Czy yerba mate może szkodzić zdrowiu? Eksperci ostrzegają przed ryzykiem nowotworów
Czy herbata yerba mate jest zdrowa? Najnowsze badania wskazują, że spożywanie jej w nadmiernych ilościach może się przyczynić do rozwoju nowotworów, m.in. raka przełyku.
W tym artykule:
Yerba mate a ryzyko nowotworów – co mówią badania?
Do tej pory większość danych dotyczących herbaty yerba mate wskazywało na jej korzystne właściwości. Wśród jej walorów było podkreślane m.in. to, że jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy i wspiera odporność organizmu. Jednak w ostatnim czasie pojawia się coraz więcej sceptycznych głosów. Krytycy powołują się na wyniki badań, które kwestionują jej prozdrowotne walory, sugerując, że jej nadmierne spożycie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.
Praca opublikowana na łamach "Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention" wskazuje, że spożywanie yerba mate może być jednym z czynników sprzyjających rozwojowi raka płuc, przełyku, żołądka, jelit, trzustki i wątroby.
Autorzy pracy twierdzą, że ma to związek z obecnością w ziołowej herbacie związków WWA, czyli Wielopierścieniowych Węglowodorów Aromatycznych, które mogą mieć właściwości rakotwórcze. Wcześniej obecność związków WWA potwierdzono m.in. w dymie tytoniowym i mięsie z grilla.
7 możliwych objawów guza mózgu
Podobne wnioski płynęły z innych badań, które wskazywały nawet, że wypicie 200 ml yerba mate może wyrządzić organizmowi taką samą szkodę, jak wypalenie 100 papierosów. Autorzy pracy podkreślali, że dotyczy to tradycyjnej formy podawania tej herbaty, tak jak to wygląda w południowej Brazylii. W tym rejonie herbatę przygotowuje się w tykwach, które miesczą ok. 200 ml płynu i w dwóch trzecich są wypełnione liśćmi yerba mate. Tymczasem w pozostałych rejonach świata herbata jest zaparzana z torebek, w których zawartość potencjalnie szkodliwych zwiazków jest znacznie niższa.
Temperatura napoju również ma znaczenie
Inna praca dotycząca yerba mate wskazuje na jeszcze jedną możliwą przyczyną wystąpienia groźnych powikłań. Wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie płynów, takich jak woda, kawa, herbata, ale również zupa w temperaturze 65ºC lub wyższej - może być czynnikiem potencjalnie rakotwórczym.
- Nie ma wystarczających dowodów, aby wiedzieć na pewno, czy picie bardzo gorącej herbaty lub herbaty yerba mate może powodować raka, chociaż niektóre badania wykazały związek - przyznała cytowana przez "The Sun" Nicola Smith z Cancer Research UK.
Badania przeprowadzone w Iranie wskazały, że wypijanie każdego dnia 700 ml herbaty w temperaturze powyżej 60ºC zwiększa ryzyko wystąpienia raka przełyku o 90 proc. Naukowcy wysnuli te wnioski na podstawie analizy nawyków żywieniowych 50 tys. osób między 40. a 75. rokiem życia. W analizowanym okresie u 317 uczestników badania zdiagnozowano nowotwór przełyku. Te dane potwierdziły kolejne badania opublikowane na łamach ''International Journal of Cancer''.
Podsumowując, choć yerba mate zawiera cenne antyoksydanty, kofeinę i polifenole, to nadmierne spożycie - zwłaszcza w wysokiej temperaturze i w tradycyjnej formie - może nieść ryzyko nowotworów, szczególnie raka przełyku. Nie ma powodów do paniki, ale warto zachować ostrożność.
Źródła: 1. Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention, 2. International Journal of Cancer, 3. Krajowy Rejestr Nowotworów, onkologia.org.pl, 4. zwrotnikraka.pl.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.