Trwa ładowanie...
Przejdź na WP

Pudełka na pizzę mogą powodować raka

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała stosowania substancji wykorzystywanych do produkcji kartonowych opakowań na pizzę. Chemikalia mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów, a także prowadzić do nieodwracalnych wad genetycznych wśród dzieci.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Pyszną i zdrową pizzę przygotujesz w domu

1. Z dostawą i na wynos

Zastanów się dwa razy, zanim po raz kolejny zamówisz pyszną pizzę na telefon. O tym, że kartonowe opakowania mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje, spekulowano już od dawna. Prowadzono również liczne badania, które potwierdzały tę tezę.

Dziś jest to już pewne – toksyczne substancje, które można w nich znaleźć, zagrażają zdrowiu. Chodzi dokładnie o substancje z grupy PFASs (ang. perfluoroalkyl sulfamido ethanols) m.in. perfluorowęglowodory, które są powszechnie stosowane np. do impregnacji wyrobów tekstylnych i papierowych. Są to substancje, które podczas kontaktu z żywnością wchodzą w reakcje z produktami zawierającymi wodę lub tłuszcze.

2. Toksyczne opakowania

Liczne dane uzyskane na podstawie badań wykazują, że szkodliwości tych substancji dla zdrowia nie można bagatelizować. Co oznacza kontakt z takimi substancjami dla organizmu? Przede wszystkim są one wysoce kancerogenne, a u dzieci matek mających z nimi kotakt, mogą powodować wrodzone wady genetyczne.

Potwierdziły to m.in. badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Edynburgu, nad którymi czuwał szkocki biolog dr Mark Harlt czy inne, które podjęli  naukowcy z Uniwersytetu Aarhus w Danii i kanadyjskiego Carleton University. Badania te dowiodły, że związki te z łatwością pokonują barierę krew-mózg, mają wpływ na reprodukcję, prowadzą do genetycznych zmian oraz zaburzeń hormonalnych.

Substancje mogą znajdować się również w niektórych torbach na popcorn z mikrofalówki oraz innych opakowaniach na żywność dla ludzi i zwierząt.

3. Pizza pachnąca chemikaliami

Wnioski o zastosowanie zakazu używania szkodliwych substancji docierały do FDA już od ponad 10 lat. W tym czasie wiele firm z własnej woli przestało je wykorzystywać. Jak jest w Europie? Opakowania zawierające szkodliwe substancje występują praktycznie wszędzie – nawet w kraju największych europejskich miłośników pizzy, jakimi są Włosi. Jest tak, mimo że badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Mediolanie potwierdziły ich szkodliwość.

Pudełka na pizzę mogą powodować raka
Pudełka na pizzę mogą powodować raka (Źródło: 123RF)

W kartonowych pudełkach do pizzy na wynos znajdują się trujące substancje, które uwalniają się już w temperaturze 60 stopni Celsjusza – można było przeczytać w dzienniku „La Repubblica”. Dowiedziono również, że to właśnie te substancje odpowiadają za inny zapach pizzy znajdującej się w kartonowym opakowaniu.

Wiele ograniczeń dotyczących produkcji pudełek jednorazowych wprowadziła już Unia Europejska, a jednak żywność nadal pakowana jest w te sprowadzane spoza jej obszaru. W Chinach produkcja takich opakowań wciąż wzrasta.

Zalecenia FDA, wprowadzane właśnie w USA, zaczną obowiązywać 30 dni po opublikowaniu ich w Rejestrze Federalnym.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy