Śmierdzące gazy - przyczyny, produkty gazotwórcze, zwalczanie

Z gazami, czy też wiatrami mamy do czynienia od początku naszego życia. To bardzo intymna kwestia naszej fizjologii, a czasami bardzo kłopotliwa. Zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o śmierdzące gazy. Przyczyny ich powstawania są różne i zależą od wielu czynników. Jeśli chcemy zrozumieć w jaki sposób powstają śmierdzące gazy należałoby przeanalizować jakie pokarmy spożywamy, a szczególnie jaka jest ich jakość i wartość oraz to w jaki sposób są trawione.

1. Śmierdzące gazy - przyczyny

Naturalnym zjawiskiem w organizmie człowieka jest powstawanie gazów. Gromadzą się w jelitach i nie wytwarzają żadnego zapachu. Jednak gdy nie strawione pożywienie spotyka się z bakteriami jelitowymi, wtedy następuje fermentacja, w wyniku której powstają śmierdzące gazy. W ich skład wchodzą takie substancje jak: metan, wodór, azot oraz dwutlenek węgla. Jedną z przyczyn tego, że powstają śmierdzące gazy są nieprawidłowości podczas spożywania posiłków. Jedzenie bardzo szybko, bez powolnego przeżuwania powoduje zaburzenia. Tak samo jest gdy popija się w trakcie posiłków. Również warto zwrócić uwagę na pokarmy, które się spożywa, gdyż niektórym osobom mogą one szkodzić. Może też być tak, że w jelitach  znajdują się pasożyty, co masz też wpływ na to, że organizm produkuje śmierdzące gazy.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Śmierdzące gazy są nieprzyjemnym zjawiskiem
Śmierdzące gazy są nieprzyjemnym zjawiskiem

2. Śmierdzące gazy - produkty gazotwórcze

Śmierdzące gazy są wytwarzane przy spożywaniu niektórych produktów żywnościowych. Gazotwórcze są przede wszystkim fasola, kapusta, brokuły, ale także groch. Te produkty po prostu są nie w pełni trawione. Tak samo jest jeśli chodzi o brukselkę, soczewicę i kalafior. Śmierdzące gazy mogą też być wywołane spożyciem laktozy. Znajduje się ona w mleku i przetworach mlecznych. Gazy powstają dlatego, że organizm nie ma odpowiedniej ilości enzymów, które mogłyby strawić dany składnik pokarmowy jak np. cukier. Materiałem, z których mogą powstać śmierdzące gazy są też tzw. włókna rozpuszczalne. Jeśli pojawią się  nie w pełni strawione w jelicie grubym, wtedy powodują produkcję gazów.

To musisz wiedzieć

Włókna te są dostarczane wraz ze spożywaniem otrębów, ale również i jabłek. Śmierdzące gazy może też wywołać niestrawiona skrobia zawarta w takich produktach żywnościowych jak: chleb, ziemniaki, owies, ale również pszenica i kukurydza. Także makaron może być przyczyną śmierdzących gazów. Wzdęcia może też powodować przyjmowanie witaminy C zarówno w wersji sproszkowanej jak i w tabletkach.

Naturalne lekarstwa na ból brzucha
Naturalne lekarstwa na ból brzucha [10 zdjęć]

Napar z suszonych kwiatów rumianku działa uspokajająco i łagodzi dolegliwości bólowe w obrębie brzucha....

zobacz galerię

3. Śmierdzące gazy - zwalczanie

Niektóre warzywa są znane z tego, że mają właściwości gazotwórcze, a zwłaszcza wywołują śmierdzące gazy. Warto zatem neutralizować ich działanie przy pomocy innych. Można do potraw dodawać np. majeranek, ale też  imbir i czosnek. Śmierdzące gazy mogą też powstawać przy spożywaniu zbyt dużej ilości tłuszczu. Zaleca się też stosowanie różnego rodzaju ziół w postaci naparów. Można je kupić lub przyrządzić samemu. Na śmierdzące gazy doskonałe są napoje z cynamonem, bazylią, tymiankiem oraz z mięty pieprzowej. Warto też pamiętać o tym, aby dokładnie przeżuwać pokarmy, spokojnie i bez pośpiechu.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Wzdęty brzuch

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.