Spowalnia proces starzenia, działa antynowotworowo. Jeden z najzdrowszych owoców
Liczi, owoc pochodzący z południowych Chin, od wieków ceniony był nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za swoje właściwości lecznicze. W ostatnich latach zyskał zainteresowanie naukowców, którzy coraz dokładniej badają jego skład chemiczny i możliwe zastosowania w profilaktyce chorób przewlekłych. Niestety Polacy wciąż za rzadko sięgają po ten przysmak.
W tym artykule:
Liczi - właściwości
Zarówno miąższ, jak i pestki oraz skórka liczi są bogate w związki polifenolowe, w tym epikatechinę, kwercetynę, rutynę i procyjanidyny. Te naturalne antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, zmniejszając stres oksydacyjny, który odgrywa kluczową rolę w procesach starzenia i rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.
Badania opublikowane w "Food Production, Processing and Nutrition" potwierdzają, że ekstrakty ze skórki liczi wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Coraz więcej danych wskazuje na neuroprotekcyjny potencjał liczi. W modelu zwierzęcym cukrzycy typu 2 z zaburzeniami poznawczymi ekstrakt z nasion liczi poprawiał pamięć, zmniejszał odkładanie się beta-amyloidu i Tau w hipokampie oraz redukował uszkodzenia neuronów, według badań w "International Journal of Molecular Medicine".
Liczi – najcenniejsze właściwości zdrowotne
Jak podkreślają autorzy pracy w "Animal Models and Experimental Medicine", polifenole zawarte w owocach, takich jak liczi, spowalniają starzenie się i mogą wspierać profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych, w tym alzheimera i parkinsona.
Zobacz także: "Eliksir młodości". Najzdrowszy owoc na serce i mózg
Działanie przeciwnowotworowe
Liczi wykazuje również obiecujące właściwości przeciwnowotworowe. Badania laboratoryjne opublikowane w "Biomolecules" wskazują, że ekstrakty z liści i nasion mogą hamować proliferację komórek rakowych, indukować ich apoptozę oraz ograniczać proces angiogenezy.
Choć wyniki badań są bardzo obiecujące, to potrzebne są dalsze prace nad standaryzacją ekstraktów i przeprowadzenie szerokich badań klinicznych. Do tego czasu liczi najlepiej traktować jako wartościowy element diety.
Choć dojrzałe liczi są bezpieczne w umiarkowanych ilościach, nie można pominąć zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców niedojrzałych. Zawierają one toksyczny związek MCPG (metylenocyklopropyloglicynę), który może prowadzić do ciężkiej hipoglikemii.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Food Production, Processing and Nutrition
- International Journal of Molecular Medicine
- Animal Models and Experimental Medicine
- Biomolecules
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.