Rak jelita grubego atakuje coraz młodszych. Takie są objawy
Każdego roku na raka jelita grubego zapada ponad 18 tys. Polaków, z czego ok. 12 tys. umiera. Dotąd choroba dotykała głównie osoby po 50. roku życia, jednak nowe badania pokazują, że nowotwór tego typu nie jest już domeną ludzi starszych.
Za ten stan rzeczy odpowiada przede wszystkim nieodpowiednia dieta, dlatego onkolodzy apelują o zmianę nawyków żywieniowych i regularne posiłki. Poznaj najwcześniejsze objawy nowotworu jelita grubego i dowiedz się, jak możesz się przed nim obronić.
Przeczytaj także: Figurski: Żaden lekarz nie chciał się podjąć przeszczepu, bo jestem znany
Rak jelita grubego. 8 objawów
Rak jelita grubego to nowotwór złośliwy, który rozwija się w okrężnicy lub odbytnicy. Najczęściej diagnozuje się go u osób po 50. roku życia, kiedy już niestety jest w zaawansowanym stadium. Tymczasem analizy naukowców z University of Michagan pokazują, że już co siódmy przypadek zachorowania dotyka osobę wieku poniżej 50 lat.
- O raku jelita grubego zwykło się myśleć jako o chorobie wieku podeszłego. Nasze badanie powinno uświadomić lekarzom, że jest to myślenie błędne. Pokazaliśmy, że coraz częściej nowotwór ten atakuje osoby młodsze - mówi dr Samantha Hendren, chirurg-onkolog i główna autorka badania.
Objawy nowotworu jelita grubego
Rak jelita grubego widać w toalecie - objawia się przede wszystkim problemami z wypróżnianiem – może ono odbywać się nieregularnie, ponadto towarzyszy temu dyskomfort niepełnego wypróżnienia się. Rozrastające się wewnątrz jelita polipy zmniejszają jego wewnętrzny przekrój, co prowadzi do zaparć. Czasem pojawiają się biegunki, które mogą trwać nawet wiele tygodni.
Rozwojowi raka jelita grubego towarzyszy często anemia, ogólne osłabienie, szybsze męczenie się. Mogą pojawić się bóle brzucha, nudności i wymioty. O obecności zmian nowotworu może także świadczyć krwawienie z odbytu.
Przeczytaj także: Tani polski przysmak obniża cholesterol. Jemy go za rzadko
Im wcześniej wykryty nowotwór, tym większa szansa jego wyleczenia
Niestety coraz młodsze osoby zmagają się z rakiem jelita grubego. Aby to ustalić, naukowcy poddali analizie dane ok. 260 tys. pacjentów cierpiących na tę chorobę. Znajdowali się oni w rejestrze prowadzonym od 1998 do 2011 roku na potrzeby badania Srveillance, Epidemiology and End Results.
Analizy opublikowane na łamach internetowego wydania czasopisma "Cancer" ujawniły, że ok. 40 tys. spośród badanych (co stanowi ok. 15 proc.) nie ukończyło jeszcze 50 lat. Tymczasem to u tych osób najłatwiej wyleczyć chorobę. Jak szacują badacze, w przypadku przerzutów 5-letnia przeżywalność chorych poniżej 50. roku życia wynosi 21 proc., a u osób starszych – 14 proc. Niestety, młodzi niechętnie poddają się badaniom i zbyt późno odwiedzają gastrologa, który kieruje ich na dalsze leczenie.
Jak uchronić się przed rakiem jelita grubego?
Onkolodzy apelują: już niewielkie zmiany w diecie – regularne posiłki, unikanie tłuszczu i czerwonego mięsa na poczet pełnoziarnistych produktów oraz odpowiedniej ilości warzyw i owoców – znacząco obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Pamiętajmy, że im szybsza diagnoza, tym większa szansa na całkowite wyleczenie. Łagodna narośl (najczęściej polip) na błonie śluzowej przy jelicie grubym czy w odbytnicy może przerodzić się w złośliwą zmianę nowotworową. Kolonoskopię, która pomoże wykryć polipy w jelicie, powinno się wykonywać profilaktycznie raz na 5 lat, natomiast test na krew utajoną nawet co roku.