Pudełka na pizzę mogą powodować raka
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała stosowania substancji wykorzystywanych do produkcji kartonowych opakowań na pizzę. Chemikalia mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów, a także prowadzić do nieodwracalnych wad genetycznych wśród dzieci.
Pyszną i zdrową pizzę przygotujesz w domu
1. Z dostawą i na wynos
Zastanów się dwa razy, zanim po raz kolejny zamówisz pyszną pizzę na telefon. O tym, że kartonowe opakowania mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje, spekulowano już od dawna. Prowadzono również liczne badania, które potwierdzały tę tezę.
Dziś jest to już pewne – toksyczne substancje, które można w nich znaleźć, zagrażają zdrowiu. Chodzi dokładnie o substancje z grupy PFASs (ang. perfluoroalkyl sulfamido ethanols) m.in. perfluorowęglowodory, które są powszechnie stosowane np. do impregnacji wyrobów tekstylnych i papierowych. Są to substancje, które podczas kontaktu z żywnością wchodzą w reakcje z produktami zawierającymi wodę lub tłuszcze.
2. Toksyczne opakowania
Liczne dane uzyskane na podstawie badań wykazują, że szkodliwości tych substancji dla zdrowia nie można bagatelizować. Co oznacza kontakt z takimi substancjami dla organizmu? Przede wszystkim są one wysoce kancerogenne, a u dzieci matek mających z nimi kotakt, mogą powodować wrodzone wady genetyczne.
Potwierdziły to m.in. badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Edynburgu, nad którymi czuwał szkocki biolog dr Mark Harlt czy inne, które podjęli naukowcy z Uniwersytetu Aarhus w Danii i kanadyjskiego Carleton University. Badania te dowiodły, że związki te z łatwością pokonują barierę krew-mózg, mają wpływ na reprodukcję, prowadzą do genetycznych zmian oraz zaburzeń hormonalnych.
Substancje mogą znajdować się również w niektórych torbach na popcorn z mikrofalówki oraz innych opakowaniach na żywność dla ludzi i zwierząt.
3. Pizza pachnąca chemikaliami
Wnioski o zastosowanie zakazu używania szkodliwych substancji docierały do FDA już od ponad 10 lat. W tym czasie wiele firm z własnej woli przestało je wykorzystywać. Jak jest w Europie? Opakowania zawierające szkodliwe substancje występują praktycznie wszędzie – nawet w kraju największych europejskich miłośników pizzy, jakimi są Włosi. Jest tak, mimo że badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Mediolanie potwierdziły ich szkodliwość.
– W kartonowych pudełkach do pizzy na wynos znajdują się trujące substancje, które uwalniają się już w temperaturze 60 stopni Celsjusza – można było przeczytać w dzienniku „La Repubblica”. Dowiedziono również, że to właśnie te substancje odpowiadają za inny zapach pizzy znajdującej się w kartonowym opakowaniu.
Wiele ograniczeń dotyczących produkcji pudełek jednorazowych wprowadziła już Unia Europejska, a jednak żywność nadal pakowana jest w te sprowadzane spoza jej obszaru. W Chinach produkcja takich opakowań wciąż wzrasta.
Zalecenia FDA, wprowadzane właśnie w USA, zaczną obowiązywać 30 dni po opublikowaniu ich w Rejestrze Federalnym.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.