Cios dla wątroby. Nie daje szans na regenerację
To drugi co do wielkości po skórze narząd i jeden z najważniejszych filtrów w organizmie. Ma też niezwykłe właściwości regeneracyjne – nawet gdy z wątroby pozostanie zaledwie 25 proc. wątroba dawcy po przeszczepieniu potrafi wrócić do poprzedniej wielkości już po zaledwie dwóch tygodniach.
Jednak szereg błędów może sprawić, że wątroba nie tylko przestanie właściwie funkcjonować, ale też nie będzie mogła się zregenerować, co w krótkim czasie może doprowadzić do zgonu.
To tylko ziołowa herbatka. Czy na pewno?
Wątroba odpowiedzialna jest za metabolizowane różnych substancji, które trafiają do naszego organizmu – w tym leków. Nie każdy jednak wie, że ciosem dla narządu są także suplementy diety, a nawet leki ziołowe pod postacią herbatek i naparów.
Eksperci alarmują, że niektóre zioła mogą prowadzić do różnych uszkodzeń wątroby – ostrych i przewlekłych zapaleń, a nawet martwicy i marskości wątroby czy zespołów cholestatycznych.
Tych napojów wątroba nie lubi
Wątroba jest wrażliwa na cukier – jego nadmiar obciąża narząd, a badania wskazują, że szczególnie niebezpieczne są produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy. Niektóre analizy sugerują również, że wątrobie mogą szkodzić także sztuczne słodziki.
Stąd też nie tylko słodycze, ale przede wszystkim słodkie napoje gazowane mogą doprowadzić wątrobę do ruiny. Jedno z badań na łamach "Journal of Hepatology" dowiodło, że amatorzy słodkich napojów mają też wyższe ryzyko stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
Uwaga na paracetamol
Wśród dostępnych bez recepty na uwagę zasługują leki zawierające paracetamol. Mają działanie przeciwgorączkowe oraz przeciwbólowe, dlatego sięgamy po nie, gdy boli na głowa, kręgosłup czy łapie przeziębienie.
Nietrudno zatem o przedawkowanie, a to może być śmiertelnie niebezpieczne dla wątroby. Skutkiem jest wyczerpanie zapasów glutationu wątrobowego oraz toksycznego działania NAPQI, metabolitu paracetamolu, co prowadzi do śmierci komórek wątrobowych.
Lubisz tłuste jedzenie? Twoja wątroba niekoniecznie
Dieta obfitująca w tłuszcze nasycone albo, co gorsza, w tłuszcze trans, może prowadzić do nadmiernego obciążenia wątroby, a także rozwoju NAFLD.
Bo choć wątroba odpowiedzialna jest za produkcję żółci, która ma się z tłuszczami uporać, to ich nadmiar jest źródłem stanu zapalnego. Także modne, wysokotłuszczowe diety (w tym dieta ketogeniczna) nie sprzyjają zdrowiu wątroby.
Zabójca wątroby numer jeden
Alkohol również może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w skrajnych przypadkach do całkowitej niewydolności narządu. Co więcej, jednym z powikłań marskości wątroby może być rak wątrobowokomórkowy (HCC).
Wszystko przez to, że etanol metabolizowany jest w wątrobie. W czasie tego procesu powstają szkodliwe substancje, zwłaszcza toksyczny aldehyd octowy, który uszkadza hepatocyty.
Tak narażasz się na choroby wątroby
Według ekspertów z Mayo Clinic do czynników ryzyka chorób wątroby należą także:
- otyłość,
- cukrzyca typu 2,
- tatuaże lub piercing,
- transfuzja krwi przed 1992 roku,
- uzależnienie od narkotyków podawanych drogą iniekcji,
- historia rodzinna chorób wątroby,
- narażenie na niektóre toksyny i chemikalia,
- stosunki płciowe bez zabezpieczeń,
- narażenie na kontakt z krwią i płynami ustrojowymi innych osób.