Nowe badania dotyczące raka wątroby. Naturalny składnik może pomóc w walce z chorobą
Naukowcy z University of Delaware opracowali prostą recepturę na wytwarzanie związków znanych z działania przeciwnowotworowego. Chodzi o cząsteczki występujące naturalnie w popularnym tropikalnym owocu. To może zwiększyć możliwości leczenia raka wątroby.
W tym artykule:
Nowa "receptura" naukowców z Delaware
Zespół kierowany przez dr. Williama Chaina z Wydziału Chemii i Biochemii University of Delaware wykorzystał technikę całkowitej syntezy produktu naturalnego, aby z powszechnie dostępnych odczynników odtworzyć cząsteczki występujące w gujawie ((-)-Psiguadial A). Badacze podkreślają, że właśnie te związki wykazują aktywność wobec nowotworów wątroby. Wyniki ich pracy ukazały się w prestiżowym czasopiśmie "Angewandte Chemie".
- Większość klinicznie zatwierdzonych leków powstaje z produktów naturalnych lub jest na nich oparta - zaznacza dr Chain. - Ale nie ma wystarczających zasobów naturalnych, aby wyprodukować odpowiednią liczbę terapii. Teraz chemicy będą mogli wziąć nasze publikacje i podążać za naszą "recepturą", aby samodzielnie je wytwarzać - dodaje.
Szansa na globalną współpracę
Zespół z Delaware zaprosił do współpracy inne laboratoria na całym świecie. - Jesteśmy pierwsi, którzy wytyczyli tę drogę, a inni mogą ją przekształcać w dowolny sposób – znajdować skróty, jeśli zajdzie potrzeba - mówi Liam O’Grady, doktorant w laboratorium Chaina i pierwszy autor publikacji. - Myślę, że pomogliśmy rzucić światło na nieodkryty dotąd szlak, który może nas tam doprowadzić. I to jest, moim zdaniem, najfajniejsze - dodaje.
Badacze już współpracują z amerykańskim National Cancer Institute, aby sprawdzić, czy cząsteczka z gujawy może mieć zastosowanie także w terapii innych typów nowotworów.
Nowe odkrycie nie jest jeszcze lekiem, lecz narzędziem dla naukowców. Jeśli kolejne badania potwierdzą skuteczność syntetyzowanych cząsteczek, gujawa może stać się kluczem do opracowania bardziej dostępnych terapii raka wątroby i innych nowotworów.
Rak wątroby najgroźniejszym z nowotworów
Rak wątroby to jeden z najgroźniejszych nowotworów. Według szacunków GLOBOCAN w 2020 roku odnotowano blisko 906 tysięcy nowych przypadków i około 830 tysięcy zgonów rocznie. W Polsce również stale rośnie liczba przypadków. Dane Krajowego Rejestru Nowotworów pokazują, że w 2022 roku zdiagnozowano łącznie około 1,5 tysiąca nowych zachorowań, w tym 933 u mężczyzn oraz 609 u kobiet. Choć skala problemu w Polsce jest mniejsza niż w Azji czy Afryce, rak wątroby pozostaje trudnym przeciwnikiem i jednym z gorzej rokujących nowotworów.
- 90 proc. chorych umiera w ciągu roku od diagnozy, to jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Niestety grozi nam prawdziwy wysyp takich chorych, a głównym zagrożeniem są obecnie zaburzenia metaboliczne - powiedział w rozmowie z WP abcZdrowie dr hab. n. med. Jerzy Jaroszewicz, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Hepatologicznego i kierownik Katedry Chorób Zakaźnych i Hepatologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Gujawa – owoc o niezwykłych właściwościach
Gujawa, tak ceniona przez naukowców, jest nie tylko sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. To również źródło wielu innych cennych związków. Warto wprowadzić ten owoc do diety, ponieważ:
zawiera kilka razy więcej witaminy C niż pomarańcza, w 100 g miąższu znajduje się nawet 230 mg tego składnika;
dostarcza likopenu, błonnika i witamin z grupy B, wspierając odporność i układ krążenia.
Ponadto, w medycynie ludowej liście gujawy stosowano jako środek przeciwbakteryjny i przeciwbiegunkowy. Owoce można jeść na surowo, dodawać do sałatek i deserów, a także przerabiać na soki, koktajle czy dżemy.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Udel.edu
- Krajowy Rejestr Nowotworów
- Wp abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.