Przez 3 tygodnie jedli ciecierzycę. Potem ich zbadano
Naukowcy znaleźli nowy sposób na walkę z wysokim cholesterolem. Okazuje się, że bardzo skuteczna może tu być ciecierzyca. Ma to związek z jelitami, na które ta roślina ma zbawienny wpływ.
Ciecierzyca - właściwości
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Illinois Institute of Technology wskazują, że ciecierzyca może być skutecznym środkiem w walce z wysokim cholesterolem.
Uczestnicy badania, którzy przez 12 tygodni spożywali codziennie filiżankę ciecierzycy, zauważyli znaczący spadek poziomu cholesterolu.
Badania, których wyniki przedstawiono na konferencji NUTRITION 2025 w Orlando, dotyczyły dorosłych z predyspozycjami do cukrzycy. Okazuje się, że ciecierzyca jest bardziej efektywna w obniżaniu cholesterolu niż inne rośliny strączkowe, takie jak czarna fasola.
Kluczowy jest tu wpływ na mikrobiom. - Ciecierzyca dostarcza błonnika, który aktywuje zdrowe bakterie jelitowe, poprawiając metabolizm lipidów i obniżając cholesterol – wskazuje dr William W. Li, autor książki "Eat to Beat Disease", cytowany przez FoxNews Entertainment.
Ciecierzycę warto też włączyć do diety z innych powodów. To bogate źródło wapnia, fosforu, kwasu foliowego, jak również witaminy C i A oraz witaminy z grupy B. Ponadto, zawarty w ciecierzycy błonnik ogranicza wchłanianie cukru do krwi, więc to świetny wybór dla diabetyków. Znajdziemy w niej także tryptofan, czyli aminokwas, który jest niezbędny do wytwarzania serotoniny - tzw. hormonu szczęścia.
Włącz ciecierzycę do codziennej diety
Choć codzienne spożywanie filiżanki ciecierzycy może wydawać się wyzwaniem, istnieje wiele smacznych przepisów, które to ułatwiają. Ciecierzyca może być pieczona, dodawana do gulaszy czy sałatek, a także używana jako zamiennik białka w wegetariańskich potrawach.
Dr Li zaleca unikanie nadmiaru oleju podczas gotowania ciecierzycy. - Najlepiej używać zdrowych olejów, takich jak oliwa z oliwek, oraz dodawać składniki takie jak cebula, czosnek czy kurkuma, aby zwiększyć korzyści zdrowotne – radzi ekspert.
Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie ciecierzycy jest hummus, popularna przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu. Eksperci zalecają usunięcie skórki z ciecierzycy przed przygotowaniem hummusu, co poprawia jego konsystencję. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku dodatkowych składników: tahini, czosnku, oliwy z oliwek i przypraw.
Źródła
- FoxNews Entertainment
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.