Pudełka na pizzę mogą powodować raka

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała stosowania substancji wykorzystywanych do produkcji kartonowych opakowań na pizzę. Chemikalia mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów, a także prowadzić do nieodwracalnych wad genetycznych wśród dzieci.

Pudełka na pizzę mogą powodować rakaPudełka na pizzę mogą powodować raka
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Katarzyna Krupka

Pyszną i zdrową pizzę przygotujesz w domu

Z dostawą i na wynos

Zastanów się dwa razy, zanim po raz kolejny zamówisz pyszną pizzę na telefon. O tym, że kartonowe opakowania mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje, spekulowano już od dawna. Prowadzono również liczne badania, które potwierdzały tę tezę.

Dziś jest to już pewne – toksyczne substancje, które można w nich znaleźć, zagrażają zdrowiu. Chodzi dokładnie o substancje z grupy PFASs (ang. perfluoroalkyl sulfamido ethanols) m.in. perfluorowęglowodory, które są powszechnie stosowane np. do impregnacji wyrobów tekstylnych i papierowych. Są to substancje, które podczas kontaktu z żywnością wchodzą w reakcje z produktami zawierającymi wodę lub tłuszcze.

Toksyczne opakowania

Liczne dane uzyskane na podstawie badań wykazują, że szkodliwości tych substancji dla zdrowia nie można bagatelizować. Co oznacza kontakt z takimi substancjami dla organizmu? Przede wszystkim są one wysoce kancerogenne, a u dzieci matek mających z nimi kotakt, mogą powodować wrodzone wady genetyczne.

Potwierdziły to m.in. badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Edynburgu, nad którymi czuwał szkocki biolog dr Mark Harlt czy inne, które podjęli  naukowcy z Uniwersytetu Aarhus w Danii i kanadyjskiego Carleton University. Badania te dowiodły, że związki te z łatwością pokonują barierę krew-mózg, mają wpływ na reprodukcję, prowadzą do genetycznych zmian oraz zaburzeń hormonalnych.

Substancje mogą znajdować się również w niektórych torbach na popcorn z mikrofalówki oraz innych opakowaniach na żywność dla ludzi i zwierząt.

Pizza pachnąca chemikaliami

Wnioski o zastosowanie zakazu używania szkodliwych substancji docierały do FDA już od ponad 10 lat. W tym czasie wiele firm z własnej woli przestało je wykorzystywać. Jak jest w Europie? Opakowania zawierające szkodliwe substancje występują praktycznie wszędzie – nawet w kraju największych europejskich miłośników pizzy, jakimi są Włosi. Jest tak, mimo że badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Mediolanie potwierdziły ich szkodliwość.

W kartonowych pudełkach do pizzy na wynos znajdują się trujące substancje, które uwalniają się już w temperaturze 60 stopni Celsjusza – można było przeczytać w dzienniku „La Repubblica”. Dowiedziono również, że to właśnie te substancje odpowiadają za inny zapach pizzy znajdującej się w kartonowym opakowaniu.

Wiele ograniczeń dotyczących produkcji pudełek jednorazowych wprowadziła już Unia Europejska, a jednak żywność nadal pakowana jest w te sprowadzane spoza jej obszaru. W Chinach produkcja takich opakowań wciąż wzrasta.

Zalecenia FDA, wprowadzane właśnie w USA, zaczną obowiązywać 30 dni po opublikowaniu ich w Rejestrze Federalnym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach