Produkty, które są zdrowe i mogą doprowadzić do miażdżycy vs. produkty, które prowadzą do miażdżycy, a które mogą uratować ci życie
Wiele spośród dostępnych na rynku płatków śniadaniowych jest przyrządzone z mocno przetworzonych ziaren zbóż oraz sporej ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Niestety, to czyni je produktem spożywczym raczej niekorzystnym dla zdrowia. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że najczęściej płatki te są spożywane przez dzieci. To z kolei naraża je na zwiększone ryzyko wystąpienia miażdżycy w dorosłym życiu.
Co to jest i jak powstaje blaszka miażdżycowa?
Warto czytać etykiety płatków śniadaniowych i wybierać te, które są przyrządzone z mało przetworzonych ziaren zbóż, bez niepotrzebnego dodatku w postaci cukrów prostych. Jedynie wtedy możemy mieć pewność, że są rzeczywiście zdrowe. Wybierając tego typu produkty możemy uchronić swój organizm przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych.
Współczesna przetworzona pszenica vs. pszenica naturalna
Czy wiedziałaś, że na przestrzeni kilkudziesięciu lat ziarna pszenicy były modyfikowane genetycznie? Celem tych działań było uzyskanie maksymalnej wydajności rośliny, aby uzyskać z niej jak największą ilość ziaren. Niestety, każda taka ingerencja w naturę niesie za sobą niekorzystne konsekwencje. Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że współczesna zmodyfikowana pszenica cechuje się zdecydowanie mniejszymi wartościami odżywczymi niż ta naturalna. Co gorsza, sugerują one również, że produkt ten może być niekorzystny dla serca, gdyż może się przyczyniać do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.
Niskotłuszczowe produkty mleczne vs. pełnotłuste
Jeszcze nie tak dawno ogromną popularnością cieszyły się produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Obecnie specjaliści do spraw żywienia alarmują, że są one niekorzystne dla zdrowia. Na podstawie badań klinicznych stwierdzono bowiem, że osoby spożywające nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu są znacznie mniej narażone na choroby serca. Niestety, nie dotyczy to osób spożywających nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Poza tym obniżenie tłuszczu w produkcie spożywczym wymaga podwyższenia zawartości konserwantów i cukru.
Rafinowane oleje roślinne
Mocno przetworzone oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy, mogą być niekorzystne dla zdrowia. Badania kliniczne prowadzone na grupie osób spożywających regularnie te tłuszcze wykazały, że mogą się one przyczyniać do wzrostu ryzyka wystąpienia schorzeń serca. Jest to związane z wysoką zawartością tłuszczy trans w tej grupie olejów.
Jaja kurze
Do niedawna zalecało się ograniczenie spożycia jaj kurzych do minimum. Obecnie uważa się, że jaja są zdrowe, gdyż w żółtku znajduje się spora ilość korzystnych dla organizmu człowieka kwasów tłuszczowych. To z kolei może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Ciemna czekolada
Mówi się, że nadmiar cukru w diecie może przyczynić się do miażdżycy. To prawda, jednak nie dotyczy to czekolady o dużej zawartości tłuszczu. Co więcej, ciemna czekolada może być bardzo korzystna dla zdrowia. Zawarte w niej składniki odżywcze przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu.