Są w pomidorach. Wspierają serce i chronią przed nowotworem
Jak podaje Serwis Zdrowie, liczne badania naukowe potwierdzają, że likopen – barwnik obecny w pomidorach, arbuzach i papai – może chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i chorobami cywilizacyjnymi. Związek ten, należący do karotenoidów, nie przekształca się w witaminę A, lecz działa jako silny przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki.
W tym artykule:
Na co działają likopeny?
– Likopen to naturalna tarcza przeciwko utlenianiu lipidów i DNA. W badaniach epidemiologicznych obserwujemy, że osoby, które spożywają dużo produktów pomidorowych, rzadziej chorują na nowotwory prostaty, płuc czy żołądka – tłumaczył cytowany przez Serwis Zdrowie prof. Angelo Azzi z Tufts University w Bostonie, zajmujący się badaniami nad karotenoidami.
Jednocześnie coraz więcej dowodów wskazuje, że likopen korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy. Jak pokazuje badanie opublikowane w "International Journal of Molecular Sciences" związek ten neutralizuje reaktywne formy tlenu, chroni śródbłonek naczyń i poprawia elastyczność tętnic, zmniejszając ryzyko nadciśnienia i miażdżycy. Z kolei badanie opublikowane w "The Journal of Nutrition" wykazało, że osoby regularnie spożywające produkty pomidorowe mają wyższy poziom likopenu we krwi i lepszą ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Co ciekawe, najwięcej tego związku dostarczają przetwory – koncentrat, sos i ketchup – w których jego zawartość sięga nawet 30–55 mg na 100 g. Już 6–8 mg likopenu dziennie, czyli jedna porcja sosu pomidorowego, może zwiększyć odporność DNA na uszkodzenia o ponad 40 proc. i zmniejszyć podatność "złego" cholesterolu LDL na utlenianie o około 20 proc.
Jak najlepiej je przygotowywać?
Naukowcy zwracają uwagę, że przetworzone produkty pomidorowe, takie jak sos czy koncentrat, są najlepszym źródłem tego związku – zawierają go najwięcej i w formie najlepiej przyswajalnej przez organizm. Już niewielka, codzienna porcja potraw na bazie pomidorów może realnie wspierać ochronę serca i komórek przed stresem oksydacyjnym. – To rzadki przypadek, gdy przetwarzanie poprawia biodostępność składnika. Pomidory w sosie lub przecierze to najłatwiejszy sposób, by organizm mógł z likopenu w pełni skorzystać – podkreślił dr George Britton w "Nutrition Reviews" cytowany przez Serwis Zdrowie.
Przez pleśń w mieszkaniu poważnie zachorowała
Źródło: Serwis Zdrowie, "Lycopene in the Prevention of Cardiovascular Diseases" w: International Journal of Molecular Sciences", "What Are Typical Lycopene Intakes?" w: "Current Developments in Nutrition"
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.