Ta herbata zwiększa ryzyko rozwoju raka. Wypicie 200 ml yerba mate równie groźne jak wypalenie 100 papierosów
Czy herbata yerba mate jest zdrowa? Najnowsze badania wskazują, że spożywanie jej w nadmiernych ilościach może się przyczynić do rozwoju nowotworów, m.in. raka przełyku.
1. Yerba mate - jej spożywanie może zwiększać ryzyko raka przełyku
Do tej pory większość danych dotyczących herbaty yerba mate wskazywało na jej korzystne właściwości. Wśród jej walorów było podkreślane m.in. to, że jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy i wspiera odporność organizmu. Jednak w ostatnim czasie pojawia się coraz więcej sceptycznych głosów. Krytycy powołują się na wyniki badań, które kwestionują jej prozdrowotne walory, sugerując, że jej nadmierne spożycie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.
Praca opublikowana na łamach "Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention" wskazuje, że spożywanie yerba mate może być jednym z czynników sprzyjających rozwojowi raka płuc, przełyku, żołądka, jelit, trzustki i wątroby.
Autorzy pracy twierdzą, że ma to związek z obecnością w ziołowej herbacie związków WWA, czyli Wielopierścieniowych Węglowodorów Aromatycznych, które mogą mieć właściwości rakotwórcze. Wcześniej obecność związków WWA potwierdzono m.in. w dymie tytoniowym i mięsie z grilla.
Podobne wnioski płynęły z innych badań, które wskazywały nawet, że wypicie 200 ml yerba mate może wyrządzić organizmowi taką samą szkodę, jak wypalenie 100 papierosów. Autorzy pracy podkreślali, że dotyczy to tradycyjnej formy podawania tej herbaty, tak jak to wygląda w południowej Brazylii. W tym rejonie herbatę przygotowuje się w tykwach, które miesczą ok. 200 ml płynu i w dwóch trzecich są wypełnione liśćmi yerba mate. Tymczasem w pozostałych rejonach świata herbata jest zaparzana z torebek, w których zawartość potencjalnie szkodliwych zwiazków jest znacznie niższa.
2. Gorące napoje mogą działać rakotwórczo
Inna praca dotycząca yerba mate wskazuje na jeszcze jedną możliwą przyczyną wystąpienia groźnych powikłań. Wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie płynów, takich jak woda, kawa, herbata, ale również zupa w temperaturze 65ºC lub wyższej - może być czynnikiem potencjalnie rakotwórczym.
- Nie ma wystarczających dowodów, aby wiedzieć na pewno, czy picie bardzo gorącej herbaty lub herbaty yerba mate może powodować raka, chociaż niektóre badania wykazały związek - przyznała cytowana przez "The Sun" Nicola Smith z Cancer Research UK.
Badania przeprowadzone w Iranie wskazały, że wypijanie każdego dnia 700 ml herbaty w temperaturze powyżej 60ºC zwiększa ryzyko wystąpienia raka przełyku o 90 proc. Naukowcy wysnuli te wnioski na podstawie analizy nawyków żywieniowych 50 tys. osób między 40. a 75. rokiem życia. W analizowanym okresie u 317 uczestników badania zdiagnozowano nowotwór przełyku. Te dane potwierdziły kolejne badania opublikowane na łamach ''International Journal of Cancer''.
Zobacz także: Te napoje zwiększają ryzyko rozwoju raka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.