Powszechna witamina. Może zbijać ryzyko kamieni nerkowych o ponad 20 proc.
Najnowsze badania wskazują, że powszechna witamina może obniżyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych o 22 proc. To jednak niejedyne korzyści z suplementowania niacyny. Poprzednie ustalenia wskazują, że jest szczególnie cenna dla serca i trzustki.
W tym artykule:
Niacyna chroni nerki
Niacyna, czyli witamina B3, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Badanie, którego wyniki ukazały się na łamach "Scientific Reports", przeprowadzono w latach 2007-2018 na 28,5 tys. uczestników. Wykazało, że osoby spożywające najwięcej niacyny miały o 22 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Efekt ten był szczególnie widoczny u osób poniżej 60. roku życia.
Związek między spożyciem niacyny a formowaniem się kamieni nerkowych nie jest całkowicie jasny. Naukowcy podejrzewają jednak, że ochronne działanie niacyny może wynikać z właściwości przeciwutleniających tej witaminy. Jak podkreślają, odkładanie się kryształów wapnia w nerkach to skutek stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego, więc ograniczenie tych czynników ryzyka może jednocześnie hamować powstawanie kamieni nerkowych.
Witamina B3. Jakie korzyści dla organizmu?
Działanie antyoksydacyjne niacyny dowiedziono już dawno - koenzym NAD produkowany z niacyny odgrywa kluczową rolę w mechanizmach naprawczych DNA. Ponadto witamina wspomaga układ odpornościowy i hamuje powstałe już w organizmie stany zapalne.
8 znaków, że masz problemy z nerkami
To jednak niejedyne korzyści witaminy dla organizmu. Niacyna jest kluczowa dla produkcji nie tylko NAD, ale i NADP – koenzymów niezbędnych do funkcjonowania komórek nerwowych. Badania sugerują, że niedobór witaminy B3 może prowadzić do problemów neurologicznych, takich jak depresja, lęki i zaburzenia poznawcze oraz choroba Alzheimera.
Niacyna jest dobrze znana ze swojego korzystnego wpływu na poziom lipidów we krwi. Badania wykazały, że może ona podnosić poziom cholesterolu HDL oraz obniżać poziom frakcji LDL, zwanej "złym" cholesterolem. Ponadto jedno z badań wykazało, że niacyna obniża ryzyko zawału serca i zmniejsza śmiertelność u pacjentów z chorobą wieńcową.
Badacze zauważają, że nawet umiarkowane zwiększenie spożycia tej witaminy może przynieść korzyści zdrowotne. Produkty bogate w niacynę to m.in. brązowy ryż i łosoś, które warto włączyć do diety.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.