ilościach (np. jako przyprawa do potraw) cynamon jest bezpieczny i może działać korzystnie na organizm, jego nadmiar – zwłaszcza w formie kasji – może poważnie szkodzić zdrowiu. Warto zatem wybierać cynamon cejloński, który zawiera znacznie mniej kumaryny i jest bezpieczniejszy przy regularnym stosowaniu.
Badacze zwracają uwagę, że "produkty naturalne, choć często postrzegane jako bezpieczne, mogą oddziaływać na organizm równie silnie jak leki, a ich niekontrolowane stosowanie może przynieść więcej szkód niż korzyści". Warto konsultować suplementację z lekarzem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.