Tak poznasz niedobór jodu. Lekarz: Objawy nie zawsze są oczywiste
Jod to jeden z tych składników, o których rzadko myślimy na co dzień. Tymczasem jest on absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza tarczycy. To właśnie hormony tarczycy, powstające dzięki obecności jodu, wpływają niemal na każdą komórkę naszego ciała. Lekarz mówi, jak rozpoznać niedobór jodu.
Objawy niedoboru jodu
Bez odpowiedniej ilości jodu organizm nie jest w stanie produkować hormonów tarczycy – tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). To one odpowiadają za metabolizm, pracę serca, funkcjonowanie układu nerwowego, a nawet temperaturę ciała.
- Jod jest absolutnie niezbędny do prawidłowego działania tarczycy, a hormony tarczycy wpływają niemal na każdą komórkę w naszym ciele. Niedobór wpływa na metabolizm, płodność, samopoczucie i energię. Problem jest taki, że objawy nie zawsze są oczywiste - zaznacza dr Eric Berg w jednym ze swoich nagrań na YouTube.
Lekarz wskazał kilka nieoczywistych sygnałów, które mogą świadczyć o braku jodu w organizmie. Jednym z nich jest przerzedzenie brwi, szczególnie w zewnętrznej części.
Najlepsze produkty dla tarczycy
Kolejnym objawem są widoczne odciski zębów na bokach języka albo uczucie, że język ledwo mieści się w ustach. Może też pojawić się niepokojące wrażenie ucisku lub obecności ciała obcego w gardle. To częsty sygnał powiększenia tarczycy (wole).
Warto też zwrócić uwagę na nagłe przybieranie na wadze, zwłaszcza w okolicach bioder, mimo braku zmian w diecie oraz obfite miesiączki i bolesne skurcze, które mogą wskazywać na zburzenia hormonalne.
Obniżona funkcja tarczycy wpływa też na pracę mózgu, pogarszając zdolność skupienia, uczenia się i zapamiętywania. Dodatkowo może dojść do anemii, gdyż jod wpływa na produkcję hormonów, które regulują między innymi produkcję czerwonych krwinek.
Jak uzupełniać jod w diecie?
Najlepsze źródła jodu to:
- ryby morskie,
- owoce morza,
- nabiał,
- jaja,
- sól jodowana.
- Nie namawiam wszystkich do suplementów – u osób zdrowych wystarczy dobrze zbilansowana dieta. Ale jeśli ktoś unika ryb, jajek czy nabiału, warto skonsultować się z lekarzem – tłumaczy dr Berg.
Największe ryzyko niedoboru dotyczy osób, które:
- nie jedzą ryb i owoców morza,
- unikają nabiału i jaj,
- nie dosalają potraw,
- stosują dietę wegańską.
- Jod występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego i morskiego. Jeśli ktoś wyklucza je z diety, powinien to świadomie uzupełniać – podkreśla ekspert.
Jeśli zauważasz u siebie któreś z wymienionych sygnałów – warto skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania. Odpowiednia ilość jodu to nie tylko zdrowa tarczyca, ale i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- YouTube
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.