Unikaj jak ognia. Najgorsze produkty dla mózgu

Nadmiar ultraprzetworzonej żywność sprzyja nie tylko chorobom przewlekłym, w tym nowotworom. Eksperci ostrzegają też, że wyjątkowo szkodzi mózgowi, zwiększając m.in. ryzyko depresji, problemów ze snem czy zaburzeń odżywiania.

Przetworzona żywność szkodzi psychicePrzetworzona żywność szkodzi psychice
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Ultraprzetworzona żywność szkodzi zdrowiu

Ultraprzetworzona żywność jest wszechobecna, więc trudno ją całkowicie wyeliminować. Warto jednak zadbać o to, by ja maksymalnie ograniczyć, zarówno dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może mieć negatywny wpływ na ciało i umysł – ostrzega dr Małgorzata Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, cytowana przez PAP.

Chodzi o produkty poddawane wielokrotnej obróbce, zawierające składniki, których spotkamy w domowej kuchni – emulgatory, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki.

Ultraprzetworzona żywność negatywnie wpływa na mózg
Ultraprzetworzona żywność negatywnie wpływa na mózg © Getty Images

To m.in. chipsy, słodkie napoje, ale też gotowe dania, a nawet produkty powszechnie uważane za zdrowe np. batoniki proteinowe. Jak podkreśla ekspertka, regularne sięganie po takie jedzenie może zaburzać mikrobiotę jelitową.

– Jeśli dieta jest monotonna, oparta tylko na przetworzonym jedzeniu i słodzonych napojach bogatych we fruktozę, bez odpowiedniej zawartości owoców i warzyw, zmniejsza się różnorodność mikrobioty jelitowej. A równowaga mikrobioty jest kluczowa, by organizm mógł dobrze funkcjonować – zaznaczał w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog prof. Wojciech Marlicz.

– Zaburzenie równowagi oznacza, że pożytecznych bakterii o działaniu antyzapalnym, np. Akkermansia muciniphila, jest coraz mniej, a tych prozapalnych, w tym Fusobacterium nucleatum, przybywa. Konsekwencją jest nieprawidłowa stymulacja komórek nabłonka jelitowego, które zaczynają się rozrastać w niekontrolowany sposób, co prowadzi do nowotworów – wyjaśniał lekarz.

Najgorsza żywność dla mózgu

Warto mieć też świadomość, że mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Chodzi m.in. o wpływ na układ dopaminergiczny, który odpowiada za motywację i odczuwanie przyjemności.

– W badaniach epidemiologicznych wykazano, że zwiększenie w diecie o 10 proc. udziału UPF może wiązać się z 11 proc. wyższym ryzykiem depresji – wskazała dr Słoma-Krześlak.

Dodała, że ultraprzetworzona żywność może negatywnie wpływać na koncentrację, orientację przestrzenną i zdolność logicznego myślenia, a także jakość snu. Z kolei u dzieci i młodzieży ryzyko dotyczy zaburzeń odżywiania.

Negatywny wpływ na mózg potwierdziły też niedawne badania, których wyniki ukazały się niedawno na łamach czasopisma "Neurology". Naukowcy śledzili zwyczaje żywieniowe ponad 130 tys. osób przez 43 lata. Okazało się, że osoby, które jadły duże ilości przetworzonego czerwonego mięsa miały o 13 proc. wyższe ryzyko rozwoju demencji. Wskazano, że nadmiar soli, tłuszczów nasyconych i substancji konserwujących z przetworzonej żywności może negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego.

By uniknąć poważnych konsekwencji dla zdrowia, warto zacząć od prostych zmian m.in. gotować częściej w domu i uważnie czytać etykiety, by wybierać produkty o jak najprostszym składzie. Świadome podejście do żywienia może poprawić zdrowie fizyczne i psychiczne.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach