Produkty, które są zdrowe i mogą doprowadzić do miażdżycy vs. produkty, które prowadzą do miażdżycy, a które mogą uratować ci życie

Wiele spośród dostępnych na rynku płatków śniadaniowych jest przyrządzone z mocno przetworzonych ziaren zbóż oraz sporej ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Niestety, to czyni je produktem spożywczym raczej niekorzystnym dla zdrowia. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że najczęściej płatki te są spożywane przez dzieci. To z kolei naraża je na zwiększone ryzyko wystąpienia miażdżycy w dorosłym życiu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie płatków śniadaniowych / Shutterstock

/ 6Co to jest i jak powstaje blaszka miażdżycowa?

Warto czytać etykiety płatków śniadaniowych i wybierać te, które są przyrządzone z mało przetworzonych ziaren zbóż, bez niepotrzebnego dodatku w postaci cukrów prostych. Jedynie wtedy możemy mieć pewność, że są rzeczywiście zdrowe. Wybierając tego typu produkty możemy uchronić swój organizm przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych.

/ 6Współczesna przetworzona pszenica vs. pszenica naturalna

Obraz
© Zdjęcie autorstwa James Rickwood / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Czy wiedziałaś, że na przestrzeni kilkudziesięciu lat ziarna pszenicy były modyfikowane genetycznie? Celem tych działań było uzyskanie maksymalnej wydajności rośliny, aby uzyskać z niej jak największą ilość ziaren. Niestety, każda taka ingerencja w naturę niesie za sobą niekorzystne konsekwencje. Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że współczesna zmodyfikowana pszenica cechuje się zdecydowanie mniejszymi wartościami odżywczymi niż ta naturalna. Co gorsza, sugerują one również, że produkt ten może być niekorzystny dla serca, gdyż może się przyczyniać do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

/ 6Niskotłuszczowe produkty mleczne vs. pełnotłuste

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Jeszcze nie tak dawno ogromną popularnością cieszyły się produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Obecnie specjaliści do spraw żywienia alarmują, że są one niekorzystne dla zdrowia. Na podstawie badań klinicznych stwierdzono bowiem, że osoby spożywające nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu są znacznie mniej narażone na choroby serca. Niestety, nie dotyczy to osób spożywających nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Poza tym obniżenie tłuszczu w produkcie spożywczym wymaga podwyższenia zawartości konserwantów i cukru.

/ 6Rafinowane oleje roślinne

Obraz
© Zdjęcie oleju słonecznikowego / Shutterstock

Mocno przetworzone oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy, mogą być niekorzystne dla zdrowia. Badania kliniczne prowadzone na grupie osób spożywających regularnie te tłuszcze wykazały, że mogą się one przyczyniać do wzrostu ryzyka wystąpienia schorzeń serca. Jest to związane z wysoką zawartością tłuszczy trans w tej grupie olejów.

/ 6Jaja kurze

Obraz
© Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

Do niedawna zalecało się ograniczenie spożycia jaj kurzych do minimum. Obecnie uważa się, że jaja są zdrowe, gdyż w żółtku znajduje się spora ilość korzystnych dla organizmu człowieka kwasów tłuszczowych. To z kolei może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

/ 6Ciemna czekolada

Obraz
© Zdjęcie autorstwa John Loo / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Mówi się, że nadmiar cukru w diecie może przyczynić się do miażdżycy. To prawda, jednak nie dotyczy to czekolady o dużej zawartości tłuszczu. Co więcej, ciemna czekolada może być bardzo korzystna dla zdrowia. Zawarte w niej składniki odżywcze przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej