Śmierdzące gazy - przyczyny, produkty gazotwórcze, zwalczanie

Z gazami, czy też wiatrami mamy do czynienia od początku naszego życia. To bardzo intymna kwestia naszej fizjologii, a czasami bardzo kłopotliwa. Zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o śmierdzące gazy. Przyczyny ich powstawania są różne i zależą od wielu czynników. Jeśli chcemy zrozumieć w jaki sposób powstają śmierdzące gazy należałoby przeanalizować jakie pokarmy spożywamy, a szczególnie jaka jest ich jakość i wartość oraz to w jaki sposób są trawione.

Jeśli chcemy zrozumieć w jaki sposób powstają śmierdzące gazy należałoby przeanalizować jakie pokarmy spożywamy, a szczególnie jaka jest ich jakość i wartość oraz to w jaki sposób są trawione.Jeśli chcemy zrozumieć w jaki sposób powstają śmierdzące gazy należałoby przeanalizować jakie pokarmy spożywamy, a szczególnie jaka jest ich jakość i wartość oraz to w jaki sposób są trawione.
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Jaka jest przyczyna śmierdzących gazów?

Naturalnym zjawiskiem w organizmie człowieka jest powstawanie gazów. Gromadzą się w jelitach i nie wytwarzają żadnego zapachu. Jednak gdy nie strawione pożywienie spotyka się z bakteriami jelitowymi, wtedy następuje fermentacja, w wyniku której powstają śmierdzące gazy. W ich skład wchodzą takie substancje jak: metan, wodór, azot oraz dwutlenek węgla. Jedną z przyczyn tego, że powstają śmierdzące gazy są nieprawidłowości podczas spożywania posiłków.Jedzenie bardzo szybko, bez powolnego przeżuwania powoduje zaburzenia. Tak samo jest gdy popija się w trakcie posiłków. Również warto zwrócić uwagę na pokarmy, które się spożywa, gdyż niektórym osobom mogą one szkodzić. Może też być tak, że w jelitach znajdują się pasożyty, co masz też wpływ na to, że organizm produkuje śmierdzące gazy.

Dlaczego mam śmierdzące gazy?

Śmierdzące gazy są wytwarzane przy spożywaniu niektórych produktów żywnościowych. Gazotwórcze są przede wszystkim fasola, kapusta, ale także groch. Te produkty po prostu są nie w pełni trawione. Tak samo jest jeśli chodzi o brukselkę, soczewicę i kalafior. Śmierdzące gazy mogą też być wywołane spożyciem laktozy. Znajduje się ona w mleku i przetworach mlecznych. Gazy powstają dlatego, że organizm nie ma odpowiedniej ilości enzymów, które mogłyby strawić dany składnik pokarmowy jak np. cukier. Materiałem, z których mogą powstać śmierdzące gazy są też tzw. włókna rozpuszczalne. Jeśli pojawią się nie w pełni strawione w jelicie grubym, wtedy powodują produkcję gazów.

To musisz wiedzieć

Śmierdzące gazy są nieprzyjemnym zjawiskiem
Śmierdzące gazy są nieprzyjemnym zjawiskiem

Włókna te są dostarczane wraz ze spożywaniem otrębów, ale również i jabłek. Śmierdzące gazy może też wywołać niestrawiona skrobia zawarta w takich produktach żywnościowych jak: chleb, ziemniaki, owies, ale również pszenica i kukurydza. Także makaron może być przyczyną śmierdzących gazów. Wzdęcia może też powodować przyjmowanie witaminy C zarówno w wersji sproszkowanej jak i w tabletkach.

Jak zwalczać gazy?

Niektóre warzywa są znane z tego, że mają właściwości gazotwórcze, a zwłaszcza wywołują śmierdzące gazy. Warto zatem neutralizować ich działanie przy pomocy innych. Można do potraw dodawać np. majeranek, ale też imbir i czosnek. Śmierdzące gazy mogą też powstawać przy spożywaniu zbyt dużej ilości tłuszczu. Zaleca się też stosowanie różnego rodzaju ziół w postaci naparów. Można je kupić lub przyrządzić samemu. Na śmierdzące gazy doskonałe są napoje z cynamonem, bazylią, tymiankiem oraz z mięty pieprzowej. Warto też pamiętać o tym, aby dokładnie przeżuwać pokarmy, spokojnie i bez pośpiechu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu