Może być przyczyną raka płuc. Niepokojące wnioski z nowych badań

Ultraprzetworzona żywność to fatalna dieta dla całego organizmu. Uderza w serce, mózg i sprzyja nowotworom. Najnowszy trop, na który wpadli naukowcy, dotyczy raka płuca.

Taka żywność może zwiększać ryzyko raka. Wzrost aż o 40 proc.Taka żywność może zwiększać ryzyko raka. Wzrost aż o 40 proc.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Przetworzona żywność a rak płuca

O tym, jak fatalny wpływ na zdrowie – fizyczne i psychiczne – ma ultraprzetworzona żywność pisaliśmy wielokrotnie. Produkty bogate w cukry, sól, tłuszcze nasycone oraz sztuczne dodatki sprzyjają nie tylko otyłości, ale też wielu chorobom przewlekłym, w tym nowotworowym.

Kolejne niepokojące wnioski płyną z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "Thorax". Sugerują, że taka dieta może wiązać się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka płuc, najczęściej kojarzonym z paleniem (lekarze wskazują, że palenie odpowiada za ok. 90 proc. diagnoz).

Chińscy naukowcy współpracujący z Harvard Medical School analizowali dane ponad 100 tys. osób (w wieku 55-74 lata, które wypełnił szczegółowy kwestionariusz o nawykach żywieniowych). W czasie 12-letniej obserwacji wykryto 1706 przypadków raka płuc. Z badań wynika, że ci, którzy spożywali najwięcej ultraprzetworzonej żywności (średnio wskazywali na trzy porcje dziennie, w tym wędliny) mieli o 41 proc. wyższe ryzyko rozpoznania tego nowotworu.

Sprzyja rakowi, uderza w mózg

U osób, które spożywały najwięcej przetworzonego jedzenia, prawdopodobieństwo zdiagnozowania niedrobnokomórkowego raka płuca było o 37 proc. wyższe, a drobnokomórkowego raka płuca – o 44 proc. wyższe. Wyniki mogą niepokoić, choć to badanie obserwacyjne i jako takie nie pozwala na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków dotyczących związku przyczynowo-skutkowego. Naukowcy zastrzegają, że muszą być potwierdzone innymi dużymi badaniami.

Konsekwencje jedzenia żywności ultraprzetworzonej mogą być tragiczne dla zdrowia.
Konsekwencje jedzenia żywności ultraprzetworzonej mogą być tragiczne dla zdrowia. © Getty Images

W kontekście ultraprzetworzonej żywności warto mieć świadomość ryzyka innych chorób. – Niestety, spożywanie ultraprzetworzonej żywności powoduje w naszym organizmie zmiany, które mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci. Mianowicie taki sposób żywienia prowadzi do wielu chorób, takich jak m.in.: nadciśnienie, otyłość, a nawet nowotwory. Taka żywność jest prosta w przygotowaniu, smaczna i gwarantuje nam przypływ dopaminy, jednak konsekwencje jej spożywania naprawdę mogą być tragiczne – alarmowała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska. – Gdy rośnie nam waga, mamy zaburzenia snu i koncentracji, nasza skóra jest szara, a włosy wypadają, to sygnały alarmowe, które wskazują na to, że odżywiamy się źle – ostrzegała ekspertka.

Zagrożony może być również mózg. Taka dieta może zwiększać ryzyko depresji, zaburzeń snu i odżywiania, a także demencji.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wypadek w Gdyni wywołał lawinę komentarzy. Lekarz zabiera głos
Wypadek w Gdyni wywołał lawinę komentarzy. Lekarz zabiera głos
25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
Kosmetyki trychologiczne w praktyce. Pielęgnacja włosów zaczyna się od skóry głowy
Kosmetyki trychologiczne w praktyce. Pielęgnacja włosów zaczyna się od skóry głowy
Te produkty kardiolog trzyma w lodówce. Zdradza, co naprawdę służy sercu
Te produkty kardiolog trzyma w lodówce. Zdradza, co naprawdę służy sercu
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
"Jest dość zaraźliwy". Lekarz mówi, jakie objawy zdradzają adenowirusa
"Jest dość zaraźliwy". Lekarz mówi, jakie objawy zdradzają adenowirusa
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas