"Eliksir młodości". Najzdrowszy owoc na serce i mózg
W jagodzie kamczackiej drzemie ogromny potencjał, nic więc dziwnego, że szybko zyskuje popularność jako "eliksir młodości". Jej niepozorne owoce to prawdziwa bomba antyoksydantów, a do tego świetnie smakują. Warto spróbować, zwłaszcza że sezon już trwa.
W tym artykule:
Najlepsza na serce i mózg
Polacy pokochali jagodę kamczacką i trudno się dziwić. Jej owoce są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.
Popularność tych niezwykłych owoców udowodniły po raz kolejny badania Kantar Polska, z których wynika, że ponad 1,3 mln Polaków jest zainteresowanych odwiedzeniem w tym sezonie plantacji jagody kamczackiej. Moment jest idealny, bo czerwiec to najlepszy czas na zbiory.
Korzyści dla zdrowia wynikają z zawartości antyoksydantów (w tym związków fenolowych i witamin), które przekładają się na działanie antybakteryjne i antywirusowe, a także antynowotworowe. Ponadto, sięgając po jagodę kamczacką regularnie, możemy opóźnić procesy starzenia (pomaga zwalczać wolne rodniki), wspieramy serce i zmniejszamy ryzyko cukrzycy.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zwrócili uwagę, że jagoda kamczacka łagodzi zaburzenia metabolizmu, które zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy.
Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B jagoda kamczacka wspiera mózg, poprawiając m.in. pamięć i koncentrację, pomaga walczyć ze stresem i wspiera profilaktykę chorób neurologicznych.
W owocach znajdziemy też kluczowe minerały (m.in. dla serca i układu nerwowego): magnez, potas i miedź.
Smaczna i uniwersalna
Obok nieocenionych korzyści dla zdrowia, jagoda kamczacka ma jeszcze dwie kluczowe zalety - smak i uniwersalność.
- Dojrzałe owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do zamrożenia i przetwórstwa - do wyrobu takich produktów, jak: soki, nalewki, wina, dżemy, mrożonki i susze. Mogą one służyć jako dodatki do chleba, ciast, mięs, sosów, jogurtów czy lodów. Wino z tych owoców jest porównywalne do gronowego – wskazują Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap, cytowani przez PAP.
Producenci chwalą też jej smak, porównując go do kombinacji smaków maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Charakterystyczna goryczka i równowaga między słodyczą i kwasowością sprawia, że owoce mają duży potencjał kulinarny.
Źródła
- WP abcZdrowie
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.