Stłuszczenie wątroby rozwija się powoli. Te owoce pomagają w regeneracji narządu
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Niestety, coraz więcej osób zmaga się z jej cichym wrogiem, jakim jest stłuszczenie wątroby. Choć początkowo nie daje objawów, z czasem może prowadzić do poważnych powikłań. Dobra wiadomość jest taka, że kilka zdrowych nawyków mogą skutecznie zatrzymać rozwój choroby, a nawet cofnąć zmiany w wątrobie.
W tym artykule:
Stłuszczenie wątroby - czym jest?
Stłuszczenie wątroby to schorzenie, w którym tłuszcz odkłada się w komórkach wątroby (hepatocytach). Może występować nie tylko u osób nadużywających alkoholu, ale również u tych, którzy nie piją wcale – mówimy wtedy o niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD).
Schorzenie najczęściej dotyka osoby z otyłością, małą aktywnością fizyczną i niezdrową dietą. Jednak przyczyną mogą być także czynniki genetyczne, zaburzenia hormonalne, nadużywanie leków czy wolniejszy metabolizm – często dziedziczony.
Nawet typ sylwetki, np. otyłość typu "jabłko", może zwiększać ryzyko tej choroby. Narażone są także osoby, które przeszły wirusowe zapalenie wątroby typu C. Może pojawić się również u kobiet w ciąży – jako ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych.
Nie chcą chodzić do lekarza i badać się. Lekarze punktują pacjentów
Stłuszczenie wątroby - objawy
Stłuszczenie wątroby często przebiega bezobjawowo, zwłaszcza we wczesnym stadium. Jednak z czasem mogą pojawić się niespecyficzne dolegliwości, które warto potraktować jako sygnał ostrzegawczy. Do objawów należą:
- uczucie zmęczenia i osłabienia,
- wzdęcia i niestrawność,
- nudności,
- brak apetytu,
- żółtaczka,
- świąd skóry,
- obrzęki.
Jak odbudować wątrobę?
Choć obecnie nie istnieje skuteczny lek na tę dolegliwość, jednym z ważnych kroków do wyleczenia jest zmiana stylu życia. Kluczowe znaczenie ma regularna aktywność fizyczna, redukcja masy ciała, wyeliminowanie alkoholu i papierosów. Warto także zadbać o zdrową dietę. Powinna być lekkostrawna i bogata w białko. Należy sięgać po chude mięso (kurczak, indyk), ryby, jogurty naturalne, twarogi oraz pełnoziarniste produkty, takie jak kasze, brązowy ryż i ciemne pieczywo.
Warto sięgnąć po owoce o niskiej zawartości cukru, które wspierają regenerację wątroby i odwracają jej stłuszczenie, a także działają oczyszczająco. Do najcenniejszych należą:
maliny,
porzeczki,
grejpfruty,
kiwi,
truskawki,
morele
wiśnie kwaśne.
Warto spożywać je regularnie, nawet codziennie. Regeneracja wątroby może rozpocząć się już po kilku tygodniach zdrowego stylu życia. Warunkiem skutecznego leczenia jest jednak szybkie rozpoznanie problemu – dlatego osoby z grupy ryzyka powinny regularnie monitorować stan swojej wątroby i porozmawiać o tym z lekarzem.
Zdrowa dieta, ruch i odrobina świadomości mogą naprawdę zdziałać cuda – i uratować wątrobę, zanim będzie za późno.
Źródła
- Fuldaer Zeitung
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.